5 decembrie 2016

O copilărie liberă și fericită



               În 1849 soții Eminovici cumpăraseră moșia Ipotești, unde s-au mutat la câțiva ani după aceea, când au reușit să construiască și o casă încăpătoare pentru familia lor numeroasă. Așa se face că fiul căminarului și-a petrecut copilăria la țară. Aici a putut să cunoască țărănimea română de aproape, cea pe care o va numi, în articolele sale de mai târziu, „singura clasă pozitivă în statul român”. Apropierea de folclor, atestată prin numeroasele caiete cu balade și strigături culese de poet din toate colțurile țării în adolescență, aici trebuie să  se fi manifestat mai întâi.
               Și tot aici a putut hoinări Mihai în voie prin codri și pe câmpuri, petrecându-și copilăria sănătoasă pe coclaurii botoșăneni. Tovarăș de joacă îi era mai ales Ilie, fratele imediat mai mare ca vârstă, pe care îl va evoca mai târziu în versuri ca acestea: „Copii eram noi amândoi,/ Frate-meu și cu mine./ Din coji de nucă car cu boi/ Făceam și înhămam la el/ Culbeci bătrâni cu coarne.// Și el citea pe Robinson, / Mi-l povestea și mie;/ Eu zideam Turnul  - Vavilon/ Din cărți de joc și mai spuneam/ Și eu câte-o prostie.”
               Pentru Eminescu, copilăria ipoteșteană rămâne o amintire fericită, devenită aproape neverosimilă în urma numeroaselor încercări ale vieții. Poeziile de mai târziu, „Trecut-au anii...”, „Melancolie”, „Copii eram noi amândoi”, evocă această vârstă ca pe un paradis pierdut. Copilăria devine pentru el, în poezia de maturitate, epoca de maximă expansiune a mitului în realitate. Este vremea „credinței în eresuri”, o credință împăcată și fericită, curând pierdută și regretată mereu.
               Acasă, la Ipotești, Mihai va învăța să citească pe cărțile din biblioteca tatălui său. Mai târziu va afirma că tot aici a învățat să citească și „slova veche”, alfabetul chirilic. Într-o epocă în care abia avusese loc tranzacția la alfabetul latin, majoritatea cărților, mai ales cele rare, de felul cronicilor istorice, rămăseseră în vechile ediții. Trebuie să datăm de foarte devreme, deci, aplecarea poetului către înțelepciunea bătrânească din  Hronografe și către istoria țării. La Cernăuți, el va citi cu mai mare băgare de seamă tocmai bucoavnele vechi, la care nu toți elevii aveau acces din cauza grafiei. De asemenea, când va fi bibliotecar la Iași, în 1875, va încuraja achiziția de cărți rare, care riscau să piardă printre hârțoagele anticarilor. Astfel, poetul va rămâne cu o aplecare și chiar evlavie față de trecutul românesc, față de vremea manuscriselor și a primelor tipărituri pe care le cunoscuse, în unele cazuri, de la o vârstă fragedă.

Sursa: 100 de personalități. Oameni care au schimbat destinul lumii

Publicat: B. Olesea

Niciun comentariu: