24 martie 2016

EVENIMENTUL ZILEI: 24 martie


1872
·                     Poetul scrie poezia Memento mori. În Ms. 2257, fila 77 ( pe versoul căreia se afişă Panorama deşertăciunei, sînt cîteva însemnări ce ţin de biografia poetului: adresa vieneză a arhitectului Teclu („T. Teclu , arhitectul Wien, Leopoldstadt, Hotel Naţional (Portier (?) ”) notată cu creionul chiar de arhitect, probabil cerută de poet, sau oferită de el însuşi, apoi două scări de cifre şi cheltuieli:

57, 50
57, 50
115 fl (orini)
25 loc. (uinţa) pe 2 luni
25 prandiul  pe 2 luni
30 cărţile
12 lui Oncu
15 la Ovreiu
12 la cafenea
6 f. 35 datorii (sau doctorii?)
Pe aceeaşi filă, dar în sens invers, o altă listă de buget:
18 fl. didactru
7 fl. Jean
12 fl. mîncare
18 – locuinţa
10 – biblioteca
55
·                     Despre personajul „Jean” şi suma de 7 fl. trecută în dreptul lui, relatează în Amintirile sale T.V. Ştefanelli la paginile despre cafeneaua Troidl : „... În această cafenea avea Eminescu şi un avantaj, pentru că chelnerul Jean îi dădea  pînă la o sumă oarecare cafea şi chiar tutun pe credit. O dată trecută această sumă, înceta creditul pînă nu era întreaga datorie achitată. După achitare, începea un nou credit. Dar de multe ori întîrzia mult această achitare şi atuncea Eminescu era foarte supărat şi ni se jeluia că are la Jean o datorie care a devenit «flotantă» şi nu mai are credit. 

1879
·                     Timpul publică fără semnătură şi titlu, editorialul lui Eminescu, Panglicăria liberală şi vertebratele din Sfatul Ţării.

1884
·                     Telegramă a lui Maiorescu adresată lui Chibici, („Wien, Poste restante”), în legătură cu întoarcerea lui Eminescu în ţară: „Primit scrisoarea. Dacă nu posibil altfel, veniţi Bucureşti. În orice caz telegrafiaţi ziua şi ora sosirei, dacă Iaşi, dacă Bucureşti.”
·                     Cu inevitabila întîrziere, datorită tiparului, Familia anunţă: „Poetul Eminescu a părăsit deja Viena şi acuma petrece la Florenţa; starea sănătăţii sale este mult mai bună şi pe la mijlocul lunii aprilie se va reîntoarce în ţară. ”

Sursa:
 Vintilă, Petru. Eminescu: Roman cronologic. – Bucureşti: Cartea Românească, 1974. – 810 p.

Niciun comentariu: