2 februarie 2015

LIDIA HLIB - scriitoarea celor micuţi

Prozatoare, dramaturg şi poetă, Elisabeta Lidia Hlib s-a născut la 2 februarie 1944 în s.
Dănuţeni, Ungheni.
Debutul editorial s-a produs în 1982 cu volumul de poezii pentru copii Stăpâna lunilor de vară. A semnat mai multe cărţi pentru copii : Regina nopţii (1984, 2007), Fetiţa din televizor (1988), Zâna celor micuţi (1990, 2008), Povestea Licuriciului (1995), Legenda Mării Negre (1996), MigoFlamingo (2002), Ciocârlia şi elfii (2005), Surpriza lui Moş Crăciun (2012), Piese pentru copii (2012). Este autoarea mai multor scenete şi piese pentru copii, printre care: Fetiţa cu daruri, Aventurile lui Isteţel şi Tărcăţel. A tradus din creaţia pentru copii a unor scriitori ruşi, inclusiv Aventurile lui Buratino de Alexei Tolstoi.
Lumea cărţilor Lidiei Hlib este iubirea, frumosul, bunătatea. Autoarea posedă harul de a izvodi basme incitante pentru copiii dornici de a savura subiecte originale şi captivante. Recomandăm cărţile semnate de Lidia Hlib pentru lectură în familie. Nu vă rămâne decât să veniţi şi să citiţi cea ce nu aţi citit încă. Vă aşteptăm !
Astăzi, la vârsta pe care o împlineşte îi dorim multă sănătate şi noi realizări scriitoriceşti. La mulţi ani!

 Hlib, Lidia. Zâna celor micuţi / Lidia Hlib. - Chişinău: Silvus Libris, s.a. - 96p.
Cartea conține o serie de istorioare despre o fetiță Fulguța și un băiețel Dănuț. Tema povestilor incluse în această carte este bunătatea, răbdarea, cuminţenia, prietenia, iubirea, dragostea faţă de animale, păsări, flori şi insecte. Soarele Furnicilor, Zâna celor micuți, Poveste albinei Lina, Povestea Șopârlei, Buburuza Zuza, sunt doar câteva dintre titlurile demne de interes. Eroii principali sunt Fulguţa, fata bună, iubitoare, blândă şi înţeleaptă, care ajută şi are grijă de vieţuitoarele planetei şi neastâmpăratul Dănuţ, nemilos cu fiinţele naturii, fapt pentru care este deseori pedepsit de către cei pe care-i face să sufere.
Hlib, Lidia. Regina Nopţii / Lidia Hlib. - Chişinău: Silvus Libris, 2012. - 55p.
"Regina noptii" de Lidia Hlib este o carte unde se descriu peripetiile fetitei bune la inima din cartea "Zana celor micuti", Fulguta. Este poveste minunata cu palatele pe nori, curcubeu din pulbere cu roua si soare asemenea unui bujor vesel cu petale de aur. Copii ce-au citit-o au ramas incantati de lumea fantastica in care au fost tranferati. Cartea este o poveste interesantă, captivantă pentru copii cu vârsta de 5 - 7 ani.


Hlib, Lidia. Piese pentru copii / Lidia Hlib. - Chişinău : Lumina, 2012. - 96p.
Această culegere de piese vine în ajutorul pedagogilor şi educatorilor talentaţi, amatori de teatru cu măşti sau cu păpuşi. Aici posedă harul de a izvodi basme incitante pentru copiii dornici de a se antrena în savurarea subiectelor originale şi captivante, pe măsura înţelegerii lor, eventual – a părinţilor şi bunicilor care le acordă atenţia şi îngrijirea spirituală cuvenită.


Hlib, Lidia. Legenda Mării Negre / Lidia Hlib. - Chişinău : Editura Uniunii Scriitorilor, 1996. - 16p.
Prin această operă scriitoarea redă dragostea faţă de natură, iar personajele fac parte dintr-o frumoasă legendă despre Marea Neagră.
Această legendă este închinată lui Mihai Eminescu. Autoarea ne mărturisește că, Zâna și acum trăiește în acel castel de corali, numai că lacul fermecat nu mai există. Din lacrimile Zânei de atât amar de vreme s-a format o mare - Marea Neagră.


 Hlib, Elisabeta Lidia. Floarea cu mii de petale. Luna plină / Elisabeta Lidia Hlib. - Chişinău, 1998. - 108 p. 
”Muzica, arta plastică şi poezia sunt cele trei laturi ale Piramidei de Diamant, din vîrful căreia începe Armonia Divină. Ciclul de grafică "Lună plină" le cuprinde pe toate trei, fiind o poezie fără cuvinte, o melodie încremenită în inimile privitorilor, un cântec al liniilor gata să se desprindă din pagină pentru a trece în lumea misterelor... Este marele meu noroc să includ în acestă culegere de versuri ilustraţiile pictorului Ioan Sabin Ştefănuţă.  Lidia Hlib.

Niciun comentariu: