12 mai 2016

EMINESCU ȘI REGINA ROMÂNIEI




Regina Elisabeta, soția marelui nostru rege Carol I de Hohenzollern, avea unele veleități literare. Scria versuri și proze în limba germană, semnându-le cu pseudonimul Carmen Sylva. Personalitățile culturale ale timpului știau că încercările ei erau modeste; de aceea, păstrau tăcerea cuvenită și se abțineau să elogieze aceste producții literare, pe care lingușitorii casei regale le ridicau în slăvi.
Carmen Sylva, care nu știa o boabă românește (deși venise de multă vreme la București) a auzit de talentul poetului și, curioasă, a dorit să-l cunoască personal, poftindu-l la curte prin criticul și omul de cultură Titu Maiorescu. Fără o prealabilă consultare a lui Eminescu, domnul Maiorescu a făgăduit reginei o întrevedere, aceasta fiind încântată că invitatul cunoaște fluent germana și, desigur, îi va lăuda creațiile literare. Firește, poetul ar fi dat bir cu fugiții, dacă nu s-ar fi gândit că-l pune pe Maiorescu (protectorul său) într-o situație delicată față de regină.
Așa se face că Eminescu, îmbrăcat într-o redingotă cam strâmtă, de împrumut, sosește cu un cupeu elegant la palatul regal, exact la ora stabilită. În superbul salon de primire, unde poetul a îngenunchiat, sărutându-i ceremonios mâna, s-a iscat o convorbire literară, evident în limba germană.
Se povestește că, în timpul audienței, regina Elisabeta i-a întins o poezie de-a ei ca s-o citescă și să-și exprime părerea. Cu ochii săi negri și adânci, Eminescu a citit și recitit calm producția și apoi, cu originala lui sinceritate, i-a spus:
-         Majestate! În forma actuală, cred c-ar fi bine să nu fie publicată. Mai trebuie cizelată...
Înfruntarea directă a acestui boem înfumurat o supără însă pe Carmen Sylva. Făcând uz de autoritatea sa regală ea îi răspunse pe un ton apăsat:
-         Uiți că vorbești cu regina României?
-         Nu uit, Majestate! se zice că a replicat tăios orgoliosul poet. Vorbesc cu regina României, dar nu cu regina poeziei.
Audiența s-a încheiat repede. Eminescu s-a înclinat și fără să-i mai sărute reginei mâna, a părăsit salonul, simțind cum redingota de împrumut îl strânge la umeri.
Se mai spune că, mai târziu, Carmen Sylva a dorit să se răzbune pe poet. Când s-a citit la palat Luceafărul lui Eminescu, cică regina Elisabeta și-a exprimat părerea, absolut personală, că lungul poem „nu-i decât o imitație nereușită după Vasile Alecsandri”. Livia, fiica lui Maiorescu, prezentă la acea lectură, scrie mai apoi ironic despre aprecierea neinspirată a reginei: „Creier regal!...”
Sursa: Crăciun, Boris. Viața ilustrată a poetului nemuritor

Publicat: B. Olesea 

Niciun comentariu: