- 1873 - Eminescu - iar cu inexplicabila intarziere - se înscrie la Universitate (Berlin) şi începe frecventarea cursurilor.
- 1874 - O obscură foaie ieşeana, "Darabana" îl acuză pe I. Negruzzi de a fi ingăduit apariţia poeziei "Împarat şi proletar" care este "o adevarată baricada de pe care d. I. Negruzzi predica "Internaţionala" împreuna cu amicul său Eminescu care aruncă petroliu".
- 1875 - In jurnalul lui Maiorescu: "Insuratoarea lui Slavici si o oarecare instrainare a mea de el, in urma acesteia".
- Apare antologia lui Vasile Gr. Popu intitulata " Conspect asupra literaturei romane ;i titeratilor ei de la inceput si pana astazi, in ordine cronologica". Este inclus si Eminescu si aceasta constituie prima consemnare a poetului intr-un manual scolar:"...unul din cele mai frumoase talente si am putea zice chiar cel mai impozant talent ivit pe scena nouelor miscari a literaturei noastre".
- 1880 - Veronica Micle scrie familiei Hasdeu plangandu-se de Maiorescu care "a trebuit pana si in privinta casatoriei mele cu Eminescu sa-si ilustreze fiinta, caci, dupa numeroase expediente, a decis pe d-l Eminescu a renunta la alianta proiectata."
- 1887 - Ziarul ,,Vocea Botoşanilor” publică un articol în care spune ca poetul se simte mai bine si ca "Se simte necesitatea de ocupatiune, spiritul sau fiind continuu in miscare. Ii lipsesc insa cartile. Biblioteca sa aflam ca s-ar pastra la dl. Maiorescu. Ar fi bine sa i se trimita. O data cu hrana creerului ar trebui sa ne gandim si la hrana stomacului sau. Eminescu e lipsit de orice mijloace. Ce face societatea Junimea al carei membru Eminescu a fost? ...Miscarea ce s-a produs la Iasi in favoarea lui Eminescu se pare a se fi linistit fara mari mangaieri pentru el.Comuna orasului, credem noi, ar trebui sa-i solveze o pensiune pentru ca Eminescu este un fiu al Botosanilor, si el traieste in Botosani."
- Ziarul "Curierul Roman" scrie: " Poetul nostru Eminescu va fi in curand considerabil ajutat, in suferintele-i materiale, din zi in zi mai resimtite. Aceasta, gratie excelentei noastre trupe dramatice, de sub directiunea d-nei Fany Tardini si-a d-lor Vladicesti, cari s-au hotarat a consacra seara de martea viitoare unei reprezentatiuni in beneficiul suferindului poet, si gratie pe de alta parte inteligentului public botosanean, al carui concurs nu ne-ndoim ca va fi la-naltimea nobilelor silinti ce-si da trupa dramatica, spre a asigura seratei o complecta reusita. - Se vor juca doua comedii alese, si intre aste d-na fany va recita una, iar dl. A Vladicescu va canta doua din poesiile ilustrului nostru poet. Teatrul va fi iluminat de gala, in onoarea poetului, care va asista de-asemenea la aceasta representatie..."
- 1889 - "Familia" anunta:" Instalarea bustului lui Eminescu, lucrat de tanarul Marinescu, in sala noului Ateneu din Bucuresti, se va face in cursul acestei saptamani, la care va fi invitata a lua parte si presa din capitala."
Sursa:Vintilă, Petru. Eminescu: Roman cronologic. - București: Cartea Românească, 1974. - 810 p.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu