1 august 2014

EVENIMENTUL ZILEI : 1 AUGUST

1871
  • Ajunși la Cernăuți, studenții aleg comitetul de acțiune în vederea Serbării, în următoarea componență: I. Slavici (președinte), Eminescu și V. Morariu (secretari), Pamfil Dan (casier). Eminescu se află încă la Ipotești.
          Se redactează un nou și ultim Apel la o participare cît mai numeroasă la Serbare.
1872
  • În numărul pe august al Revistei contimporane, V. A. Urechiă publică articolul Noua Direcțiune din Iași, în care vrea să acrediteze ideea că încă în primele sale prelecțiuni populare ținute de Maiorescu „în saloanele băncei”, aceasta propusese arderea scrierilor literare „fără deosebire de V. Alecsandri”, dar că acum Maiorescu îl pune pe bardul de la Mircești „alăturea cu D. D. Bodnărescu, Eminescu și ceilalți”.
1875
  • Îndemnat de Eminescu, Ion Creangă scrie prima sa poveste, Gh. Panu relatează : „...Creangă, care era prieten intim cu Eminescu și cititor asiduu a Convorbirilor literare , odată când Eminescu lăuda pe dl. Slavici şi Miron Pompiliu ca povestitori populari, îi zise:
          - Şi eu ştiu poveşti şi pot să te asigur că le pot scrie într-o limbă moldovenească întocmai aşa cum o              vorbesc ţăranii din judeţul Neamţ, din satul meu Humuleşti.
         Eminescu îl indemnă ca să scrie vreuna şi Creangă   îşi aşterne pe hârtie povestea Soacra cu trei nurori          pe care o şi trimite într-o seară la junimea, căci Creangă, timid şi cam sălbatic din natura lui, n-a voit să          vină şi el.
         La Junimea a fost un adevărat entuziasm la citirea acestei poveşti; ni se releva un stil şi o limbă pe care          nu o auzeam acei care nu trăisem la ţară ”. (Amintiri de la Junimea din Iaşi).
  • Prima apariţie a lui Creangă, la Junimea, evocată de Iacob Negruzzi: „Eminescu veni cu el într-o sîmbătă seara la mine acasă, dar la întrarea lor în Junimea un zîmbet a zburat pe buzele tuturora. şi Creangă şi eminescu erau roşi la faţă, aveau ochii turburi, şi rîdeau liniştiţi cu fericirea omului beat: ei vreau împreună direct de la Bolta-Rece, o cîrciumă vestită pentru vin vechi de Cotnar...”
1876
  • Apare în Convorbiri conferinţa Influenţa austriacă asupra românilor din Principate, pe care poetul o ţinuse la 16 martie.
1883
  • Reproducându-l după Almanahul româniei June, revista convorbiri literare publică poemul Luceafărul.
  •  Sursa:Vintilă, Petru. Eminescu: Roman cronologic. - București: Cartea Românească, 1974. - 810 p. 

Niciun comentariu: