21 noiembrie 2013

Evenimentul zilei!

Petre Ispirescu (n. ianuarie 1830, Bucureşti – d. 21 noiembrie 1887), a fost un editor, folcorist, povestitor, scriitor şi tipograf român.
Este cunoscut mai ales datorită activităţii sale de culegător de basme populare româneşti pe care le-a repovestit cu un har remarcabil.
În 1862, Petre Ispirescu a publicat primele şase basme culese de el în Ţăranul român, la îndemnul lui Nicolae Filimon.
Este vorba de basmele, Tinereţe fără de bătrâneţe şi viaţă fără de moarte, Prâslea cel voinic şi merele de aur, Balaurul cel cu şapte capete, Fata de împărat şi pescarul, şi nu în cele din urmă, Fiul vânătorului. Ele au fost reunite apoi, împreună cu altele, în prima sa culegere de basme, astăzi devenită o raritate bibliografică.
În 1872 şi-a reluat activitatea de publicare a basmelor cu coleţia, Legende sau basmele românilor. Ghicitori şi proverburi, cu o prefaţă de B.P. Hasdeu. Este încurajat, apreciat pentru calităţile scrisului său şi pentru cunoaşterea profundă şi inestimabilă a creaţiei populare. Un an mai târziu, a apărut şi Snoave sau poveşti populare, iar în 1876, Ispravele şi viaţa lui Mihai Viteazul. În 1879, editura sa, Tipografia Academiei Române, a imprimat o colecţie de basme culte ce reprezentau lucrări în limbaj autohton ale unor mituri ale folclorului universal şi ale unor fragmente din mitologia greacă, reunite în volumul, Din poveştile unchiului sfătos, basme păgâneşti.

Principala operă a vieţii sale, culegerea Legende sau basmele românilor cu 37 de basme, şi prefaţă de Vasile Alecsandri, a apărut în 1882. Ulterior, la Sibiu a fost publicată colecţia Jocuri şi jucării de copii, ce valorifica folclorul copiilor!

Centrul Academic Internaţional Eminescu, vă aşteaptă cu drag să descoperiţi minunata lume a poveştilor şi basmelor lui P. Ispirescu!


Publicat de Irina.Ţ

Niciun comentariu: