19 mai 2016

O MOȘTENIRE BINE MĂSURATĂ



S-a scris o bibliotecă întreagă despre Eminescu (Mircea Eliade), dar mai puțin se discută astăzi despre editorii lui Eminescu.
            Anume modul cum îl edităm pe Eminescu antrenează trecerea noastră prin cultura sa, prin lumea în care a trăit - și nu mai puțin – prin lumea în care a luat viață și dăinuie opera lui – scrie N. Georgescu. Datoria unui editor ar fi nu numai de a da textul autentic ci și de a aduna documente, care ar putea lumina pe cititor, în a pune din nou opera în împrejurările ce au produs-o. Anume acesta a fost și programul editorial al lui Perpessicius, acesta este și va rămâne programul oricărui editor al lui Eminescu. Perpessicius a editat poezia eminesciană într-un sistem de ediție critică exemplară în cultura europeană. Tot el face prima dezvăluire completă a manuscriselor eminesciene într-o formă și după un sistem ce-și dovedesc încă viabilitatea.
            Manuscrisele au confirmat încrederea pe care publicul larg o câștigase în poet, l-au arătat drept cel mai mare poet al românilor și prin cantitate, nu numai prin acele poeme care îi creaseră faima.
            Perpessicius, ilustrul critic, s-a implicat în știința numită eminescologie. Vocabula eminescologie a fost pentru prima dată primită de către Academia Română. Eminescologia – este știința care are statutul marilor științe ale spiritului uman.
            În ce va consta această știință de acum înainte? Ce facem cu voiința auctorială – răspunsuri la aceste întrebări le puteți găsi în cartea Din misterele literaturii române de Nicolae Georgescu. Această carte face parte din colecția Critică și istorie literară, coordonator academicianul Mihai Cimpoi.
            Nicolae Georgescu – profesor universitar. A publicat cărți de eminescologie, membru al Academiei Oamenilor de Știință din România. Este un reper, mai ales în domeniul eminescologiei, studiile sale fiind foarte des citate, completate, aprobate, comentate.
            Acesata nu este o carte de citit, ci de consultat. Pentru cunoscătorii poeziei lui Eminescu cartea va fi un imbold la recitire sistemică, ea își invită cititorii să refacă experiența autorului – spune N. Georgescu.
            Ca metode de cercetare și-a impus respectul față de trecut. Devizia lui este și cea a lui N. Iorga: Nu poți iubi ceea ce nu cunoști.
            Cartea propusă o puteți găsi în fondul bibliotecii Centrului Academic Internațional Eminescu.
            De acealași autor, existente în biblioteca noastră sunt: A doua viață a lui Eminescu, Moartea antumă a lui Eminescu, Un an din viața lui Eminescu, Boala și moartea lui Eminescu, Cercul strâmt, Arta de a trăi pe vremea lui Eminescu.

Publicat:Chirilă Maria

Niciun comentariu: