16 august 2016

POVESTEA BISERICUȚEI EMINOVICILOR


Astăzi la Ipotești, în spatele casei memoriale, vedem două biserici, una lângă alta. Cea cu turlă, ceva mai mare, e zidită din cărămidă pe temelie de piatră. Lângă aceasta, pătrundem în bisericuța veche a satului, datând de la începutul veacului al XIX – lea, pe care căminăreasa Raluca Eminovici „o cumpărase cu 250 de galbeni de la un anume Murguleț” – cum mărturisește Matei Eminovici, fratele cel mic al lui Mihai. Astfel, a devenit lăcaș de rugăciune a familiei. În cimitirul de alături, soții Eminovici și-au îngropat copiii prăpădiți de mici: Ruxanda, Maria și Vasile.
Cimitirul de lângă bisericuță adăpostește și azi mormintele fraților mai mari ai poetului, Nicolae și Iorgu. Cum s-a povestit, aceștia au avut o soartă tristă. Iorgu s-a  sinucis la Ipotești, în 1873, când trăiau ambii părinți. Tot la Ipotești și-a luat viața, prin împușcare, Nicolae, imediat după moartea căminarului, în 1884.
          Lângă bisericuță sunt și mormintele părinților. Mama Raluca s-a stins în 1876, la 60 de ani, poetul participând la înmormântare și scriind, în 1880, vibranta poezie O, mamă...

O, mamă, dulce mamă, din negură de vremi
    Pe freamătul de frunze la tine tu mă chemi;
Deasupra criptei negre a sfântului mormânt
Se scutură salcâmii de toamnă și de vânt,
Se bat încet din ramuri, îngână glasul tău...
Mereu se vor tot bate, tu vei dormi mereu.

             Buna sa mamă, pe care a iubit-o și imortalizat-o în aceste versuri sublime, își plânsese o parte dintre copii, pe care secera necruțătoare a morții îi smulsese de lângă ea, rând pe rând. Obrajii ei se ofiliseră de atâta plânset și durere. Cu mâinile ei îi băgase în sicrie la Ipotești pe Ruxanda, Maria și Vasile, dispăruți la vârste fragede. Dar n-a fost de-ajuns atât! Blondul ei Ilie, tovarăș de ghidușii cu Mihai, s-a prăpădit de tifos la 17 ani, când studia medicina la București și nici nu știa unde a fost îngropat. A mușcat apoi țărâna, la 29  de ani, băiatul al treilea, Iorgu, cel care semăna leit cu dânsa. Căzând de pe cal, la o manevră militară în Berlin, a zăcut la pat doi ani și s-a împușcat în 1873 la Ipotești, mama bocindu-l amarnic pe năsălie. 
Și  tot n-a fost deajuns!
         Raluca mai află că primul ei băiat, Șerban, chirurg la Berlin, s-a stins departe de cuibul părintesc și bolnav de oftică, în 1874, la 33 de ani. A fost înhumat acolo, fără să-l mai vadă. Loviturile destinului nu mai puteau fi suportate de biata femeie. Șase din unsprezece născuți erau pierduți; îi mai trăiau: Nicolae, Mihai, Harieta, Aglaia și Matei, dar inima ei era prea ostenită și a răposat în vara anului 1876. Gheorghieș a îngropat-o alături, în cimitirul familiei. Iar după vreo opt ani de supraviețuire, s-a stins și Gheorghieș, stâlpul familiei, în 1884, la 72 de ani. Căminarul vânduse deja moșia, ca să dea zestre fiicelor sale, rămânând „arendaș de moșie”, cu dreptul până la moarte de a locui nu în casa mare, ci în atenansă (casa din ogradă), în fosta odaie a băieților. Aici a și murit. Osemintele lui se află tot aici, lângă bisericuța Eminovicilor, unde a avut o înmormântare săracă, deoarece fostul stăpân era fără nici o avere. Sub cap i s-au găsit doar 600 de lei. Poetul, bolnav la Ober- Döbling, nu a participat la înmormântarea tatălui său.
Ne mai întrebăm, oare, de ce poezia lui Eminescu e încărcată de tristețe și pesimism!?

Sursa: Crăciun, Boris. Viața ilustrată a poetului nemuritor

Publicat: B. Olesea

Niciun comentariu: