2 ianuarie 2014

Romane: cronici ale vieții :Revistă bibliografică.

O nouă serie de romane mai subtile, cu accente dramatice, axate cumva pe latura sentimantală cu o fină analiză a fragilităţii psihologiei umane. Farmecul cărţilor constă, de departe, în personajele create de autori, extrem de atent concepute şi perfect aşezate în decor, dar şi în situațiile tensionate, evenimente nefericite, teribilism, ce ajută cititorul să pătrundă în miezul evenimentelor. E o serie reuşită de cărți ce se citesc cu mare plăcere, un intermezzo de excepţie pentru a evada în realitatea transpusă în rânduri, povești despre oameni slabi sau puternici, despre dragoste, despre încredere şi despre cum îţi poţi schimba viaţa şi recăpăta echilibrul. Romane despre destine diferite, dar iremediabil unite, cronici ale vieţii, aşa cum este ea, dulce-amară, dar totuşi atât de frumoasă.

Faulks, Sebastian. O săptămână în decembrie. – București: Litera, 2012. – 570 p.

Londra, o săptămână înainte de Crăciun, 2007. Șapte zile, șapte personaje, de fapt, șapte vieți care se intersectează mai mult sau mai puțin, în atmosfera societății londoneze contemporane: un manager de fonduri speculative aflat în căutarea celei mai răsunătoare tranzacții a vieții sale, un jucător de fotbal profesionist recent sosit din Polonia, un tânăr avocat cu prea puține cazuri și prea mult timp pentru speculații teoretice, un student absorbit de teoriile islamiste, un autor de recenzii literare, un elev dependent de canabis și de reality-show-uri, și un conductor de metrou – o tânără al cărei traseu unește toate aceste vieți și multe altele într-un circuit zilnic.
Ițele și tiparele complexe ale vieții urbane în lumea de astăzi se împletesc îndrăzneț. Resorturile actualei crize economice, manifestările fundamentalismului religios, prăpastia dintre generații, efectele dezumanizante ale erei electronice, dar și relațiile interumane, pigmentate cu una sau două povești de dragoste, sunt doar cateva dintre temele abordate cu un umor fin, dar acid. Adevărul stă scris în fața lor cu litere de-o șchioapă, și totuși, personajele refuză să-l vadă continuâd să-și joace rolurile mai departe, ca și când ziua de mâine ar fi doar un vis.
„Secolul al XIX-lea ne-a dat Bâlciul deșertăciunilor al lui Thackeray și Prietenul nostru comun al lui Dickens… Secolul XXI ne oferă romanul lui Sebastian Faulks, O săptămână în decembrie.“ – The Sunday Times

Metz, Julie. Perfecțiune. Însemnări despre trădare și renaștere. – București: Litera Internațional, 2012. – 380
p.

Pentru Julie, viaţa părea perfectă – un soţ iubitor, o fetiţă de şase ani şi o casă elegantă în suburbii. Soţul ei, Henry, pasionat de gastronomie, lucra intens la o carte de bucate despre umami (termenul japonez pentru savoarea desavârşită). Într-o după-amiază, Henry se prăbuşeşte pe podeaua din bucătărie şi moare. La câteva luni după moartea lui, când Julie crede că începe să-şi revină din durere, ea află că soţul, care o iubise aşa de mult, i-a fost infidel. Reconstituind viaţa secretă a soţului, momentele în care Henry o minţea, Julie caută răspunsuri la întrebari legate de cuplu, dragoste, trădare, dar şi de ideea de perfecţiune în jurul căreia gravitează existenţa femeilor din ziua de azi. Perfecţiune este povestea sinceră şi emoţionantă a călătoriei scriitoarei Julie Metz de la haos spre renaştere, povestea acceptării unor adevăruri dureroase, astfel încât propria viaţă să merite din nou să fie trăită. Oricine a avut experienţa unei relaţii nefericite se va regăsi, cu siguranţă, în aceste pagini.

Quick, Amanda. Scandal. – București: Litera Internațional, 2012. – 314 p.

După ce reputația îi este ruinată pentru totdeauna de o faptă nechibzuită din tinerețe, încântătoarea Emily Faringdon se resemnează cu gândul că o să rămână pentru totdeauna singură – până când, implicându-se într-un schimb neobișnuit de scrisori, se îndrăgostește nebunește. Sensibil, inteligent și cu o minte sclipitoare, nobilul ei corespondent pare să fie întruchiparea a tot ceea ce Emily a visat să găsească într-un bărbat. Dar Simon Augustus Traherne, misteriosul conte de Blade, nu este deloc ceea ce pare.
Mânat de pasiuni întunecate și clocotitoare și de un secret tragic adânc îngropat în sufletul lui. Blade are toată Londra la picioare, dar nu și pe Emily... nicioadată pe Emily. Căci, chiar dacă ea cade pradă farmecului seducător al contelui, cunoaște totodată și motivul adevărat din spatele interesului său sentimental. Și mai știe că trebuie să ajungă la inima acestui bărbat plin de contraste înainte ca trecutul lor comun să distrugă singura iubire pe care ea a cunoscut-o vreodată.

 Meachan, Leila. Trandafiri: Vol.1. – București: Litera Internațional, 2012. – 266 p.

 La începutul secolului XX, într-o vreme în care onoarea și sacrificiul sunt încă principii călăuzitoare, orășelul Howbutker din Texas este guvernat de două familii cu origini străvechi: Toliver, stăpâna celei mai mari plantații de bumbac din zonă, și Warwick, care are în proprietate hectare întregi de păduri. Moștenitorii celor două familii, frumoasa și încăpățânata Mary Toliver, și delicatul, dar puternicul Percy Warwick, sunt eroii unei povești de dragoste dramatice. Percy își dorește cu ardoare căsătoria cu Mary, însă în inima acesteia nimic nu este mai presus decât plantația de bumbac lăsată moștenire de tatăl ei. Consecințele despărțirii lor au ecouri profunde de-a lungul anilor, dând naștere unui șir nesfârșit de minciuni, dezamăgiri, secrete și tragedii. O saga ce se întinde pe mai multe generații, o iubire dincolo de limite și un blestem al pământului care umbrește dintotdeauna destinul familiei Toliver.
Leila Meacham a cunoscut consacrarea ca scriitoare odată cu publicarea în anul 2010 a romanului Trandafiri, care s-a bucurat de un succes extraordinar în întreaga lume.

Meachan, Leila. Trandafiri: Vol.2. – București: Litera Internațional, 2012. – 298 p.

Când Mary Toliver moștenește Somerset, plantația de bumbac a familiei, în 1916, evenimentul schimbă dramatic viața familiei - considerand testamentul o nedreptate, mama sa cade în patima alcoolului, iar fratele ei părăsește pentru totdeauna micul oraș natal din estul Texasului.
Obsesia lui Mary pentru Somerset îi distruge cu timpul toate șansele la fericire, căci o determină să refuze cererea în casatorie a celui care a reprezentat iubirea vieții ei – Percy Warwick, moștenitorul celeilalte familii fondatoare a orășelului Howbutker.
Istoria pare să se repete decenii mai târziu, odată cu nașterea unei alte adevărate Toliver - nepoata lui Mary, Rachel, care îi împărtășește nu numai frumusețea, ci și dragostea pentru plantație.
În ultimele clipe ale vieții însă, Mary se hotărăște să rupă blestemul Toliver și să o ferească pe Rachel de soarta crudă a celor care își vând sufletul pentru pământ, obligând-o să privească dincolo de Somerset, de secrete și orgolii, către omul care reprezintă sufletul ei pereche.


Publicat de I.Țurcanu




Niciun comentariu: