3 ianuarie 2014

Delicii în bucătărie: Revistă bibliografică

Nu există un mijloc mai bun pentru păstrarea sănătății — decât o hrană echilibrată.
Aceste cărți de rețete urmăresc să pună la dispoziția gospodinelor lucrări care să le ajute în munca lor zilnică la pregătirea unor mâncăruri cât mai variate şi cât mai gustoase.
Este o serie de cărți de bucate cu multe rețete interesante. Rețete culinare de post, rețete românești, cât și internaționale, mâncăruri deosebite de la aperitive, fripturi și până la dulciuri...
Bucătăria este foarte diversă, cuprinde nenumărate obiceiuri și tradiții culinare, mâncăruri specifice, împreună cu obiceiuri provenite prin intersectarea culturii gastronomice cu tradiții ale diverselor popoare.

Lawson, Nigella. Găteşte cu pasiune. – Bucureşti: Litera, 2012. – 512 p.

Cartea care nu ar trebui să îţi lipsească din bucătărie! Include 190 de reţete ilustrate, uşor de preparat, simple şi ieftine, pentru orice ocazie: 60 de reţete expres, ce pot fi realizate în mai puţin de 30 de minute, reţete elaborate, pentru weekenduri şi ocazii speciale, sau prăjituri şi fursecuri irezistibile – o vei găsi, cu siguranţă, pe cea de care ai nevoie. Vei descoperi plăcerea de a găti în ritmul tradiţional al bucătăriei, preparând reţete delicioase, ce îţi vor face viaţa mai puţin complicată şi mai plăcută. Cotlete de miel cu coacăze roşii şi mentă • Supă vietnameză cu carnede porc şi tăiţei • Lasagna mexicană cu salsa de avocado • Somon cu lămâie şi cuşcuş cu roşii cherry • Minestrone • Creveţi japonezi • Risotto Bolognese • Friptură pentru o cină romantică • Tartă cu ciocolată şi aromă de limetă • Tiramisu Frangelico • Tort cu cafea şi nuci. Nigella Lawson este o autoare britanică de cărţi culinare, jurnalistă şi gazda unor emisiuni de profil de succes difuzate în Marea Britanie, SUA şi numeroase alte ţări. De aceeaşi autoare: How To Eat (1998), How To Be A Domestic Goddess (2000, British Book Award 2001), Nigella Bites (2001, WHSSmith Award 2002), Forever Summer (2002), Feast (2004), Nigella Express (2007, peste 1 milion de exemplare vândute), Nigella Christmas (2008).

Ramsay, Gordon. Bucătăria lumii. – Bucureşti: Litera Internaţional, 2010. – 256 p.

 Ce aţi dori la cină în seara aceasta? Mâncare italienească? Chinezească? Franţuzească? Celebrul Gordon Ramsay a adunat pentru voi reţetele sale favorite din lumea întreagă. 
Indiferent ce veţi avea chef să gătiţi, cu siguranţă veţi găsi ceva în cartea extravagantului maestru bucătar britanic. Gordon Ramsay a primit treisprezece stele Michelin pentru restaurantele sale din Londra şi din New York.
Începând din anul 2001, pentru preparatele sale excelente, restaurantului lui din Chelsea i s-au acordat în mod constant trei stele Michelin.
Celebrul maestru buc
ătar este gazda unor emisiuni de televiziune de succes: Ramsay's Kitchen Nightmares (Cosmar in bucatarie, Paprika TV), The F Word (Cu F de la Fantastic, Paprika TV) si Cookalong Live.


Oliver, Jamie. Zile minunate cu bucătarul care se dezbracă... de secrete. Vol.11. – Bucureşti: Curtea Veche Publishing, 2009. – 64 p.

O carte ce cuprinde subiecte despre ierburi aromate, gustări de consolare, mâncăruri rapide, clubul copiilor.
„ Nu vă lăsaţi păcăliţi, crezând că este vorba aici de bucătarul care se dezbracă de...zeflemeaua lui cu accent est-londonez. De fapt, este plin de «Doamne, Dumnezeule!» şi de «Formidabil, prietene!» de la un cap la altul... Reţetele sunt simplu explicate şi superb prezentate, aşa că te determină să vrei să găteşti fiecare fel ”, Daily Express
„Plin de reţete fantastice, pentru toate ocaziile”, Homes & Ideas



Olivier, Jamie. Întoarcerea bucătarului care se dezbracă... de secrete. Vol. 10. – Bucureşti: Curtea Veche
Publishing, 2009. – 64 p.

O carte ce conţine alte reţete de pâine, deserturi, cocteiluri, supe, sosuri, mărunţişuri, câte una, câte alta, din toate câte puţin.
„ Jamie Oliver este unic. E minunat să-l priveşti. E minunat să găteşti alături de el”, Delia Smith
„De la salate la fripturi, de la deserturi la paste, el a creat un repertoriu de reţete accesibile oricui, simple, spectaculoase şi delicoase, care combină aromele îndrăzneţe cu ingredientele proaspete. În acelaşi timp, evită jargonul culinar şi procesele complicate şi mari consumatoare de timp... în felul lui nepretenţios, carismatic, deprins la şcoala vieţii şi, mai ales, pasionat de mâncare”,  Food amd Wine Magazine



 Olivier, Jamie. Întoarcerea bucătarului care se dezbracă... de secrete. Vol. 8. – Bucureşti: Curtea Veche Publishing, 2009. – 64 p.

Cartea cuprinde reţete de alte paste, rizotto, peşte şi fructe de mare.
„Designul cărţii şi fotografiile sunt clare şi atrăgătoare, iar reţelele sunt dintre cele pe care îţi doreşti să le încerci şi pe care chiar le poţi face acasă”, Time Out




Olivier, Jamie. Bucătarul se dezbracă... de secrete. – Bucureşti : Curtea Veche Publishing, 2009. – 64 p.


Cartea cuprinde reţete din leguminoase, Rizoto şi cuşcuş, pâine.
„Felurile sale de mâncare sunt mai degrabă simple... şi se bazează pe ingrediente proaspete şi o mulţime de ierburi. Multe dintre ele trădează o influenţă italiană, iar capitolele despre paste, rizoto şi cuşcuş sunt cele mai bune”, Time Out
„Un mod facil de a pregăti relaxat o mâncare delicioasă”, Guardian




Marin, Sanda. Carte de bucate. – Bucureşti: Humanitas, 2009. – 484 p.


În cei aproape 70 de ani de când domneşte, nedetronată de nimeni, în bucătăriile noastre, Sanda Marin a ajuns să însemne pentru români gustul mâncării de acasă. Acesta e ingredientul secret din cele peste 1500 de reţete adunate în prezenta ediţie integrală.
Peste 1500 de reţete: mai multe decât în oricare dintre ediţiile publicate din anii 1930 până astăzi, într-un volum "restaurat", astfel că preţiosul, vechiul conţinut să capete o formă editorială modernă. Cea mai cunoscută, cea mai longevivă, însăşi cartea de bucate a românilor într-o formulă capabilă nu numai să vă hrănească nostalgiile, ci şi să vă fie utilă în următorii 50 de ani.
Un amănunt, în ediţia de faţă veţi găsi informaţii inedite despre cea care şi-a publicat Cartea de bucate sub pseudonimul Sanda Marin.


Roman, Radu Anton. Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti. – Bucureşti: Paideia, 2001. – 786 p.

Cinstit vorbind, nu e vorba de o nouă ediţie, ci de o nouă carte! Aici sunt de două ori mai multe pagini şi de două ori mai multe reţete decât în ediţia ’98. În aceşti trei ani am investigat fiecare ţinut, am cercetat fiecare vale, am scotocit fiecare deal, descoperind noi, dar atât de vechi bucăţele (spectaculoase şi gustoase!) de cultură şi tradiţie românească. În acelaşi timp, am comentat, cât am putut eu de documentat, de suculent şi de picant, fiecare fărâmă de friptură, fiecare strop de ciorbă.
Dar nu mega-dimensiunea e înnoirea cea mai importantă a acestei scrieri, ci caracterul ei monografic, atotcuprinzător. În acest rotofei volum am deschis, pedant şi pofticios, uşile tuturor cămărilor româneşti, în paginile lui au pătruns miresmele cotloanelor, cuhniilor şi cuptoarelor naţionale. Am orgoliul să cred că nu se mai poate spune ceva în plus, semnificativ, despre bucătăria românească.
Subiectul e închis ( între aceste coperte! )


Publicat de I.Țurcanu

Niciun comentariu: