12 noiembrie 2013

Evenimentul zilei

12 noiembrie 1878: I.L. Caragiale a citit, la banchetul “Junimii”, prima sa creaţie dramatică O noapte furtunoasă”.
Ion Luca Caragiale (01 februarie 1852 - 9 iunie 1912) a fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic şi ziarist român. Este considerat a fi cel mai mare dramaturg român şi unul dintre cei mai importanţi scriitori români. A fost ales membru post-mortem al Academiei Române. A fost un observator lucid şi ironic al societăţii româneşti din vremea lui, un scriitor realist şi moralizator, un excepţional creator de oameni şi de viaţă.
De la debutul său în dramaturgie, 1879 şi până în 1892, Caragiale s-a bucurat de sprijinul Junimii,deşi în întreg proces de afirmare a scriitorului, Junimea însăşi a fost până prin 1884-1885, ţinta atacurilor concentrate ale adversarilor ei. Mai multe dintre adversităţile îndreptate împotriva lui Caragiale au fost cauzate şi de calitatea sa de junimist şi de redactor la ziarul conservator şi junimist, Timpul (1878-1881).

Prima piesă a dramaturgului, O noapte furtunoasă, bine primită de Junimea şi publicată îm 1879 în Convorbiri Literare (în care au fost publicate toate piesele sale), a beneficiat, la premieră, de atacuri deloc neglijabile.
O noapte furtunoasă” este o comedie a moravurilor de mahala, ilustrând aspecte sociale şi psihologice specifice locuitorilor de la periferia capitalei. Cu scandaluri de familie, cu nelipsitul triunghi conjugal. Principalul mijloc artistic de realizare a a acestei comedii  este comicul de situaţie, alături de care se manifestă şi comicul de limbaj, comicul de caracter, comicul de nume şi comicul de intenţie.
Comedia lui Caragiale, O noapte furtunoasă”, sintetizează evenimentele tensionate, zbuciumate, petrecute într-o singură noapte în casa lui Jupân Dumitrache, situată la periferia Bucureştiului. S-au tras focuri de armă, au fost urmăriri, spaimă, agitaţie fără măsură, ca nu cumva să se atenteze la “onoarea de familist” a stăpânului casei, care avea “ambitul” de-a nu fi înşelat de nevastă. De altfel, Rică Venturiano, cel care provoacă toată încurcătura, după ce reuşeşte să scape de urmăritorii dezlănţuiţi, exclamă surescitat: „O, ce noapte furtunoasă!“, ilustrând un comic de situaţie reieşit din confuziile provocate de numărul 6 la care se afla casa lui Dumitrache şi pe care meşterul care a tincuit zidul de la poartă l-a bătut invers, devenind numărul 9. Piesa este alcătuită din două acte, fiecare dintre ele având câte nouă scene. Personajele piesei sunt menţionate cu numele şi statutul pe care-l are fiecare. Subiectul piesei reflectă, viaţa mahalalelor din capitală, reprezentată de familia lui Jupân Dumitrache Titircă, poreclit şi „Titircă inimă-rea“, care este „cherestegiu şi căpitan în garda civică“. Relaţiile temporale sunt complexe, manifestându-se în această comedie atât perspectiva cronologică, adică în ordinea derulării evenimentelor, cât şi perspectiva discontinuă, în care se remarcă alternanţa temporală a întâmplărilor.
 „Caragiale are o dublă intuiţie a individului: a categoriei sociale şi sufleteşti. Comedia de moravuri se împleteşte cu aceea de caracter.”
Pompiliu Constantinescu 

Niciun comentariu: