20 februarie 2014

Evenimentul zilei: Ziua Mondială a Dreptății Sociale

Prima Zi Mondială a Justiţiei Sociale a fost proclamată pe 20 Februarie 2007 de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite.
Ziua este menită să reliefeze importanţa justiţiei sociale ca imperativ etic care ar trebui să ne ghideze munca de toate zilele.
Justiţia socială este un principiu fundamental pentru o coexistenţă paşnică şi prosperă între naţiuni. Susţinem principiile justiţiei sociale atunci când promovăm egalitatea între sexe sau drepturile popoarelor indigene şi ale migranţilor. Promovăm justiţia socială atunci când eliminăm barierele legate de sex, vârstă, rasă, etnie, religie, cultură sau disabilitate.
Pentru Naţiunile Unite, justiţia socială reprezintă esenţa misiunii de promovare
internaţională a dezvoltării şi a demnităţii umane. Adoptarea, în 2011, a Declaraţiei asupra Justiţiei Sociale pentru o Globalizare Corectă de către Organizaţia Internaţională a Muncii este doar un exemplu recent al angajamentului Naţiunilor Unite vis-à-vis de justiţia socială. Declaraţia pune accent pe garantarea unui trai decent pentru toţi prin muncă, protecţie socială, dialog social şi prin principiile fudamentale şi drepturile la locul de muncă. La nivel internaţional, pe data de 20 februarie este Ziua Mondială a Dreptăţii Sociale.
La cea de a 62-a întrunire a Adunării Generale a ONU, desfăşurate în noiembrie 2007, s-a hotărât ca ziua de 20 februarie să fie Ziua Mondială a Dreptăţii Sociale, iar statele membre au fost invitate să dedice acestei zile activităţi naţionale în concordanţă cu obiectivele Summit-ului Internaţional pentru Dezvoltarea Socială. Celebrarea acestei zile a început cu anul 2009.
Principiile enunţate în cadrul Summit-ului Internaţional pentru Dezvoltare Socială pun accentul pe dreptatea socială, solidaritate, armonie şi egalitate atât în interiorul statelor, cât şi între ele. Aceste
principii reprezintă valorile fundamentale ce asigură existenţa societăţilor. Pentru a creea un cadru benefic tuturor cetăţenilor, ONU recomandă guvernelor să demareze toate măsurile necesare pentru a promova dreptatea socială la nivel naţional, regional cât şi internaţional. Totodată, ONU militează pentru promovarea distribuţiei echitabile a veniturilor şi un acces mai bun la resurse prin intermediul egalităţii de şanse pentru toţi membrii comunităţii.
Prin hotărârea de a stabili data de 20 februarie ca Ziua Mondială a Dreptătii Sociale, Organizaţia Naţiunilor Unite doreşte ca dezvoltarea din acest domeniu să asigure protejarea şi consolidarea demnităţii umane. Adoptarea de către Organizaţia Internaţională a Muncii a Declaraţiei privind justiţia socială pentru o globalizare echitabilă este încă o dovadă a preocupării ONU pentru dreptatea socială. Declaraţia se concentrează asupra garantării unui venit corect tuturor angajaţilor, protecţie socială, dialog social şi respectarea principiilor şi drepturilor fundamentale ale angajaţilor.
Celebrarea acestei zile pe teritoriul statelor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite ar trebui să contribuie la consolidarea eforturilor desfăşurate de ONU pentru eradicarea sărăciei, promovarea unui mediu de lucru decent, egalitate între sexe şi acces fără restricţii la bunăstarea socială şi justiţie.

Publicat: Irina Ţurcanu

Niciun comentariu: