6 ianuarie 2015

Revistă bibliografică : Dragostea - o poveste straveche, dar totdeauna noua

Romanele de dragoste au fost întotdeauna solicitate, pentru că iubirea este un sentiment care ne face viaţa mai frumoasă, mai interesantă. Dragostea va fi cuvântul-cheie în aceste romane de succes din literatura română, cu eroi controversaâi, subiecte ce vor oferi cititorului satisfacâia unei lecturi de calitate. Vă prezentăm cele mai frumoase şi îndragite romane de dragoste care merită să fie citite.  
Drumeş, Mihail. Scrisoare de dragoste/  Mihail Drumeş. - Bucureşti, 2009. - 340 p.
Romanul Scrisoare de dragoste este o poveste de dragoste în care goana după bani şi carierismul fac ravagii, cu spectaculoase răsturnări de situaţie; anticipări ale acţiunii pentru agăţarea cititorului şi creşterea suspansului; confruntări dramatice, răsturnări de situaţie, suspans, melodramă, vervă, ironie şi dialoguri vii - reţeta celui mai bine vândut prozator român nu dă greş. Scrisoare de dragoste a fost reeditată de zeci de ori de la apariţia sa şi a cucerit publicul de toate vârstele. O lectura vie, colorata plina de suspans, dragoste, in care fiecare fapta este pedepsita.
Drumeş, Mihail. Invitaţie la vals /  Mihail Drumeş. - Bucureşti, 2013. - 256 p.
Romanul Invitaţie la vals  povestea de dragoste între studenţi Tudor şi Micaela, care trăiesc sentimentul iubirii cu inocenţă, cu emoţie, dar şi cu mari frământări. Evoluţia pasiunii lor este, de fapt, istoria maturizării celor doi tineri, o istorie care din momentul apariţiei cărţii şi până astăzi, nu a încetat nicio clipă să-şi impresioneze cititorii.
Eliade Mircea. Maitreyi / Mircea Eliade. – București, 2000.- 245 p.
Tema romanului este iubirea incompatibilă, povestea nefericită trăită deAllan şi Maitreyi amintind de Romeo şi Julieta sau Tristan şi Isolda.Romanul Maitreyi” valorifică aspecte autobiografice: povestea de dragoste dintre autor şi fiica profesorului Dasgupta, gazda lui din India. La baza romanului se află jurnalul autorului din acea perioadă, fiind modificate numele şi ocupaţiile unor personaje cât şi finalul întâmplării.
Serghi, Cella. Pânza de păianjen / Cella Serghi. – București, 2010.- 351 p.

Diana Slavu este cea care își povestește viața prin intermediul unor caiete-jurnale, oferite unei prietene - Ilinca. Romanul este narat la persoana întâi din două puncte de vedere, acel al Dianei și pe alocuri cel al prietenei sale, Ilinca. Pe Diana o putem asemăna cu o micuță Cosette a literaturii române, frumoasă, finuță și zveltă este admirată de toți din jur chiar și în uniforma școlară, toți au impresia că fata este dintr-o familie bogată și privilegiată, când colo aceasta povesteșe la început în caietele ei: „Locuiam acum la bunicii mei. Tata se întorsese fără un ban”.

Rebreanu, Liviu. Adam şi Eva / Liviu Rebreanu. – Bucureşti, 2006. – 223 p.
Adam și Eva este un roman scris de Liviu Rebreanu în anul 1925. Este un roman de dragoste mai aparte. Romanul are drept temă principală credința în reîncarnare, metempsihoza. Cuplul arhetipal și androginic se caută şi se reîntregește în şapte perioade istorice foarte diferite. Personajul principal, Toma Novac trece prin mai multe vieţi. El se îndrăgosteşte pe rând de şapte personaje femenine diferite. Motivul metempsihozei a fost utilizat şi de Mihai Eminescu în nuvela Avatarii faraonului Tla.

Lectură plăcută!


V. Sârbu., șef oficiu

Niciun comentariu: