9 februarie 2016

Siguranța pe Internet

      
Astăzi, 9 februarie în 100 de țări se desfășoară Campania de informare dedicată Zilei Siguranței pe Internet. Aceasta se sărbătorește în fiecare a doua marți a lunii februarie.
    Această zi are ca scop promovarea utilizării într-un mod mai sigur și responsabil a tehnologiilor online și a dispozitivelor mobile cu acces la Internet, în special de către copii și tineret.
    Este de necontestat faptul că internetul reprezintă o resursă inepuizabilă şi un mijloc de comunicare în masă puternic, însă nu trebuie uitat faptul că el prezintă şi anumite riscuri mai ales pentru copii: conţinut violent, hărţuire, pornografie, utilizarea frauduloasă a datelor personale, etc. De asemenea, sănătatea tinerilor este în joc: deoarece aceştia petrec mult mai mult timp la calculator decât în urmă cu zece ani, timpul de somn li se reduce cu circa 2-3 ore pe noapte. Începând din 2004, în toată lumea se organizează anual Ziua pentru un internet mai sigur, în scopul de a-i sensibiliza pe copii, părinţi şi cadrele didactice faţă de aceste probleme.
Internetul este o lume fantastica, plina de informatii utile si lucruri distractive, la care toti copiii au dreptul. Dar aceasta lume ascunde si pericole ce pot fi evitate daca respectați unele reguli, care sunt următoarele:
  • Se stabileste împreuna cu parintii regulile de folosire a calculatorului si a Internetului. Poti face o lista cu site-urile pe care dorești sa navighezi sau pe care ți le propun parinții și hotărati de comun acord orele când e cel mai potrivit sa utilizezi Internetul. Calculatorul te poate ajuta sa-ti faci temele sau sa-ti petreci timpul într-un mod placut. Parintii te pot învata cum sa gasesti mai repede informatiile utile, dar si tu le poti arata cat de priceput esti în folosirea calculatorului.
  • A doua regulă ar fi: Nu da nici unei persoane întalnite pe Internet informatii personale despre tine sau familia ta.Mai précis: numele, varsta, numarul de telefon, fotografii, adresa, scoala la care înveti, locul de munca al parintilor etc. Atunci cand aceste persoane necunoscute insista (prin email, pe chat sau telefonul mobil) sa afle cine esti si unde locuiesti, anunta-ti parintii imediat.
  • Următoarea regulă care trebuie respectată este folosirea parolei pe rețele de socializare, cum ar fi odnoklassniki, facebook. Parolele sunt secrete si îti apartin numai ție. Ele sunt ca si cheile de la casa pe care nu le dai nimanui, nici macar cunoscutilor. Cu exceptia parintilor! Trebuie sa-i refuzi întotdeauna pe prietenii care îti cer parola, deoarece acestia pot folosi adresa ta de email pentru a trimite mesaje jignitoare altor persoane sau pentru a intra pe site-uri interzise. Daca banuiesti ca parola ti-a fost divulgata, schimb-o imediat, singur sau cu ajutorul parintilor.
  • Dacă ai făcut cunoștință cu o persoană pe internet sau ai primit mesaj pe telefonul mobil și urmează să te întâlnești cu această persoană trebuie să fii precaut, atent în acest caz. Nu accepta niciodata sa mergi singur. Oamenii pot fi foarte diferiti de ceea ce par a fi pe Internet. Nu de putine ori baietii se dau drept fete sau invers, ori varsta declarata nu este cea adevarata. Pentru a evita orice pericol, nu folosi telefonul personal pentru a suna pe cineva întalnit pe Internet. Discuta mai întai cu parintii tai acest lucru. Dacă î-ți dorești mult această întâlnire ar trebui să o faci în loc public.
  • Altă regulă este cum postezi fotografii cu tine sau cu familia pe rețelele de socializare. Când dorești să încarci fotografii sau filme pe site-urile care le-ai creat de exemplu Odnoklassniki ar fi de dorit să selectezi fotografiile împreună cu părinții sau frații surorile mai mari. Este necesar să creezi o listă cu persoanele care î-ți pot vedea profilul. Camera web folosește-o când comunici cu o persoană cunoscută, apropiată. Nu uita, fotografiile sau filmulete, odata postate, pot ramane pentru totdeauna pe Internet chiar daca le vei sterge!
  • Nu tot ceea ce citesti sau vezi pe Internet este adevarat.Astazi, multe persoane, inclusiv copiii, pot sa creeze pagini web sau sa posteze texte, fotografii, stiri. În plus, fotografiile si filmele pot fi modificate pe calculator cu usurinta. Pentru a verifica daca ceea ce ai aflat pe Internet este adevarat, cere ajutorul parintilor sau profesorilor tai care îti pot oferi si alte surse de informare. Nu descarca si nu instala programe pirat sau pe care nu le cunosti; ele pot distruge datele de pe calculatorul tau.
  • Nu raspunde la mesajele care te supara sau care contin cuvinte sau imagini nepotrivite! Pastreaza-le pentru a le arata parintilor, profesorilor sau, în cazuri grave, Politiei. Daca primesti e-mail-uri, fisiere, fotografii sau programe de instalare care ti se par suspecte de la cineva pe care nu-l cunosti si în care nu ai încredere, sterge-le din calculator. Ele pot avea virusi sau programe care îti vor citi toate datele de pe calculatorul tau. Cere ajutorul unei persoane de încredere. Da dovada de respect, chiar daca nu-i cunosti pe cei cu care comunici. 
  • Obligatia ta este de a-i proteja si tu pe altii. Nu trimite imagini jignitoare sau mesaje care ar putea sa le provoace frica sau sa-i puna în pericol.Fii atent la programele sau jocurile pe care le descarci  (downloadezi) instalarea acestora cu neresceptarea drepturilor de autor este ilegală. Totodată ele pot cuprinde viruși sau program care urmărește direcționarea către pagini ilegale sau cu conținut nepotrivit.
  • În ultimul timp tot mai răspîndit este serviciul de procurare a produselor pe Internet. Cumpararea produselor pe Internet este permisa doar parintilor.Ei sunt singurii care au voie sa foloseasca cartile de credit. De aceea, anunta-ti parintii ori de cate ori ti-au fost trimise, pe email sau pe chat, oferte sau cereri de bani.
  • Cere ajutor, în orice situație, persoanelor în care ai încredere, părinți, profesori, prieteni apropiați. E posibil ca părinții tăi să nu știe multe lucruri despre Internet. Dar ei sunt primii care te vor înțelege și ajuta. Dacă simțiți cu nu puteți vorbi cu părinții atunci apelați după ajutor la oameni de încredere sau puteți găsi informații și sfaturi utile pe site-ul www. sigur.info.
  • Poti oricand sa te opresti din navigarea pe Internet sau sa refuzi sa continui discutiile pe chat, daca s-a întamplat ceva care nu ti-a placut, te-a speriat sau, pur si simplu, nu ai înteles. Vorbeste direct parintilor tai sau profesorilor si explica-le ce te-a îngrijorat. Poti scoate oricand din lista de contacte pe cei cu care nu mai vrei sa comunici. Sunteți încă la o vîrstă când de multe ori Internetul poate să-ți dăuneze și puie în pericol viaţa ta!  
  • Sursa: Inernet
Selecție: V. Sîrbu, șef oficiu

Niciun comentariu: