22 iunie 2016

EVENIMENTUL ZILEI: 22 IUNIE


1888
·                     Henrieta este neliniștită de faptul că Mihai nu-i scrie din București nici un rînd. Ca să afle știri despre el, a rugat un domn ce merge acolo foarte des, că-i este femeia bolnavă la spitalul d-lui Sutzu, domnul acela l-ar fi căutat o zi întereagă fără a-l găsi și, în consecință, Henrietta o roagă pe Cornelia Emilian: …Poate mata, în absența me, vei fi aflat ceva de Mihai, căci eu parcă ași fi în America…
1889
·                     Un elegiac moment evocă Maria Dr. Gavrilescu: La două săptămîni după moartea lui mă dusei în familie la București. Cea dintîi vizită o făcui foarte dimineață la cimitir. Paznicul îmi arătă cărărușea spre mormîntul poetului. Pășeam încet, aș fi dorit să nu mai ajung. Răcoarea dimineții și parfumul florilor din brațe mîngîia sufletul meu atît de îndurerat. La cîțiva pași zării îngenunchiată lîngă mormîntul poetului o femeie. Rămîsei pe loc. Ea ascundea ceva sub mormanul de flori, apoi mînuțele ei albe se împreunară ca pentru o rugăciune, stătu cîteva minute cu capul plecat, în urmă ridicîndu-se își șterse ochii, și lăsă voaleta neagră peste față și păși încet spre poartă. O lăsai să se depărteze, vizita ei nu trebuia tulburată. Era Veronica Micle, care a murit la 4 august același an.
·                     Stătui mai bine de un sfert de ceas, cu ochii pironiți spre mormînt. Cînd mă plecai să presar florile ce i le adusesem, zării cspătul unei pănglicuțe albastre. Dădui florile deoparte, ceva mai dedesupt zării o coroniță de miosotis. Pe unul din capetele pănglicuței era scris de o mînă tremurîndă cu cerneală neagră! La revedere. Rămăsei foarte impresionată de această dureroasă descoperire și regretai mult indiscreția mea(…)
·                     Amicul familiei din Gherla publică următorul necrolog: Mihai Eminescu, ilustrul poet și savantul publicist român, a încetat din viață la București în 28 l(una), tr.(ecută) n.(ou) după lungiși grele suferințe. – Statul i-a făcut înmormîntare demnă; iar amicii și admiratorii lui fac collete pentru de-a-i ridica două monumente pompoase – unul la București și altul în orașul său natal Botoșani.   Fiă-i țărîna ușoară și amintirea eternă.
Sursa: Vintilă, Petru. Eminescu : Roman cronologic / Petru Vintilă. - București: Cartea Românească, 1974. - 810 p.

Niciun comentariu: