24 septembrie 2013

Ne-a sosit o carte nouă...

Arbure, Zamfir. Basarabia în secolul XIX.
- Ch.: Novitas, 2001. - 740 p.
Recent fondul de documente al Centrului Eminescu s-a completat cu o carte valorosă. Este vorba despre monografia lui Zamfir Arbure, Basarabia în secolul XIX
Lucrarea lui Z. Arbure constituie o importantă sursă de referinţă, având multiple argumente de ordin istoric, etnografic, demografic. Condiţiile naturale sunt descrise cu mult har artistic.
Sunt analizate procesele demografice care se desfăşurau sub impactul de colonizare a Basarabiei cu populaţie alogenă, politică în urma căreia se diminuează în mod constant ponderea etnicilor români din ţinut. Efectele negative ale epedimiilor de holeră şi ciumă asupra evoluţiilor demografice, specificul proceselor de urbanizare din ţinut este o altă problemă pe care o analizează autorul lucrării.
Sunt prezentate oraşele şi târgurile Basarabiei, un loc aparte fiindu-i rezervat istoriei lor şi mai ales, celei a cetăţilor din ţinut.
Un studio consacrat istoriei bisericii ortodoxe de la origini pînă la sfârşitul secolului al XIX-lea este alt capitol din această monografie. Capitolul mai cuprinde informaţii importante despre alte confesiuni religioase.
O caracterizare amplă a şcolilor de toate tipurile, a sferei învăţământului public din Basarabia, constituie un alt element important din această carte.
Prin structură şi concepţie, monografia Basarabia în secolul XIX este una de tip enciclopedic, care însumează informaţii din diverse domenii: istorie, geografie, etnografie, demografie, economie,jurisprudenţă.
Cartea oferă cititorului un tablou complet a ceea ce prezenta Basarabia la sfârşitul secolului al XIX-lea şi ce evoluţii a urmat ea sub ocupaţia străină.
Vera Sîrbu, şef oficiu

Niciun comentariu: