14 mai 2015

Etica și psihologia vieții de familie : Revistă bibliografică

Briers Stephen. Ghid practic pentru părinți : Parentingul și psihologia copilului / Stephen Biers ; trad. de Iustina Cojocaru. – Iași : Polirom, 2009. – 251 p. – Bibliogr. : p. 245-251.
Cartea oferă tehnici și strategii care vor crește semnificativ capacitatea de autocontrol a copilului dumneavoastră și vă vor ajuta să-l pregatiți pentru a face față provocărilor vieții.
 Caron Gerard. Îndrumarea copilului, la școală și acasă, în funcție de temperamentul său : Principii de psihologie tradițională / Gerard Caron ; trad. de Livia Vasilescu. – București : Lucman, 2001. – 340 p. – Bibliogr. : p. 334-340.
Această operă vrea să fie o pledoarie în favoarea descoperirii aspirației copilului. La fel ca și această ființă insetată de acțiune, toți simțim nevoia să ne realizăm printr-o lucrare, activitate profesională practică, artistică, ludică sau de orice natură. Spre finalul vieții ne vom simți frustrați, chiar sfâșiați pentru că n-am indeplinit ceea ce dorea copilul din noi.
Ciccotti Serge. 100 experimente în psihologie pentru a ne cunoaște mai bine copilul : din perioada prenatală pînă la 3 ani / Serge Ciccotti ; trad. de L. Botoșineanu, F. Botoșioneanu. – Iași : Polirom, 2008. – 225 p. – Bibliogr. : p. 219-220
Cartea descrie 100 de experimente – efectuate atât în laborator, cît și pe teren – ce pun în evidență surprinzatoarele abilități de care dau dovadă bebelușii începând chiar din perioada intrauterina. Prezentate într-o manieră accesibilă și amuzantă, acestea vă vor ajuta să vă intețegeți copilul și să comunicați mai bine cu el.
Eyre Linda. Cum să le vorbim copiilor despre sexualitate : Un ghid deurmat pas cu pas, la orice vârstă / Linda și Richard Eyre ; trad. de Marilena Dumitrescu. – Iași : Ed. Trei, 2009. – 302 p.
Cartea “Cum să le vorbim copiilor despre sexualitate” – este un ghid de urmat pas cu pas pentru toți cei care cresc sau educă princhindei și adolescenți.  
Naouri Aldo. Cum să ne educăm copiii / Aldo Naouri ; trad. de Cristian Nicolae. – București : Ed. Trei, 2009. – 363 p.
Orice părinte ştie cât de dificil este să îmbini iubirea şi respectul pentru copil cu autoritatea. Exagerarea într-un sens sau altul produce perturbări în comportamentul copilului. Aldo Naouri, demonstrează că în lumea contemporană balanţa a înclinat prea mult în favoarea iubirii şi toleranţei faţă de copil, pierzându-se din vedere importanţa autorităţii. De aceea, prima urgenţă în educaţie este tocmai reabilitarea autorităţii, ceea ce presupune recurgerea la interdicţii şi frustrări.
Psihologia copilului modern / coord. Georgeta Pănișoara. – Iași : Polirom, 2011. – 219 p.
Părinții moderni se confruntă cu numeroase dileme legate de educația copiilor. Mai mulți specialiști abordează principalele probleme privind creșterea și dezvoltarea copilului, plasate în contextul românesc actual – de la formarea unei personalități armonioase, până la comunicarea în cadrul familiei și învățarea prin intermediul internetului. Sfaturile practice incluse în volum sînt utile tuturor părinților care doresc să-și ajute copiii să devină responsabili, independenți, capabili să-și urmeze cu perseverență calea de dezvoltare.
Renaud Helene. 8 metode eficiente pentru educarea copiilor / Helene Renaud, Jean-Pierre Gagne ; trad. de Aurora Irimia. – Iași : Polirom, 2011. – 229 p.
O metodă inovatoare de educare a copiilor și adolescenților, bazată pe încurajare și învățarea rolului lor în familie și în comunitatea civilă sau școlară. Pornind de la nevoile copiilor – nevoia de securitate, de recompensă, de acceptare – autorii au elaborat tehnici educative dinamice, care să le dezvolte stima de sine și sentimentul responsabilității. Numeroasele informații sistematizate, studii de caz și sfaturi practice sînt utile atât parinților, cît și consilierilor și psihologilor care lucrează cu copii și adolescenți.
Vallieres Suzanne. Trucuri psihologice pentru părinți : cum să ne educăm copilul (9-12 ani) / Suzanne Vallieres ; trad. de Andra Hâncu, Gabriel Cheșcu. – Iași : Polirom, 2012. – 260 p. – Bibliogr. : p. 259-260.
Această carte oferă sfaturi practice pentru rezolvarea principalelor probleme cu care se confruntă părinții preadolescenților. De la orele de somn până la alimentație, de la ieșirile cu prietenii până la viața de familie, pentru fiecare temă sînt propuse trucuri psihologice simple, cu ajutorul cărora puteți să le asigurați copiilor dumneavoastră o dezvoltare echilibrată și să-i pregatiți pentru perioada dificilă a adolescenței. 
Vallieres Suzanne. Trucuri psihologice pentru părinți : cum să ne educăm copilul (3-6 ani) / Suzanne Vallieres ; trad. de Aurora Irimia. – Iași : Polirom, 2010. – 251 p. – Bibliogr. : p. 251.
În acest volum găsești răspunsul la cele mai frecvente întrebări, în care sînt descrise toate etapele de dezvoltare a copilului între 3 și 6 ani și problemele lor specifice. Sfaturile practice vă ajută să-i asigurați copilului dumneavoastră un mediu familial armonios, să-i formați personalitatea și să-l pregătiți pentru noile etape din viața lui: grădiniță și școală.

Niciun comentariu: