10 februarie 2016

Romane de dragoste pentru îndrăgostiți


Jewell, Lisa. Petrecerea lui Ralph / Lisa Jewell. – București: Litera, 2010. – 381 p.
Cursiv și plin de acțiune, romanul Petrecerea lui Ralph trece de la un cuplu la altul în fiecare capitol, așa că nu ai cum sa te plictisești. Monologurile și stilul indirect liber prin care se conturează micile descrieri sau amintirile personale nu te lasă să dai drumul romanul din mână. Cartea este o încântătoare poveste urbană despre relaţiile de cuplu, adunând laolaltă dorinţe şi dezastru. Romanul reușește să îți deschidă inima către cei din jur și să facă lumina asupra propriului trecut, pregătindu-te pentru un viitor plin de iubire.
Metz, Julie. Perfecțiune: roman / Julie Metz. – București: litera, 2012. –
380 p.
Pentru Julie, viața părea perfectă – avea un soț iubitor, pasionat de gastronomie și de savoarea desăvârșită, o fetiță adorabilă de șase ani și o casă elegantă în suburbii. Într-o după-amiază de ianuarie, soțul ei, Henry, se prăbușește pe podeaua din bucătărie și îi moare în brațe. La câteva luni după disparița lui, tocmai când Julie crede că începe să-și revină din durere, destinul îi pregătește o altă lovitură: soțul care o iubise atât de mult i-a fost infidel. Reconstituind viața secretă a lui Henry, momentele în care acesta o mințea, Julie caută răspunsuri la întrebări legate de cuplu, de dragoste, de trădare, dar și de ideea de perfecțiune în jurul căreia gravitează existența femeilor din ziua de azi. Perfecțiune este povestea sinceră și emoționantă a călătoriei scriitoarei Julie Metz de la haos spre renaștere, povestea acceptării unor adevăruri dureroase, astfel încât propria viață să merite din nou să fie trăită. Oricine a avut experiența unei relații nefericite se va regăsi, cu siguranță, în aceste pagini.
Murakami, Haruki. Pădurea norvegiană / Haruki Murakami. – Iaşi: Polirom, 2004. – 352 p.
„Pădurea norvegiană” are ca leitmotiv melodia „Norwegian Wood” a formaţiei Beatles, care îl însoţeşte pe Toru Watanabe, personajul principal, pe tot parcursul rememorării unor evenimente dureroase petrecute cu optsprezece ani în urmă. Totul se petrece pe fundalul unor episoade marcate la tot pasul de scene erotice in camere sordide de camin studentesc, de afise si discuri cu Jim Morrison, Miles Davis sau Bach, de lecturi din clasicii literaturii universale.
O poveste de dragoste care se înfiripă straniu dintr-o moarte şi care jonglează cu timpul şi cu spaţiul. O poveste cu final deschis, în care dragostea are alte coordonate decât cele din lumea europeană.
Bronte, Emily. La răscruce de vânturi / Emily Bronte. – București: Mondero, 2002. – 354 p.
La răscruce de vânturi este o carte scrisă de Emily Bronte și publicată in 1847. În roman este vorba de dragostea dintre doi tineri, Heathcliff și Catherine. Cei doi erau sortiți ca toată lumea să fie împotriva lor.
Domnul Earnshaw, tatăl lui Catherine este un om bogat și bun, care stăpânește conacul "Wuthering Heights" (la răscruce de vânturi). Catherine are un frate pe nume Hindley. Domnul Earnshaw aduce un copil murdar acasă, cu care Catherine se înțelege bine încă din primele clipe. Fratele ei, Hindley, din contră, nu dorește prietenia copilului. Când tatăl lui Catherine moare,Hindley moștenește averea și devine brutal și rău cu sora lui. Îl chinuiește pe Heathcliff, acesta declarându-i răzbunare. După ce pleacă de acasă, Heathcliff devine bogat și moștenește o altă casă, Thrushcross Grange. Catherine e prinsă într-o furtună și se adăpostește în casa vecină, unde îl găsește pe Edgar Linton, unul din vecinii ei. Acesta se îndrăgostește de ea, urmând să se căsătorească cu ea. Heathcliff devine și mai rece față de ea. Heathcliff se însoară cu sora lui Edgar, Issabela. Aceasta vine în casa lui, rămâne însărcinată, și naște un copil. La fel se întâmplă și cu Catherine. La nașterea fiicei sale, Catherine moare. Copii lor se îndrăgostesc unii de alții. Băiatul lui Heatcliff moare, iar fiica Catherinei se îndrăgostește de unul din nepoții lui Heathcliff,Hareton
Sebastian, Mihail. Accidentul / Mihail Sebastian – Bucureşti: Vox 2007.  – 240 p.
Romanul  Acidentul – este un roman de dragoste în care se simte influenţele romanicierilor francezi Marcel Proust, Gustave Flubert ş.a. Dragostea mărturisită doar eului propriu degajă emoţii înăbuşite şi trăiri intense. Un roman ce se citeşte dintr-o răsuflare, ce te învăluie în atmosfera interbelică dar atât de actuală.
 Vă dorim lectură plăcută! 



V. Sîrbu, șef oficiu

Niciun comentariu: