23 iulie 2014

Romane celebre de dragoste : revistă bibliografică


De-a lungul timpului au fost scrise și publicate o mulțime de povești de dragoste, fiind marcate în istoria literaturii ca romane absolut impresionante. Vă propunem să lecturați 4 cele mai frumoase romane de dragoste din toate timpurile.
Aceste volume vă așteaptă pe rafturile bibliotecii noastre.
.
Mitchell, Margaret. Pe aripile
vântului / Margaret Mitchell. -
București, 1992. - 190p.
Romanul Pe aripile vântului este o carte extraordinară, a cărei poveste începe în aprilie 1861. Cititorul e introdus treptat în farmecul Sudului american de altădată, unde eroina romanului, trăieşte alături de familia ei pe o plantaţie din Georgia. Acţiunea acestui roman clasic spune povestea iubirii dintre cocheta Scarlett O’Hara şi Rhett Butler în timpul Războiului Civil dintre Nordul şi Sudul american. Este povestea unei femei mult prea egoiste pentru a-şi recunoaşte sentimentele faţă de bărbatul pe care-l iubeşte. Acest orgoliu se întoarce împotriva ei ajungând să-l piardă pe cel pe care l-a iubit întotdeauna. O relatare complexă, o iubire mistuitoare şi multe pierderi omeneşti.
Romanul a fost publicat in 1936 iar in 1939 a avut parte de cea mai spectaculoasa ecranizare a unei carti realizata la Hollywood. Ecranizarea a adus nu mai puţin de 3 miliarde de dolari şi 8 premii Oscar. În prima zi după apariţia romanului „Pe aripile vântului”, au fost vândute 50.000 de exemplare, fiind tradus în 21 de limbi şi vândut în întreaga lume.
Austen, Jane. Mândrie și prejudecată
/ Jane Austen. - București, 2011. - 430 p.
Romanul Mândrie și prejudecată de Jane Austen a fost scris între anii 1796-1797. După 200 de ani rămâne încă un roman de success, o lectură plăcută, o poveste ce prezintă o iubire ieșită din comun. Romanul  creionează imaginea unei societăţi bazate pe statut social, căsătorie de convenienţă, fuga eternă după o viaţă „aranjată”. Povestea de dragoste care se naşte între Elizabeth şi Mr. Darcy reprezintă motivul iubirii născute din ură. Elementul care constituie motorul relaţiilor şi acţiunii este cel care oferă culoare romanului şi nerăbdare cititoarelor care nu mai ajung la o situaţie clară, nici la mult-aşteptata acceptare: orgoliu. Într-un continuu dute-vino, provocat de interesul pentru măritiş şi avere a familiei, Elizabeth devine femeia consumată interior de iubire, cu o îndârjire exemplară în a-şi păstra demnitatea şi a evita să devină o tranzacţie. Dacă orgoliul rămâne sau nu în picioare, asta vă las să descoperiţi. Cert este că acest roman, publicat în 1813 şi ecranizat cu succes în 1940 şi 2005, a creat mamelor şi bunicilor noastre marile discuţii despre statutul femeii .
Bronte, Charlotte. Jane Eyre / Charlotte
Bronte. - București, 2012. - 618 p.
Jane Eyre este un roman clasic, romantic şi dramatic apărut în anul 1847. Aparţine scriitoarei Charlotte Bronte fiind vândut în sute de mii de exemplare şi beneficiind de două  ecranizări de excepţie, având încasări totale de 11,172,831 $ şi nominalizări la Oscar, Emmy şi Globul de aur. Personajul Jane Eyre a fost foarte iubit de populaţia feminină, în special datorită verticalităţii sale demne, de invidiat. Firul narativ vizează povestea lui Jane, o fată rămasă orfană  încă din copilărie, iar de atunci devenită victima mătuşii şi verişorului său, care în cele din urmă o trimit la un orfelinat pentru copii săraci. Aici, tânăra, din pricina privaţiunilor indurate, se dedică studiului. Situaţia tinerei pare să se schimbe după ce devine guvernanta enigmaticului Domn Edward Rochester. Se modifică şi starea ei sufletească deoarece, treptat, dragostea se înfiripă în inima femeii şi a angajatorului său. Dar un secret teribil îi va impiedica pe cei doi să păşească spre altar... 
McCullough, Colleen. Pasărea spin /
Colleen McCullough. - București, 2012. -
în 2 vol.
Romanul Pasărea spin a apărut în 1977 sub egida autoarei australience Collen McCullough, romanul a devenit în scurt timp un bestseller internațional. Surprinzând povestea de dragoste dintre  Meggie Cleary, fiica unui ţăran irlandez stabilit în Noua Zeelandă şi Ralph de Bricassart, un tânăr preot, exilat în Australia. Îndrăgostiții se întâlnesc în circumstanțe ce prezic o iubire distructivă pentru amândoi. Meggie este nepoata bogatei Mary Carson, iar Ralph este un om condamnat suferinței, lipsit de dorințe materiale și îndreptat spre spiritual. Până la urmă, totul devine o confruntare cu destinul, o iubire ce se transformă în suferință.


Vă dorim lectură plăcută!

Niciun comentariu: