8 ianuarie 2015

George Călinescu - un scriitor român celebru

George Călinescu (n. 19 iunie 1899, Bucureşti - d. 12 martie, Otopeni) a fost un critic, istoric literar, scriitor, publicist, academician român, personalitate enciclopedică a culturii și literaturii române. Este considerat drept unul dintre cei mai importanți critici literari români din toate timpurile. 
Călinescu, George. Viaţa lui Mihai Eminescu / George Călinescu. - Bucureşti: Ed. pentru literatură, 1956. -
341 + foto.
 E o biografie romanțață, cu multe accente de melodramă, iar elementul biografic este permanent ilustrat cu ajutorul citatelor din operă. Capitolele cărții urmăresc cronologic destinul poetului, de real interes fiind capitolele studenției la Viena sau Berlin, capitolul "Eminescu și dragostea" și mai ales cel consacrat perioadei finale, 

Călinescu, George. Opera lui Mihai Eminescu / 
George Călinescu. - Ch.: Litera, 2003. - 456 p. 
Operă fundamentală a istoriei literaturii române, studiu de mare amploare critică, greu de ignorat, cartea reprezintă cea mai completă analiză a universului eminescian, de la cel liric, la teatru, proză sau publicistica literară sau politică.
 Istoria sa constituie și azi scheletul oricărui curs de istorie a literaturii române, deși pe unele perioade, alte istorii literare o depășesc în exactitate. S-a spus despre aceasta istorie literară, unică în Europa, în genul ei, că e un veritabil roman critic.Opera lui Călinescu, pornește de la primele atestări documentare în limba română, de la Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung și ajunge în epoca imediat contemporană autorului, adică în epoca interbeCălinescu, George. Ion Creangă. Viaţa şi opera / 
George Călinescu. - Ch.: Litera, 1998. - 336 p. 
Criticul porneşte de la documentul esenţial al operei din perspectiva căruia apreciază relatările despre om şi confruntându-le în acelaşi timp cu documentele de arhivă, creează cel mai plauzibil portret al scriitorului şi nu numai al lui, dar şi al tuturor semenilor cu care în decursul vieţii sale a venit în contact. 
Contrazicând opinia că Ion Creangă ar fi un simplu autor poporal, criticul compară opera sa cu opere clasice ale literaturii universale, cu texte scrise de RabelaisAnatole FranceCharles Perrault, etc. lică.ții. Volumul e un model pentru orice critic literar care scrie o biografie.
V. Sârbu, șef oficiu

Niciun comentariu: