12 martie 2016

EVENIMENTUL ZILEI: 12 martie

Valeriu Cupcea s-a născut la 12 martie 1929 în satul Cupcui, raionul Leova. Este bine cunoscut în lumea teatrului şi a culturii noastre naţionale. A fost prim-regizor al Teatrului A. S. Puşkin din Chişinău (Azi Teatrul M. Eminescu).

A realizat o suită întreagă de roluri, diferite ca factură şi tonalitate. În calitate de regizor, ca adept al şcolii realiste, a montat peste 50 de spectacole în Moldova şi fostele republici unionale. În dramaturgia clasică, regizorul Valeriu Cupcea a montat în scenă piese de V. Alecsandri, şi dramatizări după scriitorii Ana Lupan, Gh. Malarciuc, A. Marinat, Ion Druţă… A jucat rolul lui Eminescu în spectacolul cu acelaşi nume după piesa lui M. Ştefănescu. S-a produs în filmele Singur în faţa dragostei, Lăutarii, Dimitrie Cantemir etc.

Pentru dăruirea sa, ca actor de teatru şi de film, precum şi pentru contribuţia adusă la dezvoltarea teatrului în calitate de regizor, Valeriu Cupcea a fost menţionat cu titlul de Artist al Poporului din Moldova şi distins cu ordinele Prietenia popoarelor şi Insigna de Onoare.


Cemortan, Leonid.Valeriu Cupcea actor şi regizor / Leonid Cemortan; Acad. de Ştiinţe a Moldovei ; Inst. Patrimoniului Cultural. – Chişinău: «Business-Elita» SRL, 2008. – 242 p.
„Prin exemplul său personal şi prin activitatea-i neobosită, el a contribuit la propagarea şi încetăţenirea în viaţa socială şi culturală a limbii literare române. Pe drept cuvânt, Valeriu Cupcea a fost un cap de şcoală, un model în ce priveşte vorbirea scenică şi recitarea operelor literare. La radio şi televiziune, de pe scenă şi de la tribuna diferitor foruri publice, el a fost un promotor fidel al vorbirii curate şi frumoase, astfel încît felul său de a pronunţa cuvintele şi de a rosti frazele era un model unanim recunoscut ”. (Leonid Cemortan).
Prezentat: Steluța Chicerman, bibliotecară


Niciun comentariu: