15 aprilie 2015

Un indemn de incredere in puterea voastra creativa

De cele mai multe ori, creativitatea şi inovaţia merg mâna în mâna. In acest context, specialiştii in programare neuro-lingvistica (NLP) vorbesc despre necesitatea unei doze mari de creativitate pentru a fi capabil să vii cu idei inovatoare. Mulţi oameni considera creativitatea ca fiind o caracteristică ce are legatură cu vreo genă pe care o moştenim sau nu la naştere. Nimic mai greşit!

De fapt, nu putem spune ca unii oameni se nasc creativi şi alţii nu. Totuşi suntem de acord ca unii  au mai mult talent, dar creativitatea nu are legatura numai cu talentul, ea se cultiva. Daca alternăm evenimentele din viaţa noastră de zi cu zi cu un mod de gândire diferit, putem deveni mai creativi, iar ideile noastre îi vor uimi pe cei din jur. Dacă până acum erai persoană fără idei, care statea într-un colţ fără să spună nimic, acum ai ocazia să te faci remarcat cu un mod de gandire diferit.

Vedeţi câteva sfaturi pentru a deveni mai creativi şi inovativi in viaţă şi pentru a face diferenţa la locul de muncă:

Ieşi din rutina pe care singur ţi-ai impus-o. Da, aşa este! Studiile arată ca rutina este unul dintre motivele principale care ucid creativitatea. Incearca şi alte activităţi, experiementeaza lucruri noi, altfel nu vei avea cum sa devii mai creativ! Ideile noi nu vin din senin. Creativitatea inseamna sa faci asocieri intre lucrurile pe care le cunosti si experienţele pe care le ai, să le dai o notă nouă, proaspată. Faptul că ai o rutină zilnică pe care o respecţi cu stricteţe, iţi restrange considerabil posibilitatile de a face asocieri.

Fa-ti timp pentru activitati creative. Chiar daca ai inceput sa iesi din rutina zilnica, exista posibilitatea sa nu fi atat de creativ pe cat te asteptai. De ce? Din cauza regulilor pe care ti le impui si pe care ai fost invatat sa sa le respecti. Creativitatea nu are nicio legatura cu regulile. Ofera-ti putin timp tie si gandeste fara limite. Din cele mai nebunesti idei (si aparent imposibile) pot iesi cele mai creative si inovatoare concepte. Renunta la conceptiile stricte. De cele mai multe ori avem tendinta sa ne cantonam in asemenea idei, pe care adeseori le impunem si celorlalti. Invata sa vezi si cealalta latura a problemei. A fi creativ si inovator are legatura si cu capacitatea ta de a analiza problema pe toate partile si de a fi capabil sa alegi cea mai buna varianta intr-un context dat.

Invata sa asculti si sa observi. A-i asculta si observa pe altii este adeseori un exercitiu foarte bun. De fapt, se spune ca cei mai inteligenti oameni invata din greselile altora. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa “imprumuti” din ideile celorlalte persoane, ci sa observi modul lor de gandire si analogiile pe care le fac cand isi argumenteaza o idee. Vorbeste cu oamenii, socializeaza. Oricat de creativ ai fi, exista situatii cand pur si simplu nu gasesti o idee buna. Presat de termenele limita de la de la locul de munca si de asteptarile mari pe care le au sefii tai, poti sa clachezi. O solutie la aceasta problema o gasim la oamenii din jurul nostrum. Vorbeste cu un prieten bun si vezi care este parerea lui. De cele mai multe ori o persoana care este in afara problemei gandeste mai limpede, “la rece” cum se spune, si are capacitatea sa vina cu solutii noi.

Fa din inovatie regula ta de zi cu zi. Nu te multumi cu putin, pentru ca acesta nu este un mod de gandire ce duce la progres, ci dimpotriva. Trebuie sa crezi ca intotdeauna se poate mai mult si mai bine. In plus, tine minte, perfectiunea nu exista, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne limitam la un mod de gandire si de actiune mediocru.

Relaxeaza-te. Relaxarea trupului si a mintii este un exercitiu extraordinar, pentru ca ne scapa de stresul cotidian si ne permite sa ne eliberam de toata energia negativa. Cum poti gandi fara limite cand mintea ta este in 10 parti si ai 1000 de probleme pe cap? Incearca sa te plimbi cat mai mult in natura, sa admiri peisaje frumoase, sa practici sport si yoga.

Desi aceste sfaturi sunt relativ simple, uităm sa le aplicam asupra propriei persoane. Dacă ar fi sa rezumam aceste sfaturi in cateva cuvinte acelea ar fi: relaxarea şi educarea minţii pentru a gândi pozitiv.
Incrancenarea si negativismul nu vor duce nicaieri. Tot ceea ce vor face este sa puna o presiune si mai mare asupra ta, iar acesta este ultimul lucru pe care ti-l doresti atunci cand vrei sa vii cu idei noi. Daca jobul tau presupune sa ai o doza mare de creativitate, acorda-ti din cand in cand putin timp pentru tine. Relaxeaza-te, da o fuga inafara orasului pentru cateva ore, stai in mijlocul naturii cu cineva drag si vino inapoi cu forte proaspete si idei inovatoare.

Sursa: internet

Un comentariu:

Dr. Lidia Kulikovski spunea...

Bun material! Voi, la fel nu va multumiti cu putin . Ati invadat face-book-ul cu postari de activitati inovative!