25 aprilie 2014

Daniel Defoe (1659/1661 ? — 24 aprilie ?, 1731) a fost un jurnalist și scriitor englez. Împreună cu Samuel Richardson, Defoe este considerat fondatorul romanului englez. Primul mare romancier realist englez, Defoe este un observator minuțios, preocupat de morala individuală și socială.
Defoe a început să scrie literatură după ce a exercitat și alte profesiuni, mai întâi ca om de afaceri și apoi ca ziarist. Tatăl lui era un mic negustor londonez pe nume Foe (Defoe și-a adăugat acest prefix aristocratic la mijlocul vieții), care ar fi dorit ca fiul lui să devină preot. Din cauza nonconformismului religios, Defoe nu a avut acces la o educație universitară, astfel, a studiat la o școala a disidenților de la periferia Londrei. În 1684 s-a căsătorit cu Mary Tuffley, fiica unui vânzător de vinuri, cu care a avut 2 băieți și 5 fete. A devenit comerciant în diverse domenii. Negustor, fabricant, contabil, ziarist, agent politic, de multe ori ruinat, falit, închis, în același timp a realizat și o producție literară bogată, o operă de poet și ziarist, de pamfletar și istoric, de economist și călător, de moralist și romancier. Comerțul va continua să-l fascineze pe tot parcursul vieții.
În anii 1690 Defoe și-a început cariera de scriitor iar în calitate de autor de pamflete va scrie „Englezul get-beget”. Acest lung poem ridiculizează sentimentele antiolandeze în rândul englezilor. În 1719, la vârsta de cincizeci și nouă de ani, în timp ce continua să scrie articole de ziar, precum și pamflete pe probleme curente, Defoe a abordat un alt gen literar. A început cu Robinson Crusoe, apoi a elaborat o serie de biografii fictive, memorii și autobiografii.



      Deşi îndatorat atâtor surse reale sau livreşti (Robinson a fost, după cum se ştie, inspirat din aventura călătorului Alexander Selkirk, care a petrecut 4 ani de singurătate pe insula Juan Hernandez, iar literatura de călătorii reale şi fantastice a veacurilor XVII şi XVIII a oferit izvoare nenumărate de inspiraţie autorului), Defoe transformă povestea naufragiului său într-un epos al muncii, un epos al omenirii active, pentru că, Robinson, cu enciclopedismul lui practic, reface ciclurile istoriei omului pe pământ: este pe rând vânător, crescător de vite, agricultor, iar povestea lui devine istoria dramatică a naşterii unei civilizaţii. 

Vera Călin

    
 
Romanul Întâmplările fericite şi nefericite ale vestitei Moll Flanders datează din 1721. Moll Fladers a fost o hoaţă şi o desfrânată ale cărei aventuri au stimulat imaginaţia contemporanilor, devreme ce începând cu 1610 şi până spre sfârşitul secolului  al XVII -lea a fost evocată în biografii, piese de teatru . În povestea lui Defoe, renumita Moll Taie -Punga devine o victimă a unor împrejurări vitrege, a unei societăţi aspre. În general, toţi păcătoşii, tâlharii, pungaşii, vagabunzii, piraţii lui Defoe, devin ticăloşi fiindcă societatea îi respinge, îi azvârle peste bord.

Vera Călin 

Niciun comentariu: