21 aprilie 2015

Lecturi recomandate de bibliotecar : revistă bibliografică

Centrul Academic Eminescu vă propune cărţi captivante,cu un stil şi un spirit inovator, menite să aducă la lumină adevăruri. Cărţile, în mod indiscutabil, vă vor îmbogăţi cu o multitudine de informaţii.
John Farndon. 50 DE IDEI GENIALE care au schimbat omenirea. - Bucureşti:  Litera, 2012. - 304 p.
John Farndon este un autor cunoscut pe plan internațional, precum şi un dramaturg, scriitor şi compozitor, a cărui operă a fost jucată la teatre precum Donmar și Almeida în Londra şi Salisbury Playhouse.El a scris sute de cărți, care s-au vândut în milioane de exemplare în întreaga lume.
Motorul cu aburi, tiparul, sistemul bancar, vaccinul, telefonul, internetul... puteţi să vă imaginaţi lumea fără ele? 
50 de idei geniale este o fascinantă călătorie de descoperire a celor mai importante idei pe care le-au avut vreodată oamenii.
Cum ar fi arătat lumea noastră fără foc, vaccinuri, agricultură sau canalizare? Fiecare dintre aceste idei este importantă şi a avut un impact uriaş asupra omenirii.
Scopul cărţii nu este să ne ofere răspunsuri, ci să ne provoace curiozitatea şi să ne facă să medităm la ceea ce contează cu adevărat - care sunt sunt ideile de care avem nevoie şi care sunt cele de care ne putem lipsi. Trecerea în revistă a celor 50 de idei geniale mai are un scop- de-a glorifica ingeniozitatea, bogăţia de idei strălucitoare pe care le-au avut oamenii de-a lungul secolelor.

GHID de CULTURĂ GENERALĂ.  Întrebări şi răspunsuri. - Bucureşti: Litera. - 2012. - 296 p.
Ghid de cultură generală este o carte captivantă, care vă va deschide drumul spre
minunata lume a cunoaşterii, prin întrebări şi răspunsuri interesante. Vă puteţi testa cunoştinţele, descoperind în acelaşi timp lucruri noi. Aşa dar, acceptaţi provocarea şi răspundeţi la întrebări.
  •  De la editorii Enciclopedia Britannica, din 1768, una dintre cele mai de încredere surse de informaţie din toată lumea.
  • Aproape 1000 de întrebări din cele mai diferite domenii: artă, cultură, geografie, istorie, literatură, mitologie, ştiinţă, sport, laureaţi ai Premiului Nobel.
  • Răspunsurile sunt susţinute de explicaţii concise şi bine documentate, care vă vor stimula imaginaţia şi curiozitatea.
  • Rubrica  Ştiaţi că... vă oferă informaţii inedite, făcându-vă să descoperiţi noi perspective asupra lumii.
  • O categorie specială o reprezintă întrebările referitoare la spaţiul geografic, istoric şi cultural românesc. 
Robert L. Wolke. 109 RĂSPUNSURI ŞTIINŢIFICE la întrebări cotidiene. Ce nu ştia Einstein.  - Iaşi: Polirom, 2011. - 280 p.
Robert L. Wolke este un chimist american, profesor emerit în cadrul Universităţii din Pittsburgh. A scris mai multe cărţi menite să explice fenomenele de zi cu zi în termeni non-tehnici.
Cum se fabrică săpunul? De ce sarea împrăştiată pe stradă topeşte gheaţa? Efectul de seră este diferit de încălzirea globală? Cum putem afla câtă energie ne oferă un anumit aliment? Mulţi dintre noi îşi pun zilnic asemenea întrebări. Această carte oferă iubitorilor genului "Ştiaţi că" explicaţii ale "misterelor" din viaţa de zi cu zi, dintre care nu puţine contrazic opiniile noastre curente. Răspunsurile sunt adesea însoţite de mici experimente amuzante, cu ajutorul cărora vom afla mai multe despre lumea fascinantă în care trăim.
Ernst Mayr.  DE LA BACTERII LA OM. Evoluţia lumii vii. - Bucureşti: HUMANITAS, 2008. - 344 p.
Ernst Mayr (5 iulie 1904-3 februarie 2005) A fost unul din biologii evoluţionişti secolului XX. El a fost,
deasemenea un explorator tropical, ornitolog, şi istoric al ştiinţei. Munca sa a contribuit la evoluţia conceptuală care a dus la sinteza revoluţionară modernă a sintezei genetice a lui Mendel, evoluţia lui Darwin cât şi la dezvoltarea conceptului de specie biologică.
Dacă Darwin ar mai fi în viaţă, cum ar arăta o versiune actualizată a Originii speciilor, după remarcabilele progrese în genetică din ultimele decenii? Răspunsul la această întrebare e dat, implicit, de cartea lui Ernst Mayr, considerat  "un Darwin al secolului XX", figură centrală a sintezei realizate între evoluţionism şi genetică. 
În De la bacterii la om, Mayr explică, într-un limbaj accesibil şi limpede, mecanismele evoluţiei lumii vii şi problemele de fond cu care e confruntată azi biologia, iar în secţiunea finală oferă o perspectivă impresionantă asupra apariţiei omului şi conştiinţei umane.


William B. Marsh, Bruce R. Carrick 365 DE ZILE CARE AU MARCAT ISTORIA OMENIRII. - Bucureşti: Litera, 2012. -  608 p.
 Fiecare zi a anului are o poveste de spus. Cine a fost asasinat, cine a urcat pe tron, cine a fugit din ţară? Cine s-a născut? Ce armată a fost învinsă în mod neaşteptat?
Autorii prezintă, structurate pe zilele anului, evenimente cu impact asupra epocii în care s-au petrecut (şi poate chiar asupra epocii noastre)- naşteri, decese, căsătorii, încoronări, asasinări, scandaluri, execuţii, bătălii, dueluri sau tratate. 
Adeseori, evenimentele au în centrul lor câte o personalitate marcantă, precum Horatio Nelson, sau Lorenzo Magnificul, Robesperre sau Dante. Veţi citi despre ziua în care s-a sinucis Rommel, Vulpea Deşertului, despre cea în care Napoleon a evadat de pe insula Elba, despre cea în care Galileo Galilei a fost condamnat pentru erezie şi despre multe altele. 
Un compendiu fascinant, pentru toţi cei interesaţi de marile evenimente ale istoriei sau de slăbiciunile oamenilor mari din toate epocile.
Vă aşteptăm cu drag!

Niciun comentariu: