La vârsta copilăriei, poveştile şi basmele sunt mai mult decât simple istorisiri. Ele reprezintă un instrument foarte important aflat la îndemâna părinţilor, pentru a stimula dragostea de lectură şi cărţi, curiozitatea intelectuală a micuţului, dar şi un instrument pentru a consolida legătura afectivă copil-părinte. Centrul Eminescu, vă propune cele mai îndrăgite povestiri, poveşti, legende şi basme, a celui mai mare povestitor din Humuleşti, Ion Creangă şi Petre Ispirescu.
Creangă e un cleric fără prejudecăţi religioase, un pedagog empiric extraordinar, un epicurian în viaţa de toate zilele repudiind neliniştile metafizice , femeia care nu-l respecta, un polifag homeric, nedispreţuind băutura, un ironist cu comportări nastratineşti, jovial, având mereu o parimie pe limbă, un anecdotist slobod la gură plecându-i totdeauna a înveseli adunările, a răsturna sacul cu minciuni fără reticenţe, avânt totuşi o foarte înaltă consideraţie despre artă.
G. Călinescu
Petre Ispirescu (1830 - 1887) este cel mai important culegător de literatură populară din cultura română. Numele lui va i întotdeauna asociat cu frumoasele poveşti care ne încântă copilăria: Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte, Greuceanu , Ileana Sânziana sau un Înşir -te mărgărite. Alături de ele, sunt adunate în volumul de faţă multe alte basme şi poveşti de o frumuseţe simplă, dar nu mai puţin seducătoare, redate în nota plină de înţelepciune şi de umor al limbajului popular.
Vă dorim lectură plăcută!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu