22 septembrie 2016

EVENIMENTUL ZILEI: 22 septembrie


22 septembrie, 1872

  • ”În vremea aceasta însă Eminescu a umblat pe la Iaşi, şi-n urma stăruinţelor lui, Junimea a luat hotărîrea de a-mi da un ajutor de vreo 12-13 galbeni pe lună pentru ca nu-mi mai fiu nevoit a-mi perde timpul dînd lecţiuni.
  • Atît a mai lipsit pentru ca să nu mai rămaie nici o îndoială, că Eminescu şi eu suntem unelte plătite ale cosmopoliţilor din Junimea şi cînd cu darea de seamă asupra serbării de la Putna o majoritate constituită ad-hoc cu ajutorul celor ce mai înainte nu voiseră să între-n România Jună nu s-a dat un aşa-zis vot de blam” (I.Slavici: Lumea prin care am trecut).
    22 septembrie, 1876
    • Curierul de Iaşi, unde lucrează Eminescu, reproduce articolul lui Eugen Brote din Foişoara Telegrafului român. Reproducerea se face din iniţiativa lui Eminescu şi tot el redactează nota introductivă. Eminescu spune, între altele, elogiindu-i pe tinerii grupaţi în jurul Foişoarei Telegrafului român: ”Cîţiva tineri, sătui se vede de păsăreasca filologilor şi a gazetarilor de dincoace şi de dincolo de munţi, au prins a se pune pe muncă temeinică...”
    22 septembrie, 1887
    • ”Comitetul constituit din elevii şi elevele şcoalei de pictură, pentru a veni în ajutoriul d-lui Eminescu, mulţămeşte d-lui doctorand Grigore Focşa, pentru că a însoţit pe bolnav fără de nici un interes bănesc la feredeele de la Bod-Hall, iar acolo tot timpul cît a stat a avut o deosebită îngrijire de persoana lui pînă la întoarcerea în ţară.” (Liberalul).
    22 septembrie, 1889
    • ”Pentru statuia lui Eminescu. S-a făcut atîta vorbă s-au ales atîtea comitete pentru ridicarea statuiei lui Eminescu, dar n-am auzit să se a fi adunat încă nimica. De curînd iara şi s-a format un comitet spre scopul acesta, l-a format congresul studenţilor ţinut de curînd la Ploieşti. Frumos! Dar în alte ţări nu studenţii fac asemenea întreprinderi, ci oammeni cu greutate. Unde întîrzie apelul dlui Maiorescu?” (Familia).
    Sursa:Vintilă, Petru. Eminescu: Roman cronologic. - București: Cartea Românească, 1974. - 810 p.    

    Niciun comentariu: