8 aprilie 2014

Nebănuita lume a fantasticului : Revistă bibliografică

Întâlneşti din când în când câte o carte despre care îţi vine greu să vorbeşti. De ce? Pentru că ai senzaţia că, dacă spui ceva, risipeşti magia. Într-un cuvânt, despre asta este vorba. Despre magia autorilor de a crea o lume atât de diferită, încât nu îţi poate da decât impresia de real corelat cu imaginar, o descriere atât de amănunţită, încât nu poţi să nu fii parte integrantă a acestei lumi.
Păşeşte alături de scriitori celebri în cele mai fermecătoare ţinuturi ale imaginaţiei pe care cărţile din colecţia since fiction ţi le aduce cu un design atrăgător şi promisiunea unei lecturi captivante. Imediat ce parcurgi primele pagini din aceste cărți te cuprinde parcă o stare de nelinişte, care nu-ţi va da pace până la final. Sunt cărţi care trezesc în tine trăiri amorţite.

Clarke, Arthur C.
2061: a treia odisee / Arthur C. Clarke; trad.: Radu Săndulescu. – București: Nemira Publishing House, 2011. – 292 p.

„Ca şi în celelalte Odiseei, sau în Rendez-vous cu Rama, Clarke ne poartă într-o lume cum numai el poate crea, oferindu-ne şansa de a o explora şi a ne minuna. […] Voiajul spre cometa lui Halley este un exemplu clasic al tehnicii sale literare de a juca rolul de ghid într-o călătorie fascinantă.” (Kirkus Reviews)
„Din unele puncte de vedere, 2061 poate fi considerată cartea cea mai bună din seria Odiseeilor. Cu  cea mai complexă intrigă, se deplasează între evenimente ce se desfăşoară în zone ale sistemului solar aflate la distanţe uriaşe între ele, iar nenumăratele personajele sunt excelent construite.” (Analog Science Fiction Magazine)
 

Clarke, Arthur C.
3001: odiseea finală / Arthur C. Clarke; trad.: Vlad Constantin. – București. – Nemira Publishing
House, 2011. – 238 p.

În 3001: odiseea finală, Arthur C. Clarke aduce cea mai bine-cunoscută și mai reușită serie science-fiction la un final neașteptat, dar magnific în același timp. Clarke face un salt strălucitor cu 1000 de ani în viitor pentru a aduce la lumină un adevăr pe care de abia acum îl putem înțelege. Saga Odiseei Spațiale este o capodoperă epică, plină de imaginație, dar înrădăcinată în adevăruri științifice, o operă pe care doar Arthur C. Clarke ar fi putut să o creeze.
A început acum patru milioane de ani cu un monolit negru - o apariție inexplicabilă ce a aprins scânteia conștiinței umane, transformând maimuța în om...
A continuat în zorii secolului XXI, când un monolit identic a fost descoperit pe Lună - începutul aventurilor lui David Bowman, ale ajutorului său FranK Poole și ale supercomputerului HAL 9000...
Numai Dave Bowman va supraviețui pentru a întâlni un al treilea și cel mai masiv monolit pe una dintre lunile lui Jupiter, Europa... și pentru a fi transformat pentru totdeauna într-o ființă nouă...
Iar acum, Odiseea intră în ultimul act. Poole este readus la viață și pregătit să reia călătoria pe care computerul HAL a întrerupt-o brusc în urmă cu 1000 de ani. Poole știe că nu poate pleca fără Dave Bowman... dar mai întâi trebuie să descopere adevărul înspăimântător despre ceea ce Bowman - și HALL 9000 - au devenit în interiorul monolitului.
Pentru a doua oară în patru milioane de ani monolitul se trezește. Puterea fără margini a unei tehnologii extraterestre a decis ce rol va trebui să joace umanitatea în evoluția galaxiei...

Runciman, Steven
Căderea Constantinopolului / Steven Runciman; trad.: Alexandru Elian. – București: Nemira Publishing House, 2011. – 382 p.

"Dacă Steven Runciman, scriind Căderea Constantinopolului, și-a propus să alcătuiască nu numai o lucrare de istorie în bunul înțeles al cuvântului, dar și o opera care să solicite constant interesul și emoția cititorului, noi credem că a izbutit pe deplin. Runciman, poate, cu unele concesii făcute unei încadrări literare a episoadelor, este în general sobru și concentrat, izbutind să dea într-un număr relativ restrâns de pagini, nu numai povestirea propriu-zisă a împresurării și căderii cetății lui Constantin, dar și o foarte utilă introducere istorică asupra Bizantului și Statului otoman, cât și un epilog de un deosebit interes; în toate a fost ajutat, pe lângă lecturile sale neobișnuit de întinse și mânuirea directă a izvoarelor în cele mai felurite limbi, și de cunoașterea nemijlocită a locurilor, căpătată în urma unei șederi de câțiva ani la Constantinopol. Cartea sa este nu numai savant construită, dar și frumos scrisă." (Alexandru Elian)

Shepard, Lucius
Sfârșitul pământului  Vol. 1 / Lucius Shepard; trad.: Silviu Genescu. – București: Nemira
Publishing House, 2010. – 427 p.

"Viziuni gnostice, dimensiuni ascunse, salturi temporale, coborâri în iad, patrule-fantomă și alte concepte din lumea pulp-ului sunt revitalizate într-o proză densă, cu dialoguri și decoruri excepționale"  (SFRevu)
"A doua culegere a ficțiunilor scurte ale lui Shepard este la fel de fascinantă și impresionantă ca și prima, Vânătorul de jaguari. Povestirile fac parte din matrița Shepard standard, cu protagoniști dezabuzați, locuri exotice și o seducătoare glisari în fantastic." (Locus)
"Nu există aproape nimic în science-fiction, cu atât mai puțin în literatura horror, și foarte puțin în literatura mainstream, pe măsura spectrului său vizionar, a atmosferei sclipitoare și a prozei sale lucide." (The New York Times Book Review)

Shepard, Lucius
Sfârșitul pământului  Vol. 2 / Lucius Shepard; trad.: Silviu Genescu. – București: Nemira Publishing House, 2010. – 442 p.

„Proza lui Shepard aminteşte de escapadele sumbre ale lui Conrad, de Zona crepusculară, […] de yankeii imorali din existenţialismul periculos al lui Greene sau Dosarele X, […] ca şi de lumile fantasy în descompunere ale lui Swanwick şi Gene Wolfe. […] O antologie chiar mai bună decât Vânătorul de jaguari!” (Fantasy & Science Fiction Magazine)
„Shepard a fost considerat un exponent al realismului magic american, dar eticheta este mai amăgitoare decât pare. Deşi unele povestiri trezesc comparaţiile cu Fuentes sau Garcia Marquez, rădăcinile ficţiunii lui Shepard se află în mod clar în tradiţia pulp nord-americană. Puterea obsedantă a textelor sale face ca acest volum să fie esenţial în biblioteca oricărui cititor de fantasy.” (Publishers Weekly)

Simmons, Dan
Căderea lui Hyperion Vol. 1 / Dan Simmons; trad.: Mihai-Dan Pavelescu. – București: Nemira
Publishing House, 2009. – 425  p.

Căderea lui Hyperion este continuarea romanului Hyperion
„Misterioasele Cripte ale Timpului se deschid pentru a-și dezvălui secretele celor șapte pelerini – secrete ce vor schimba pentru totdeauna întreg universul.” (Booklist)
„În HYPERION CANTOS, Dan Simmons oferă [...] una dintre cele mai uluitoare și complexe povești create vreodată de un scriitor SF [...]. O capodoper
ă a genului, poate unul dintre cele mai de seamă romane care s-au preocupat de viitorul omenirii și de locul ei în univers.” (Locus)
„În vreme ce planetele Hegemoniei duc un război spațial teribil cu rebelii Expulzași care amenință unitatea galactică, un grup de șapte pelerini duce propriul său război în interiorul Criptelor Timpului, artefactul misterios ce ascunde o creatură hidoasă a cărei eliberare ar duce la distrugerea omenirii. În Căderea lui Hyperion, Simmons împletește cu luciditate și imaginație poetică numeroasele fire ale unei intrigi complexe. Mai mult decât recomandată!” (Library Journal)

Simmons, Dan
Căderea lui Hyperion Vol. 2 / Dan Simmons; trad.: Mihai-Dan Pavelescu. – București: Nemira Publishing House, 2009. – 473 p.

„O serie care oferă cu adevărat din toate câte ceva: sciene fiction, poezie, dragoste, sex, război, intrigă și politică. La sfârșit nu poți să nu te întrebi ce înseamnă de fapt «uman».‟ (School Libray Journal)
„Alături de primul volum al seriei, Căderea lui Hyperion întregește o capodoperă sciene fiction, la un nivel literar atins arareori. Stephen King a spus-o cel mai bine și nu pot decât să fiu de acord cu el: «Rămân mut în fața lui Dan Simmons.»‟


Vă așteptăm!!!

Publicat: Irina Țurcanu

Niciun comentariu: