19 decembrie 2013

NEMAIPOMENITE AVENTURI LA LIMITA SUPRAVEŢUIRII : Revistă bibliografică

   Sunt cărţi care pot stârni entuziasmul unui cititor avid, iar cărţile prezentate fac parte din acestea. Sunt genul de cărţi pe care nu le poţi începe decât dacă ţi-ai eliberat programul, pentru că odată ce-ai "pornit la drum" nu mai este cale de întoarcere sau momente de "respiro". Acţiunea acestor cărţi se transformă într-o nemaipomenită aventură la limita supravieţuirii, aventură ce se va desfăşura cu repeziciunea secvenţelor cinematografice, lucru ce va ţine cititorul "ţintuit" în "exerciţiul" lecturii fără drept de apel. Poveştile se complică în momentul în care trecutul devine o ameninţare pentru siguranţa protagoniştilor. Această colecţie de cărţi neobişnuite şi surprinzătoare, au acţiune tumultuoasă şi deconcertantă, un adevărat festin şi tur de forţă pentru cititorul pasionat. Ignorând imensele pericole la care se expun, protagoniştii, vor dezvălui adevăruri ascunse cu grijă, iar cititorul va fi prins în acest carusel al aventurii, unde răsturnările de situaţie sunt vedete, iar tensiunea este magistral redată de către autori. Rămâne doar să apreciaţi capacitatea autorilor de a crea o lume atât de detaliată, încât nu îţi poate da decât impresia de real, o descriere atât de amănunţită, încât nu poţi să nu fii parte integrantă a acestei lumi transpusă în roman. 

Higgins Clark, Mary. Anii pierduţi. – Bucureşti: Litera Internaţional, 2012. – 320 p.

Jonathan Lyons, specialist în Biblie, crede că a descoperit cel mai rar pergament din lume, o scrisoare a lui Iisus Hristos. Un pergament furat din Biblioteca Vaticanului prin anii 1500, care, dacă ar fi autentificat, ar putea deveni cel mai venerat document din istorie şi, cu siguranţă, cel mai râvnit şi mai valoros obiect din lume. Sub promisiunea că vor păstra secretul, Jonathan se consultă cu câţiva experţi. După doar câteva zile, Jonathan este găsit mort în propriul birou, iar soţia lui, bolnavă de Alzheimer, este descoperită într-un dulap, incoerentă şi strângând la piept arma crimei. Şi-a ucis oare soţul într-un acces de gelozie, aşa cum afirmă poliţia? Sau moartea lui are legatură cu noua dispariţie a nepreţuitului pergament?
Răspunsul îl va da fiica lor, în vârstă de douăzeci şi opt de ani, hotărâtă să-şi dezvinovăţească mama şi să descifreze adevăratul mister din spatele morţii tatălui ei.

Billingham, Mark. În întuneric. – Bucureşti: Litera Internaţional, 2012. – 416 p.


 O noapte ploioasă, în Londra. Un ritual de iniţiere din cadrul unei bande se sfârșește cu focuri de armă într-o maşină care virează brusc pe trotuar și plonjează într-o staţie de autobuz. Totul duce la moartea unei victime nevinovate. Dar realitatea este mult mai teribilă... O viață este distrusă și alte trei sunt marcate pentru totdeauna: a tânărului care a apăsat pe trăgaci, a unui bătrân gangster care plănuia o răzbunare mortală şi a femeii însărcinate care se luptă cu disperare să descopere adevărul. Cum se va descurca ea, cu numai două săptămâni înainte de a naşte, într-o lume în care moartea este un risc profesional? Într-un oraş în care violenţa poate fi întâmplătoare sau meticulos planificată, în care bandele de adolescenți intră în conflict cu cele ale infractorilor de carieră şi în care loialitatea se plătește cu sânge, orice este posibil.    


Bauer, Belinda. Câmpul cu iarbă neagră. – Bucureşti: Litera Internaţional, 2012. – 304 p.

Steven Lamb, un băiat de doisprezece ani, sapă gropi în Parcul Naţional Exmoor, în căutarea cadavrului unchiului său, necunoscut, dispărut la vârsta de unsprezece ani. Bunica lui Steven este convinsă că fiul ei nu e mort şi încă îl mai aşteaptă să se întoarcă acasă, în timp ce familia se destramă în jurul ei. Iar Steven este hotărât că, aducând bunicii oasele fiului ucis, să refacă legăturile dintre ei şi să dea un sens lumii în care trăieşte. O scrisoare trimisă presupusului ucigaş al unchiului său declanşează un joc periculos între un copil disperat şi un criminal în serie aflat în închisoare, care se plictiseşte. Un joc care va avea mult mai multe consecinţe terifiante decât îşi putuse imagina Steven vreodată...


Horn, Dara. Lumea ce va să vină. – Bucureşti: Litera Internaţional, 2012. – 448 p.


Benjamin Ziskind este un ratat dotat cu o inteligenţă excepţională, pe care o foloseşte doar ca să redacteze întrebări-capcana pentru un show TV de mâna a doua. Părăsit de soţie, nu reuşeste să treacă peste moartea părinţilor săi, iar succesul Sarei, sora lui geamănă, sfârşeşte prin a-l deprima şi mai tare. Ajuns fără voia lui la un cocktail pentru celibatari organizat de un muzeu din New York, Ben dă din întâmplare peste un studiu de Chagall care îi pare cunoscut: micul tablou atârna odinioară în apartamentul familiei lui. Cum de se află acolo? Mânat de un impuls, Ben îl ascunde în haină şi iese cu el din muzeu fără a fi descoperit. Se declanşează astfel o odisee incredibilă în trecut, pentru a retraşa istoria acestui tablou, care este totodată şi istoria familiei Ziskind.
Totul a început demult, în Rusia revoluţionară, la orfelinatul unde Chagall, faimosul pictor suprarealist, preda lecţii de desen băieţilor...

Bellemare, Pierre. Infernul. – Bucureşti: Litera Internaţional, 2012. – 347 p.

Ascunse privirilor şi totuşi omniprezente, societăţile secrete şi sectele mafiote stârnesc, în egală măsură, fascinaţia şi groaza. Mafia, asemenea unei caracatiţe, işi întinde tentaculele şi işi construieşte averea pe crimă. Societăţile secrete îşi transformă adepţii în roboţi capabili de orice printr-o depersonalizare constantă, metodică, implacabilă.
Veţi descoperi în paginile cărţii că realitatea depăşeşte imaginaţia. Gurul sectei Aum a recrutat savanţi de marcă pentru a-şi atinge scopul distrugerea Japoniei moderne. Pablo Escobar, cel mai mare traficant de droguri columbian, a făcut o avere colosală (locul şapte într-un clasament mondial) folosindu-se de armata sa de ucigaşi la comandă. Secta indiană a thugilor a sugrumat peste un milion de persoane în numele zeiţei Kali în cele şase secole de existenţă.
Uneori, din fericire, femei şi bărbaţi curajoşi îndrăznesc să se opună acestor monştri. Lupta pare pierdută de la început, însă nu se termină întotdeauna cu o dramă.
În înfruntarea dintre Bine şi Rău, Binele va triumfa întotdeauna. Avem nevoie să credem asta. O demonstrează cele cincisprezece relatări cutremurătoare din Infernul.

 Cussler, Clive. Aurul spartanilor. – Bucureşti: Litera Internaţional, 2012. – 416 p.

O comoară pierdută de secole... un milionar urmându-şi destinul... Sam şi Remi Fargo sunt pe cale să descopere misterul amândurora.
În anul 1800, traversând cu armata Alpii Pennini, Napoleon descoperă întâmplător o comoară pierdută în războaiele greco-persane. Neputând să o transporte, îi marchează locul pe o hartă cifrată pe etichetele a douăsprezece sticle de vin rar. Odată cu moartea lui Napoleon, comoara dispare iarăşi. Până în zilele noastre, când soţii Sam şi Remi Fargo, vânători de comori, găsesc în mlaştinile din Maryland un submarin german din al Doilea Război Mondial. Înăuntru - surpriza! - O sticla din colectia lui Napoleon. Fascinaţi, cei doi se decid să le caute şi pe celelalte. Dar nu sunt singurii pe urmele comorii. Hadeon Bondaruk, un milionar jumătate rus, jumătate persan, vrea tezaurul, cu orice preţ.
Un thriller care te ţine cu sufletul la gură, o nouă serie de aventuri, de la maestrul suspansului, Clive Cussler!


Centrul Academic Internaţional Eminescu vă aşteaptă să descoperiţi aceste cărţi pline de aventură şi suspans!

Publicat de I.Ţurcanu

Niciun comentariu: