16 decembrie 2013

IUBIREA SENTIMENT DIVIN ŞI PUR . Revistă bibliografică

   Poveştile de dragoste prezintă, de cele mai multe ori, o versiune ideală a iubirii, care, aflată în centrul atenţiei, dau uitării toate celelalte probleme ale vieţii cotidiene. Viaţa protagoniştilor se învârte în jurul ideii că toată lumea se împotriveşte unui sentiment atăt de puternic. Inconştient iubesc şi sunt iubiţi la rândul lor. Inconştient oferă sentimente şi primesc la rândul lor sentimente. Involuntar sunt învaluiţi de pasiuni împărtăşite şi neîmpărtăşite, de pasiuni interzise şi de pasiuni care îşi găsesc forţa să existe în ciuda tuturor. Iubirea nu caută să se definească, nu se caută, nu se cere, pur şi simplu se simte, se traieste...
Descrierea detaliată a conversaţiilor, a gândurilor pătrunse de sentimentele de onoare şi datorie, dar şi de dragoste şi pasiune, care se conturează şi din descrierea unor episoade aparent lipsite de importanţă conferă romanelor lejeritate!



Anet, Claude. Mayerling. – Bucureşti: Litera Internaţional, 2012. – 201 p.

“Se iubeau. Între ei se ivise acea intimitate sufletească, atât de rară, atât de preţioasă, acea afecţiune deosebită care uneşte mult mai puternic oamenii decât orice alte legături oficiale, şi iată că se şi ridica ceva izvorât din adâncul veacurilor, o sumă de convenţii, un haos de reguli învechite, absurde, perimate, destul de puternice însă, destul de mari pentru a constitui o barieră de netrecut. Nu se vor putea vedea decât pe ascuns, smulgând destinului scurte clipe necontenit primejduite… Ce viitor!”



Stendhal. Armance. – Bucureşti: Litera Internaţional, 2012. – 270 p.


„Niciodată nu se mai aflase Octave într-o stare atât de nepotrivită cu jurămintele ce şi le făcuse împotriva dragostei. Crezuse că glumeşte, ca de obicei, cu Armance, iar gluma luase pe neaşteptate o întorsătură gravă, neprevăzută. Se lăsa dus în voie, nu mai judeca, trăia o culme a fericirii. A fost una dintre fugarele clipe pe care numai întâmplarea le dăruieşte uneori celor făcuţi să trăiască intens, drept răsplată pentru atâtea suferinţe. Viaţa năvăleşte în inimă, iubirea te face să uiţi tot ceea ce nu este esenţă divină ca ea, şi trăieşti mai mult în câteva clipe decât în lungi răstimpuri. ”
Armance, primul roman al lui Stendhal, e scris fara stângăcii de începător. E o povestire elegantă, pătrunzătoare şi fină, chiar prea fină.



Golon, Anne. Angelica. Logodnica vândută. – Bucureşti: Litera Internaţional, 2012. – 250 p.

1654. Angelica de Sancé, acum în vârstă de şaptesprezece ani, îşi lasă în urmă familia şi ţinuturile natale pentru a porni în lunga şi anevoioasa călătorie spre Toulouse, unde o aşteaptă contele Joffrey de Peyrac. Tânăra nu îşi cunoaşte viitorul soţ decât din auzite, iar lucrurile care se spun pe seama lui sunt înfricoşătoare şi învăluite în mister. La Toulouse, în ciuda bogăţiei şi a frumuseţii locurilor, Angelica se simte deznădăjduită. Cum va putea trăi pentru tot restul vieţii alături de un soţ care o înspăimântă? Firea lui originală, inteligenţa şi pasiunea pentru ştiinţe şi arte vor fi de ajuns ca frumoasa tânără să se lase purtată pe tărâmul poeziei şi al iubirii şi, în cele din urmă, sedusă? Pe când întregul regat se pregăteşte să întâmpine cu bucurie vestea cununiei lui Ludovic al XIV-lea cu infanta Spaniei, Angelica descoperă cu uimire contrastul din ţinuturile însorite ale sudului Franţei, unde mirosul rugurilor pluteşte încă deasupra balurilor şi petrecerilor fastuoase care se ţin lanţ în palatul contelui de Peyrac... Anne Golon a început să scrie seria Angelica în anul 1956, primul volum apărând în Germania. Romanele s-au bucurat de un succes imens la nivel mondial, fiind publicate în 63 de țări, de peste 320 de edituri, iar ulterior au fost ecranizate.


Golon, Anne. Angelica. Serbări regale. – Bucureşti: Litera, 2012. – 314 p. 


În iunie 1660, întreaga curte a Franţei se grăbeşte să ajungă la Saint-Jean-de-Luz pentru a sărbători cununia regelui Ludovic al XIV-lea cu infanta Maria Tereza, fiica regelui Spaniei, care va pune capăt, în sfârşit, conflictelor sângeroase dintre cele două ţări.
În timpul serbărilor regale, farmecul Angelicăi nu trece neobservat, iar tânăra şi frumoasa contesă îşi atrage admiraţia nobililor şi a suveranilor. Joffrey de Peyrac este încântat de succesele soţiei sale, pe care le priveşte însă cu o uşoară strângere de inimă, căci în vârtejul  ameţitor al petrecerilor, de prea puţine ori cei doi mai au prilejul de a-şi împărtăşi iubirea. În plus, apariţia lor stârneşte mirarea şi invidia, iar pericole sumbre par să umbrească fericirea construită cu atâta efort şi sacrificii.
Odată incheiate festivităţile, visul frumos se transformă în coşmar: Joffrey este de negăsit şi se pare că a fost întemniţat între zidurile groase ale Bastiliei. Aflată în pragul disperării, Angelica urmează curtea regală la Paris, pentru a încerca să-şi salveze soţul. Dar, deşi descoperă ce învinuiri i se aduc contelui de Peyrac,  ea nu găseşte nici un ajutor în capitala aflată in fierbere în aşteptarea intrării triumfale a regelui în oras. Iar timpul trece inexorabil...



Noble, Elizabeth. Iubiri de altădată. – Bucureşti: Litera Internaţional, 2012. – 316 p.

Susannah şi Rob au avut o relaţie tumultuoasă în adolescenţă, însă, aşa cum se întâmplă de obicei cu dragostea în tinereţe, totul s-a terminat şi fiecare şi-a urmat propriul drum, complet diferit. După ani, nici unul dintre ei nu este cu adevărat fericit – Susannah este prinsă în capcana unei relaţii aparent lipsite de afecţiune cu Douglas şi joacă rolul de mamă vitregă deloc apreciată pentru copiii acestuia, şi, la rândul lui, Rob şi-a urmat cariera în armată după ce Susannah i-a frânt inima. O întâlnire întâmplătoare provoacă un adevărat cutremur în viaţa lor. Ce se întâmplă atunci când prima iubire reapare pe neaşteptate? Oare soarta îţi spune că este timpul să profiţi de o nouă şansă sau trebuie să mergi mai departe şi să laşi trecutul să devină istorie? Însă Susannah şi Rob nu pot să uite pur şi simplu iubirea de altădată... şi lumea urmează să descopere în curând consecinţele regăsirii lor.

Centrul Academic Internaţional Eminescu vă aşteaptă să redescoperiţi frumosul sentiment de iubire!

Publicat de I.Ţurcanu


Niciun comentariu: