8 ianuarie 2014

O minte sănătoasă într-un corp sănătos: Revistă bibliografică.

   O alimentaţie sănătoasă se asigură prin diversitatea alimentelor, consumul moderat, fără a depăşi nevoile energetice ale organismului, prevenirea senzaţiei de foame acută, prin împărţirea raţiei alimentare în 3 mese principale şi 2 gustări şi asocierea corectă a alimentelor.
Alimentaţia sănătoasă ţine de câteva reguli: un consum scăzut de grăsimi, un aport limitat de calorii şi combinaţiile inspirate între alimente.
Făcute cu cap, nu la întâmplare, combinaţiile dintre alimente sunt secretul care te menţine în formă şi care creşte aportul de nutrienţi.
O dietă sănătoasă necesită un plan, un scop, precum şi efortul de a include în mese o varietate de alimente. Toate aceste informaţii utile pentru a vă menţine sănătoşi, le găsiţi în colecţia de cărţi bogate în sfaturi şi tabele ce ţin de alimentarea sănătoasă şi corectă, diete, cât şi antibioticele din plante!

Ghid complet de combinaţii alimentare sănătoase. – Bucureşti: Litera Internaţional, 2013. – 96 p.


Hrana de care avem nevoie este cea simplă, de exemplu ouă, lapte, carne, peşte, paste, fructe, legume, pâine şi ulei. În aceste produse, cu atât mai bine dacă sunt biologice, putem găsi tot ce trebuie pentru dieta noastră, pentru o alimentaţie completă şi echilibrată.
Trebuie să învăţăm câteva reguli simple, de bază: cum să consumăm alimentele, cum să introducem în organism cantităţi corecte din toate substanţele necesare, cum să evităm combinaţiile dăunătoare, cum să înţelegem de ce anume are nevoie corpul nostru gras sau slab, tânăr sau bătrân, sportiv ori sedentar.


Buhner, Stephen Harrod. Antibiotice din plante. – Bucureşti: Litera Internaţional, 2012. – 173 p.

Epoca miracolului penicilinei s-a sfârşit. Utilizarea fără discernământ a medicamentelor pe bază de antibiotice în spitale şi în ferme de producţie a dat naştere "supermicrobilor" - bacterii care dezvoltă rezistenţă la compuşii unici din antibiotice cu o viteză alarmantă.
În această carte, Stephen Buhner oferă dovezi concludente că medicamentele din plante, cu amestecul lor complex de compuşi antibiotici, sunt deosebit de eficiente împotriva bacteriilor rezistente la medicamente. Aflăm cum plante cu efect antibiotic, cum ar fi aloe vera, usturoiul, echinaceea şi extractul din seminţe de grepfrut, reprezintă cea mai bună apărare împotriva bacteriilor precum Staphylococcus aureus, Escherichia coli şi Salmonella. Prin utilizarea inteligentă a acestor plante, ne putem asigura că, în viitor, medicamentele pe bază de antibiotice vor fi utile când vom avea cu adevărat nevoie de ele.


Antologia dietelor. – Bucureşti: Litera Internaţional, 2012. – 127 p.


Antologia dietelor prezintă cele mai răspândite diete din ultimele decenii . Vă sunt prezentate nu numai regimurile de slăbire clasice ci şi dietele de dezintoxicare, indicaţii alimentare de urmat ca reguli de viaţă sănătoasă şi sfaturi alimentare pentru probleme diverse.
Aşadar, scopul acestui volum este nu numai de a vă etala lista celor mai cunoscute diete ci, mai ales, de a vă recomanda reguli generale de alimentaţie, valabile pentru toată lumea, utile de urmat pentru a vă păstra un stil de viaţă echilibrat.




Opriş, Florentina. Sport, dietă & vedete. – Bucureşti: Litera Internaţional, 2012. 252 p.

Scrisă de Florentina Opriș, una dintre cele mai cunoscute promotoare a sportului și a unei vieți sănătoase, cartea îmbină informații despre mișcare, alimentație, dar și despre felul în care se raportează la aceste aspecte diverse personaje publice. Cuprinde 3 capitole principale: primul evidențiază rolul major pe care îl are sportul, incluzând descrierea unor exerciții fizice și modul în care trebuie lucrate corect grupele musculare; al doilea capitol evidențiază importanța dietei, înțeleasă nu ca un ansamblu de restricții, ci ca un echilibru alimentar între proteine, glucide, lipide, minerale și alte substanțe vitale pentru organismul nostru, iar ultimul capitol reunește opiniile unor vedete asupra sănătății și sportului, de la Cătălin Botezatu și Gianina Corondan la Simona Pătruleasa și Monica Tatoiu.
Cartea, recomandată chiar de prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi în prefață, este un adevărat manual împotriva stresului, o pledoarie pentru un corp sănătos și o viață echilibrată.

Când vine vremea să mănânci corect şi să începi să faci exerciţii, nu există “Voi începe de mâine”. Mâine este boala!
(V. L. Allineare)

Publicat de I. Ţurcanu

Niciun comentariu: