2 iulie 2015

Colecția ”Biblioteca pentru toți copiii : Revista bibliografică

Colecţia  Biblioteca pentru toţi copiii cuprinde cele mai prețuite opere ale scriitorilor clasici ai literaturii române și universale. Operele sunt destinate copiilor de vârsta 9-12 și 13-18 ani. Cărțile sunt executate într-o ținută poligrafică bună, sunt prefațate de scriitori, istorici și critici literari cunoscuți, care prezintă cărțile într-un limbaj accesibil copiilor împărtășind și impresiile personale de la lecturarea acestor capodopere.
Cărțile de neuitat ale copilăriei sunt disponibile astăzi în colecția bibliotecii noastre.

Twain, Mark. Prinț și cerșător / Mark Twain. - Chişinău : Prut Internaţional, 2005. - : 220 p.-Seria: Biblioteca pentru toţi copiii.
 Prinț și cerșător de Mark Twain este un roman celebru care se axează pe povestea a doi băieți care seamănă foarte bine unul cu celălalt: Tom Canty, un băiat dintr-o familie săracă ce locuiește în Ofal Court, ajuns pe tron printr-o întâmplare și Prințul Edward, fiul regelui Henric al VIII-lea al Angliei.
Pornind de la motivul schimbului de identitate, Mark Twain construieste povestea celor doi copii pe conflictul dintre esență și aparență, dintre ceea ce suntem cu adevarat și ceea ce parem a fi. Iata de ce Print si cersetor ramane oricând o lectura captivantă și incitantă pentru tinerii de toate varstele.
Scott, Walter. Ivanhoe / Walter Scott. - Chişinău : Prut Internaţional, 2005. - : 220 p.-Seria: Biblioteca pentru toţi copiii.
În 1819 apare Ivanhoe, primul roman al lui Walter Scott  a cărui acțiune se desfășoară în timpul celei de a treia cruciade, sub domnia lui Richard Inimă-de-Leu. Fiind un roman a cărei acțiune se desfășoară în epoca de aventură a lui Robin Hood, răspunde în același timp unei duble preferințe a cititorului de astăzi: interesul pentru cărțile de aventură și pentru cărțile istorice.
Copiii căpitanului Grant. Partea I / Jules Verne. - Chişinău : Prut Internaţional, 2004. - : 243 p.-Seria: Biblioteca pentru toţi copiii.
Copiii căpitanului Grant a fost scris la vârsta maximului randament și în plină maturitate creatoare – Jules Verne avea 39-40 de ani când îl redacta. Autorul își introduce direct cititorul în miezul întâmplărilor neobișnuite – călătoria de probă a noului iaht Duncan devine de fapt, o dată cu pescuirea documentului din sticla extrasă din burta rechinului, preludiul unui lung și plin de primejdii periplu pe două continente. Unul din eroiii romanului pe nume Paganel nimerește involuntar în cele mai neverosimile situații, ceea ce atrage asupra sa ironia celorlalți, dar și autoironia proprie. El este poate cel mai memorabil personaj al romanului și unul dintre cele mai bine conturate tipuri în literature franceză.

Grimm, Jacob. Povești alese. / Grimm, Jacob; Grimm, Wilhelm - Chişinău : Prut Internaţional,
2005. - : 220 p.-Seria: Biblioteca pentru toţi copiii.
Frații Grimm au trăit și activat în perioada istorică ce e cunoscută drept cea a Renașterii Germane, fiind printer protagoniștii ei celebri pe care îi cunosc de la mic la mare.Popularitatea poveștilor culese de frații Grimm a rămas intensă mult timp după dispariția lor fizică. Acestea pot fi citite în mai mult de 100 de traduceri și au fost adaptate de cineaști precum Lotte Reiniger, și Wal Disney, cu filmele „Albă ca zăpada și cei șapte pitici” și „Frumoasa din padurea adormită”. Poveștile scrise de cei doi frați au încântat copilăria multor generații. În culegerea propusă spre lecturare sunt incluse cele mai cunoscute 22 de povești semnate de renumiții frați Grimm.

Ispirescu, Petre. Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte . Petre Ispirescu. - Chişinău : Prut Internaţional, 2006. - : 262 p.-Seria: Biblioteca pentru toţi copiii.

O prețuire maximă acordă Eminescu primului basm publicat de Petre Ispirescu: Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, despre care crede că imortalizează unul din miturile cele mai semnicative din câte a păstrat poporul nostru, geniul neîmbătrânit al istoriei noastre, în sensul permanențelor specifice ale culturii poporului roman, pe care le asociază marilor creații universale.
Majoritatea basmelor din volumele publicate de Petre Ispirescu se încadrează în ciclul fantastice. Onomastica personajelor din basmele lui Ispirescu este în general specific eposului popular: Făt-Frumos, Prâslea cel voinic, împăratul Roșu, Verde-împărat.
Devenite clasice, multe din basmele lui Petre Ispirescu au contribuit, alături de operele marilor scriitori români, la formarea și dezvoltarea limbii noastre literare.
 Renard, Jules. Morcoveață / Jules Renard. - Chişinău : Prut Internaţional, 2002. - : 166 p.-Seria:
Biblioteca pentru toţi copiii.
Publicat în anul 1894, romanul Morcoveaţă se constituie dintr-o suită de întâmplări axate pe o temă predilectă a literaturii franceze şi engleze a timpului: drama copilăriei nefericite.
Morcoveaţă este un copil obişnuit, plin de candoarea specifică vârstei sale. Persecutat pentru părul său roşu de întreaga familie (compusă din domnul şi doamna Lepic şi fraţii săi mai mari: Felix şi Ernestine), în special de mama sa, Morcoveaţă apare creionat în "culori" diverse: când mincinos sau hoţ, când generos şi delicat.
Morcoveaţă reuşeşte până la urmă să aibă Ultimul cuvânt (titlul unuia dintre capitolele finale), mărturisindu-i deschis tatălui său că doreşte să meargă la un internat sau să se facă ucenic pentru a învăţa o meserie, adică să plece oriunde, numai să fie departe de mama sa.
Prin Morcoveaţă, Jules Renard îşi dovedeşte pe deplin talentul de fin şi profund cunoscător al psihologiei copilului, autorul militând totodată pentru apărarea drepturilor sacre ale copilăriei.
 Collodi, Carlo. Aventurile lui Pinocchio: Povestea unei păpuși de lemn / Carlo Collodi. - Chişinău : Prut Internaţional, 2005. - : 188 p.-Seria: Biblioteca pentru toţi copiii.
Aventurile sunt publicate pentru prima dată în 1881 într-o revistă pentru copii. Cartea povestește aventurile unui personaj numit Pinocchio, o marionetă care a prins viață, și ale săracului său tată, un tâmplar pe nume Geppetto. Romanul este considerat un clasic al literaturii pentru copii și stă la baza multor opere de artă derivate, cum ar fi filmul casei Disney cu titlul Pinocchio.

Vă dorim lectură plăcută!


Niciun comentariu: