17 aprilie 2014

In memoriam : Gabriel Garcia Márquez - revistă bibliografică

Gabriel Garcia Márquez, a murit la vârsta de 87 de ani la 17 aprilie 2014. A fost un scriitor columbian, care a obţinut Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1982, pentru nuvelă şi scurte istorii, unde fantasticul şi realul sunt combinate într-o lume liniştită şi bogată de imaginaţie, reflectând viaţa şi conflictele unui continent.
Cel mai popular roman al său este "Un veac de singurătate" (1967), vândut în peste 30 milioane de exemplare şi tradus în 25 de limbi străine. Foarte cunoscute sunt şi volumele semnate de Gabriel Garcia Márquez: "Dragostea în vremea holerei"(1985), "Generalul în labirintul său"(1989), "Povestea târfelor mele triste" (2004) .
La fel ca mulţi scriitori sud-amerecani, Gabriel Garcia Márquez a depăşit graniţele universului literar.
Gabriel Garcia Márquez a fost "cel mai mare columbian" a scris pe Twitter preşedintele Columbiei, Juan Manuel Santos. "Un veac de singurătate şi tristeţe în faţa morţii celui mai mare columbian din toate timpurile. Solidaritate şi condoleanţe lui Gaba şi familiei. Uriaşii nu mor niciodată"
Vă prezentăm volumele semnate de acest mare scriitor, pe care le puteți lectura în biblioteca noastră: 
 Garcia Márquez, Gabriel. Un veac de singurătate /  Gabriel Garcia Márquez. - Bucureşti: Univers, 1971. - 436 p.
Criticii contemporani sunt unanim de acord că Gabriel Garcia Márquez a fost unul din cei mai însemnaţi prozatori ai zilelor noastre. Bunăoară, ziarul englez Times scria despre Un veac de singurătate că "este o capodoperă şi desigur unul dintre cele mai bune romane laino-americane scrise vreodată;  Márquez a reuşit nu numai să facă un best-seller, dar unul care îşi merită integrat succesul".
 Garcia Márquez, Gabriel. Cronica unei morți anunțate /  Gabriel Garcia Márquez. - Bucureşti: RAO, 2010. - 604 p.
Publicarea în 1981 a romanului a stârnit entuziasmul unanim al criticii și al cititorilor. În această operă de mică întindere, Garcia Márquez face încă o dată dovada talentului său scriitoricesc, construind un roman perfect, pe termenul unui fapt simplu: o crimă anunțată, pe care nimeni nu se străduiește s-o oprescă.
 Garcia Márquez, Gabriel. A trăi pentru a-ți povesti viața /  Gabriel Garcia Márquez. - Bucureşti: RAO International Publishing Company, 2009. - 156 p.
Primul volum al memoriilor vine să consfințească faptul că aproape tot ce se știe despre Garcia Márquez provine din interviurile și din opera sa și să aducă mărturii emoționante despre "viața secretă, a autorului căci, așa cum se destăinuie însăși scriitorul: omul are trei vieți: viață publică,viață particulară și viață secretă. Cartea de față oferă cu generiozitate cifrul prin care cititorului îi este îngăduit să pătrundă în universul fascinant al creației marqueziene.

Garcia Márquez, Gabriel. Toamna patriarhului /  Gabriel Garcia Márquez. - Bucureşti: RAO, 2005. - 252 p.


In Toamna Patriarhului, Garcia Marquez a portretizat imaginea "celui mai solitar om din lume", o imagine atemporala a omului care dorește să rețină puterea pe care o are prin uzul forței. Realismul magic a lui Marquez se dezvolta aici intr-o perspectivă fabuloasă a vietii, situațiile de teroare se amestecă cu momente umoristice și de ironie ale autorului impotriva ideii dictatorului absolut.



Maxime semnate  de Gabriel Garcia Márquez:

Publicat: Vera Sîrbu

Niciun comentariu: