21 martie 2016

G. Topârceanu - rapsodul poeziei românești

Se împlinesc 130 de ani de la nașterea poetului baladelor, ba vesele, ba triste, ale poetului tuturor anotimpurilor - George Topârceanu.
George Topârceanu este reprezentantul de seamă al poeziei românești din primele decenii ale secolului al XX.
George Topârceanu a făcut parte din acele naturi de elită, care încearcă să dea un sens acestei vieți”, - astfel l-a caracterizat M.Sadoveanu.
Pentru M.Sadoveanu avea o caldă prietenie și o deosebită admirație, M.Sadoveanu, la rândul lui,  îl iubea și îl prețuia pentru inteligența, talentul și discreția lui, căci era de o discreție nemaipomenită.
Topârceanu s-a bucurat de prietenia și admirația Otiliei Cazimir, de la care ne-au rămas cele mai interesante amintiri despre poet: ”iubea mult copiii, dăruindu-se jocurilor acestora și înțelegându-le sinceritatea. Dragostea pentru ei, pentru natură vorbește despre sufletul lui bun și blând.”
Și mai zicea Mihai Sadoveanu: ”unii spun că Topârceanu a fost un om vesel, el spunea vorbe de duh, dar în adâncul sufletului era cam singuratic.”

Frumoasă ești, pădurea mea,
Când strălucesc sub roua grea
Cărări de soare pline,
Frumoasă ești, pădurea mea,
Și singură ca mine.

George Topârceanu este apreciat atât de publicul larg, cât și de cei mai rafinați esteți. Baladele lui au devenit unele din cele mai populare creații.

Trec anii, trec lunile-n goană
Și-n zbor săptămânile trec.
Rămâi sănătoasă, cucoană,
Că-mi iau geamantanul și plec.

Opera lui G.Topârceanu, la fel ca a lui Ion Creangă și Mihai Sadoveanu, este o strălucită expresie a specificului național. Topârceanu este esențial un poet liric, cu desăvârșire realizat, în ciuda unei popularități ”umoristice”, care ignoră aceasta.
O largă audiență au avut și o au rapsodiile, îndeosebi ”Rapsodii de toamnă”, replică modernă la ”Concertul în luncă” de Vasile Alecsandri și la nunta din ”Călin” de Mihai Eminescu și la ”Nunta din Codru” de George Coșbuc.

Florile-n grădini s-agită,
Peste straturi, dalia
Ca o doamnă din elită
Își îndreaptă talia.

”George Topârceanu este și un prozator, care a știut să ne dea câteva scene din viață, câțiva oameni și câteva pasiuni cu realitatea și diversitatea lucrurilor din natură,  spunea G.Ibrăileanu. Cu adevărat mare prozator ar fi fost Topârceanu dacă desăvârșea romanul ”Minunile Sfântului Sisoe”.
Demostene Botez vorbește despre ”versul lui impecabil, de mare ținută artistică. A fost un clasic integral, prin temperament, înainte de a fi devenit un clasic al literaturii române.”
”Poet al dragostei de viață, mare cunoscător al limbii, Topârceanu a realizat o operă care se  așează în fondul de aur al literaturii române.” (Popescu)
Cărturarii demni de înaltă prețuire au spus că Topârceanu este un mare poet, iar constatarea lor se condolidează în timp, cercetătorii punând în evidență noi și noi aspecte ale acestui bijutier de geniu al cuvântului românesc.
Maria Chirilă, bibliotecar, 
grad de calificare I



Niciun comentariu: