3 ianuarie 2014

Perle folclorice: Revistă bibliografică.

 Folclorul nostru… nu numai că este sublim, dar te face să înţelegi totul. E mai savant decât toată muzica aşa-zis savantă. Şi asta într-un fel cu totul inconştient. E mai melodic decât orice melodie, dar asta fără să vrea. E duios, ironic, trist, vesel şi grav.”                
                                                                                                        George Enescu

      Folclorul reprezintă temelia unui popor, în el se reflectă aspectele primordiale despre lume,  viaţă, exprimă noianul de idei, sentimente, convingeri pe care poporul le-a trăit şi pentru a căror înfăptuire a luptat în decursul istoriei sale milenare.
      Centrul Academic Eminescu  vă propune colecţia ,,Cele mai căutate perle folclorice'', a editurii ARC, în care ve-ţi găşi tradiţii şi obiceiuri specifice ţării noastre, balade, legende, poveşti şi snoave, proverbe şi zicători.
Toate aceste volume şi multe altele sunt la dispoziţia dumnevoastă:



 Ludmila Romanciuc - Dutcovschi. Folclor din Moldova .

 - Ch.: ARC, 2012. - 328 p.

Cartea este o culegere de folclor autentic din Republica Moldova. Acest volum reţine şi descrie, prin viu grai al informatorilor, tot ce a fost mai frumos în etnosul popular : obiceiuri şi tradiţii, formule versificate, cântecele şi colinde, descântecele, oraţiile, urările rostite cu prilejul unor evenimente sau sărbători.
Prima parte a lucrării include descrierea tradiţiilor şi obiceiurilor ce ţin de ciclul vieţii: naştere, botez, cununie, nuntă, construcţia casei, înmormântare. Al doilea compartiment inserează credinţe, datini, eresuri şi  mostre de poezie incredibil de frumoasă ce însoţesc ciclul sărbătorilor populare şi creştine (zile de sfinţi, legenda sfinţilor, geneza unor mituri folclorice, tradiţiile de Crăciun, Paşti, Paştele Blajinilor; urături, colinde, formule versificate pentru diverse ocazii sacre şi profane; tradiţiile casnice legate de aceste sărbători etc., etc.).
Eugen Lungu

Balade / alcăt.: Eugen Lungu . - Ch.: ARC, 2013. - 328 p.


Prezentul volum adună sub coperțile sale poemele epice populare, cum mai sunt numite baladele, care ilustrează exemplar specia: Miorița, Meșterul Manole, Toma Alimoș, Soarele și Luna, Corbea ș.a. O mare parte dintre aceste capodopere folclorice fac parte din curriculumul școlar la literatura română și se studiază în instituțiile de învățământ superior.



Legende /  alcăt.: Nona Vrabie . - Ch.: ARC, 2013. - 316 p.


Volumul însumează o bună parte dintre cele mai frumoase legend populare românești. Conținutul cărții a fost structurat în două compartimente tematice mari, cuprinzând legend despre faună (apariția unor mamifere, păsări și reptile concrete) și despre floră (răspândirea pe pământ a diferitor specii de arbori, arbuști, flori, buruieni și alte plante). Fiecare dintre aceste mici istorioare explică în termenii eresului popular cum a fost populat uscatul cu diverse viețuitoare și cum a luat naștere bogăția vegetală a Terrei.


Poveşti şi snoave /  alcăt.: Grigore Botezatu. - 
Ch.: ARC, 2013. - 184 p.


Poveștile și snoavele incluse în acest volum sunt, de regulă, mici istorioare cu tâlc adânc, din care se desprinde un mesaj etic. Ca în toate poveștile, în confruntarea dintre personaje înving întotdeauna cei buni, isteți, harnici și viteji: fata cea înțeleaptă, neîntrecutul Pepelea sau flăcăul cel sărac. Deși fiecare dintre aceste piese epice ne transmite o lecție de viață, istoriile respective nu sunt plicticos-moralizatoare, ci constituie o lectură antrenantă pentru toate vârstele, de la copii la adulți.


Ghicitori / alcăt.: Sergiu Moraru. - Ch.: ARC, 2013. - 184 p.

După numărul de piese și diversitatea tematică, acest volum se prezintă drept una dintre cele mai ample și bogate culegeri de ghicitori editate vreodată în Republica Moldova. Gruparea ghicitorilor pe compartimente s-a făcut după principiul înrudirii tematice, ceea ce va facilita cititorului procesul de căutare. În afară de motivele tradiționale (cerul și pământul, omul, casa și dependințele ei, agricultura, fauna, flora, instrumentele și obiectele casnice etc.), în sumarul cărții au fost incluse și specii mai puțin obișnuite: ghicitori-întrebări, ghicitori-probleme, ghicitori-poeme, ghicitori-povești ș.a.


Proverbe şi zicători / alcăt. Efim Junghietu:. 
- Ch.: ARC, 2013. - 228 p.

Cartea este o culegere de proverbe și zicători care fac parte din tezaurul folcloric românesc. Aceste specii sânt cercetate și editate, prin tradiție, la un loc. Procedeul este îndreptățit de faptul că și unele, și altele sunt o chintesență a agerimii minții omenești. Și proverbele, și zicătorile sînt ușor de memorizat și imprimă limbii mai multă plasticitate și o mai mare forță de expresivitate.
Efim Junghietu

Vă aşteptăm!
Publicat: F.M

Niciun comentariu: