10 aprilie 2014

Arta de-a fi fericit : Revistă bibliografică

Fără a fi întotdeauna conştienţi de asta, oamenii tânjesc după pacea şi echilibrul pe care le pot atinge doar atunci când mintea, spiritul şi trupul lucrează împreună.
Veți găsi în aceste cărți un sprijin în a înţelege şi a gestiona comportamentul, sentimentele, trăirile, realizând în acelaşi timp cât de greşit a fost abordată această problemă până acum. Veți fi ajutați să pătrundeți dincolo de suprafaţa opacă a vieții și să descoperiți secretele fericirii. De câte ori nu ne-am propus cu hotărâre: "Gata! De mâine îmi schimb viaţa!", ca până la urmă să recădem în rutina cotidiană?!... Cărțile propuse de Centrul Academic Eminescu va ajuta să înlăturați oportunităţile de eschivare.


Prentiss, Chris
Zen și arta fericirii / Chris Prentiss; trad. Cătălin Constantinescu. – București: Nemira Publishing House, 2012. – 90 p.

Zen și arta fericirii se recomandă tuturor celor care vor să-și înfrumusețeze viața spirituală, să lupte cu stresul cotidian și să-și îmbunătățească starea fizică și sufletească. Fiecare își creează singur realitatea. Aceasta este maxima ezoterică de la care pornește bestsellerul lui Chris Prentiss.
Autorul privește cu înțelegere, bucurie și umor spre întâmplări comune și provocări ce trebuie transformate în oportunități. Chriss Prentiss apelează la filozofie, la știință și la experiența personală și ne dezvăluie înțelepciunea practică și calea spre fericirea de fiecare zi. Cartea lui își are locul oriunde există un om dispus să învețe să fie fericit.

Klein, Stefan
Formula fericirii: minunatele descoperiri ale neuropsihologiei de azi / Stefan Klein; trad.: Lucia Nicolau. – București: Humanitas, 2012. – 255 p

Astăzi se știu foarte multe despre natura fericirii, însă aceste cunoștințe rămân inaccesibile marelui public. Cartea lui Stefan Klein, devenită bestseller în Germania, sintetizează și explică descoperirile neuro-psihologiei moderne, oferind nu rețete, ca ghidurile self-help, ci cunoștințe și modul lor de „întrebuințare“ în viața de zi cu zi. Căci nu există o formulă a fericirii universală, ci o formulă a fiecăruia. Există șase miliarde de oameni și șase miliarde de căi spre fericire, spune autorul.
Dar esen
țial e faptul că fericirea poate fi gasită. O dovedesc două descoperiri importante: mintea noastră are mecanisme înnăscute pentru bucurie, plăcere, euforie; iar tendința aceasta naturală spre fericire poate fi exersată, deoarece creierul omenesc este configurabil la nesfârșit, indiferent de vârstă.
Mai mult, formula proprie a fericirii trebuie g
ăsită. Pentru că altfel în 20 de ani va izbucni în lume o veritabilă epidemie de depresie. Și pentru că fericirea ne face nu doar mai buni, ci și (vă surprinde?) mai inteligenți; fericirea ne face bine fizic, ne menține sănătoși.

Sharp, Timothy J
100 de căi spre fericire: un ghid pentru oamenii ocupați / Timothy J. Sharp; trad.: Gabriela Mărășescu. – Ed. a 2-a. – București: Editura Trei, 2011. – 222 p.

În căutarea unui loc de muncă mai bun, unei case mai mari, unor concedii mai exotice și unor copii cu performanţe deosebite, am devenit mult prea ocupaţi pentru a mai da atenţie componentei ce le va face pe cele menţionate mai sus să merite osteneala: fericirea.
Vestea bună este că dobândirea fericirii nu este o sarcină herculeană. Nu are nevoie de terapie costisitoare sau de ani de auto-examinare. Adesea este vorba despre ajustarea fină a gândurilor noastre și de punerea în practică a unor tehnici zilnice simple.
Accesibilă, informativă și amuzantă, 100 de căi spre fericire ne încurajează să privim fericirea ca pe ceva realizabil, gestionabil și mult mai înalt decât vieţile pe care le trăim acum.

McColl, Peggy
Formula succesului: marele secret al unei vieți trăite într-o împlinire totală / Peggy McColl; trad.: Cristian Hanu. – Brașov: Adevăr Divin, 2011. – 175 p.

Curiozitatea ei înnăscută a făcut-o să citească nenumărate cărţi din literatura dezvoltării personale şi să participe la un mare număr de conferinţe şi seminare. A integrat astfel în viaţa ei sfaturile a zeci de oameni de mare succes, fiecare cu propriile sale idei legate de secretul suprem al fericirii şi al împlinirii personale.
La fel ca atâţia alţi oameni care caută sensul vieţii, Peggy a căutat multă vreme în afara ei această semnificaţie. Deşi a învăţat foarte multe lucruri utile şi a reuşit într-adevăr să îşi creeze o viaţă mai bună prin aplicarea înţelepciunii altor oameni, ea nu a găsit adevărata fericire. Într-un târziu, ea şi-a dat seama în ce constă secretul fericirii şi al împlinirii… şi a înţeles că acesta rezidă înlăuntrul ei!
În această carte fascinantă, Peggy ne împărtăşeşte lecţiile pe care le-a învăţat de-a lungul călătoriei sale către descoperirea de sine. Dacă o vei citi, vei învăţa cum îţi poţi îndeplini propriile tale vise! Intenţia lui Peggy este de a te ajuta să te trezeşti şi să îţi descoperi capacitatea înnăscută de a-ţi crea propria formulă a prosperităţii, a fericirii şi a succesului personal.

Livingston, Gordon
Prea devreme bătrân, prea târziu înțelept: 30 de lucruri adevărate pe care trebuie să le știți acum /  Gordon Livingston; trad.: Dana-Ligia Ilin. – București: Humanitas, 2009. – 141 p.

„Eu sunt doar muzician şi producător de discuri. Nu sunt psihiatru şi nu înţeleg toate chestiile astea. Toţi avem probleme. Dar există o carte formidabilă intitulată Prea devreme bătrân, prea târziu înţelept. Aţi văzut-o? Cartea asta spune: Cele mai multe din traumele copilăriei nu ne mai pot face nici un rău. Adunaţi-vă şi continuaţi-vă viaţa, oameni buni!“ (Quincy Jones)
„Suntem ceea ce facem", afirmă convingător Gordon Livingston, medic care a ascultat de-a lungul timpului cele mai intime secrete şi necazuri ale oamenilor. Din experienţa de o viaţă, a extras 30 de adevăruri fundamentale, transpuse în 30 de capitole elocvente, incisive şi capabile să ne inspire, printre care:
• Orice relaţie e sub controlul persoanei căreia îi pasă cel mai puţin
• Închisorile cele mai sigure sunt construite de noi înşine
• Fericirea este riscul suprem
• Numai lucrurile rele se întâmplă rapid
• Degeaba fugim de adevăr
• Nu toţi cei care rătăcesc se pierd
• Ne temem de alte lucruri decât ar trebui
• Singurele paradisuri adevărate sunt cele pe care le-am pierdut
Prea devreme bătrân, prea târziu înţelept oferă linişte, îndrumare şi speranţă oricui simte că trece timpul şi n-a reuşit încă să ajungă ceea ce şi-a dorit.

Hillis, Marjorie
La shopping și nu regret: manual de stil pe timp de criză / Marjorie Hillis; trad.: Iris Manuela Anghel. – București: Nemira Publishing House, 2009. – 189 p.

Ignori greutățile sau ai curajul să le înfrunți? Toci o avere sau o lași moștenire? Trăiești de la o leafă la alta sau dai iama în economii? Renunți sa îți cumperi mașină sau margarină? Hai să fim sinceri: nu ești nici domnul Mellon, nici domnul Ford! Dar, dacă ai imaginație și un plan de viață, și nu îți bați capul să uimești omenirea peste noapte, te poți refugia oricând, oriunde, te poți hrăni cu banane sau cu carne de urs, apoi te poți muta într-un castel de închiriat, dar niciodată să nu îți numeri banii cu o față tristă!
Katz, Elliott
Cum să fii bărbatul puternic pe care și-l doresc femeile: eternal înțelepciune care te învață cum să fii bărbat / Elliott Katz; trad.: Ana Veronica Mircea. – București: Curtea Veche Publishing, 2007. – 110 p.

Ultimii cincizeci de ani au adus aproape o răsturnare în ceea ce priveşte rolul sexelor în societate şi speranţele pe care acestea şi le pun într-o relaţie de cuplu. Bărbaţilor li s-a spus că trebuie să înveţe să mulţumească femeile, evoluând în afara stereotipurilor patriarhale care au guvernat existenţa străbunilor lor. Dar, indiferent de eforturile depuse în încercarea de a fi pe placul femeilor, viaţa unui bărbat din contemporaneitate e presărată cu frustrări, consternări şi resentimente. Ce îşi doresc femeile? Iată şi un răspuns oferit de Elliott Katz în cartea Cum să fii bărbatul puternic pe care şi-l doresc femeile: un bărbat plin de forţă, care e în stare să ia o hotărâre, un bărbat pe care să se poată baza, care poate alege ceea ce e bine pentru cei dragi, un bărbat care se comportă demn şi responsabil, făcând ceea ce trebuie, nu ce e mai simplu, la modă sau rapid. Cartea reprezintă o lectură obligatorie pentru fiecare bărbat pregătit să recâştige forţa interioară a masculinităţii şi să devină genul de partener pe care şi-l doreşte cu adevărat o femeie. Pentru că toţi ne naştem, creştem, ne îndrăgostim, ne căsătorim, iubim, înşelăm, facem copii, divorţăm, plângem, uităm şi iertăm. Pentru că suntem singuri sau împreună, pentru că suntem părinţi sau copii, pentru că ne pasă de cine suntem, de cei din jur, şi mai ales pentru că fiecare dintre noi are o familie pe care o iubeşte şi vrea să o protejeze.

Lectură plăcută!!!
Publicat: Irina Ţurcanu

Niciun comentariu: