11 februarie 2016

CHIȘINĂUL CITEȘTE, EDIȚIA a-XIII-a

La Biblioteca Municipală B. P. Hasdeu a avut loc lansarea Programului de lectură Chișinul citește, ediția a-XIII-a care se va desfășura pe parcursul acestui an în cele 27 de filiale ale instituției. Această companie de lectură facilitează cunoașterea valorilor autohtone literare și are un impact benefic pentru un număr impunător de cititori. Din momentul împlementării programului s-au lecturat cărți ale diverșilor autori: publiciști, prozatori, dramaturgi, poeți, fapt care a permis publicului cititor să se încadreze în lectura colectivă, alegându-și atât autorul, cât și genul literar.
De data aceasta, organizatorii propun spre lectură chișinăuienilor trei cărți pentru trei categorii diferite de vârstă, și anume: „Arta refugii” de Paul Goma pentru adulţi, „Kinderland” de Liliana Corobca pentru adolescenţi și „Când părinţii nu-s acasă” de Miroslava Metleaeva pentru copii.
Conferința de totalizare urmează să aibă loc în luna octombrie în cadrul căreia cititorii își vor expune opiniile despre cărțile lecturate.
Vă invităm să lecturați aceste volume captivante și facem o scurtă prezentare:
Goma, Paul. Arta refugii / Paul Goma. – Chișinău: Cartier, 2015. – 399 p.
Paul Goma este scriitor postbelic, născut în Basarabia, care actualmente locuiește la Paris.
Romanul Arta refugii semnat de Paul Goma este scris cu o intensitate dureroasă și prezintă toate gândurile şi trăirile interioare ale copilului care nu se regăseşte în propria ţară
Asemeni Artei Fugii a lui Johan Sebastian Bach, textul lui Paul Goma reprezintă un summum al posibilităţilor expresive, glisând între trecutul idilic şi prezentul necruţător, între fantasme şi reverii, într-un timp al alertei, cu mijloace de locomoţie variate, în care ,,re-ul adevărat” din refugiu, re-fugă,derefugiu nu pare a fi decât un ecou al lui ,,re” din re minor, cu un ton dramatic pe fundalul unei istorii zbuciumate, într-o interpretare de excepţie, pe toate coardele şi în toate acordurile sufletului uman.
Romanul este asemeni unui drum de iniţiere în ceea ce va deveni viaţa pentru personajul principal, şi, de-a lungul lui, trăieşte o multitudine de experienţe ce marchează trecerea lui de la copilărie la adolescenţă. Un roman intens, care poate fi înţeles numai în contextul regimul comunist din fostele țări socialiste.
Corobcă, Liliana. Kinderland / Liliana Corobcă. – București: Cartea Românească, 2013. – 181 p.
Liliana Corobca este cunoscută pentru activitatea ei literară, fiind un autor prolific, unele dintre romanele ei fiind cărți premiate și bestsellere.
Volumul „Kinderland“ spune povestea Cristinei, un copil nevoit să devină „mamă“ responsabilă pentru cei doi fraţi mai mici, atunci când părinţii pleacă la muncă în străinătate. Universul unui sat moldovenesc contemporan, populat în majoritate de copii şi bătrâni, este privit din perspectiva acestei fetiţe de 12 ani. Într-o lume aflată în criză, copiii învaţă, din propriile experienţe, să lupte şi să supravieţuiască în aşteptarea împlinirii unui singur vis: întoarcerea părinţilor acasă.
„Ceea ce face special romanul este, desigur, naraţiunea fetei. Un Guliver de numai 12 ani priveşte societatea moldovenească în tranziţie, care prinde contur într-o colecţie de întâmplări din realitatea imediată. (...) Notaţiile oscilează între percepţia naivă a unui minor şi observaţia lucidă, distant-ironică, ce nu exclude empatia şi căldura umană, a autoarei. În rezultat avem un reportaj viu asupra unor evenimente din prezent, unul indirect însă, filtrat prin destinul unui copil hipersensibil şi cu o personalitate complexă. Deşi corelează povestea fetei cu experienţa sa de copil, autoarea nu se înscrie în genul tradiţional al amintirilor. Lumea descrisă este lipsită de idilismul cathartic, nu şi de o oarecare poezie, şi receptată în concreteţea ei.“ (Aliona Grati)
Metleaeva, Miroslava. Când părinții nu-s acasă / Miroslava Metleaeva. – Chișinău: Prut Internațional, 2015. – 76 p.
Miroslava Metleaeva este poetă, prozatoare, eseistă și traducătoare. Volumul „Când părinţii nu-s acasă” este unul provocator pentru copii. Scriitoarea a menționat că romanul său este unul intrigant, reușind să transmită cititorilor unele idei despre organizarea și petrecerea timpului liber în lipsa tehnologiilor moderne. „Cartea descrie copilăria copiilor mei din anii 80, atunci când toate activitățile lor aveau loc în curte și nu se rezumau doar la tehnologiile informaționale despre care atunci nici măcar nu se știa. M-am străduit să scriu ceva și pentru categoria de copii de la 7 până la 13 ani care deseori este negjijată de către scriitori”, a dezvăluit scriitoarea.
Dragi cititori, vă așteptăm, cu drag să citiți aceste cărți și să le recomandați și altora!
V. Sîrbu, șef oficiu

Niciun comentariu: