- În necrologul pentru Gambetta, Eminescu are această formulare asupra vieții: „e o umbră călătoare numai, un comediant care un ceas strigă și gesticulează pe scenă și apoi nu se mai aude; e un basm povestit de un nerod, plin de furtună și de zbucium și totuși neînsemnînd nimic”.
22 decembrie 1884
- Românul de joi anunță la „Știri d-ale zilei”: „A apărut în editura librăriei Socec din București Poeziiile lui Mihai Eminescu într-un splendid volum de peste 300 pag. care face cea mai mare onoare artei tipografice…”
- În legătură cu volumul lui Eminescu, Maiorescu scrie d-nei Olga Călinescu: „Astă-vară, cînd am avut onoarea să fiu prezentat la țară la d. general Călinescu, rămase vorba să vă aduc o dată poesiile lui Eminescu, pe care eu unul îl țineam și îl țin de cel mai bun poet al României.(…) Mi-a venit gîndul că ar fi mult mai bine o dată adunarea făcută să le întrunesc într-un volum și să le fac astfel mai accesibile tuturor iubitorilor de literatură.
- Sub această formă dar vă rog să-mi dați voie a vă oferi poesiile lui Em. În unul din primele exemplare eșite din tipar”.
- O notiță a lui Maiorescu, privind lista celor cărora le-a trimis volumul lui Eminescu: Emiliei, lui Ghibici, M-e Zoe Mandrea, M-Marian, Anette, M-lle Moyen, episcopului Popasu, Leni Popasu, M-e Hurmuzachi, Vasile Alecsandri, Jean Alecsandri, Zizin Cantacuzin și altă listă cărora urma a le trimite volumul: exemplar de lux reginei, d-rei Mureșanu, Mocioni (Pesta), Societatea Acad. (România Jună) Viena, Societatea Acad. (Junimea) Cernăuți, Gimnas. Brașov, Grisebach, Mitei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu