27 ianuarie 2016

Holocaustul - rana istoriei


 Holocaust este un termen utilizat pentru a descrie uciderea a aproximativ șase milioane de evrei, de toate vârstele, majoritatea din Europa, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca parte din „soluția finală a problemei evreiești”, programul de exterminare a evreilor, plănuit și executat de regimul național-socialist din Germania, condus de Adolf Hitler
Uciderea a fost efectuată sistematic în aproape toate teritoriile ocupate de naziști în ceea ce acum sunt 35 de state europene diferite. A fost concentrată mai ales în Europa centrală și de est, unde, în 1939, se aflau peste șapte milioane de evrei. Aproximativ cinci milioane de evrei au fost uciși acolo, inclusiv trei milioane în Polonia ocupată și peste un milion în Uniunea Sovietică. Sute de mii au murit și în Olanda, Franța, Belgia, Iugoslavia și Grecia. Protocolul de la Wannsee clarifică faptul că naziștii intenționau să aplice "soluția finală a problemei evreiești" de asemenea în Anglia și Irlanda.
Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este ziua de 27 ianuarie din fiecare an și este prima comemorare universală a victimelor Holocaustului. 27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia) a fost eliberat de armata sovietică.
 Adams, Simon. Al doilea război mondial: Enciclopedie / Simon Adamas. – Chișinău : Litera, 2004. – 63  p.
Vă oferim o enciclopedie originală şi  bine documentată despre un război devastator care a schimbat cursul istoriei. În această enciclopedie este reflectat şi destinul tragic al evreilor în timpul celei mai mari conflagraţii din istoria omenirii.
Agachi, Alexei. Dicţionar de istorie / Alexei Agachi; Igor Caşu; Demir Dragnev. – Chișinău :  Civitas, 2007. – P. 204 – 205.
Acest dictionar tratează procesele istoriei românilor în contextul celei universale. În dictionar veți găsi informație despre asasinarea în masă a populației civile din Europa, în special a evreilor, de către naziști în timpul celui de-al  doilea război mondial.
Ancel, Jean. Transnistria : în 3 vol. / Jean Ancel ; notă asupra ed. de Doina Uricariu. - București : Atlas, 1998. – 201 p.
Jean Ancel (n. 1940, Iași, România – d. 30 aprilie 2008, Ierusalim) a fost un istoric israelian, evreu născut în România. În timpul pogromului de la Iași din anul 1941, la vârsta de un an, a fost salvat fiind ascuns într-un subsol. Tatăl său a supraviețuit trenului morții, dar 27 membri ai familiei sale au fost asasinați în acest masacru.
Ancel a fost și un important cercetător al istoriei evreilor din România în perioada 1933-1944.
Jean Ancel a vorbit despre ororile prin care au trecut evreii din România în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Majoritatea constatărilor sale s-au bazat pe documente oficiale româneşti : „Evreii care nu pot rezista ar trebui exterminaţi”, citează în volumautorul din ordinele date înainte de marşurile morţii spre Transilvania. „La fiecare zece kilometri, cei care nu pot ţine pasul ar trebui împuşcaţi iar trupurile lor, arse”.
Palmowski, Jan. Oxford Dicţionar de Istorie Universală Contemporană de la 1900 până azi : în    2 vol. /  Jan Palmowski. - București: ALL, vol. 1. - 2007. - 490 p.

Acest dicţionar este destinat atât publicului larg, cât şi celor care studiază istoria, ştiinţelor politice şi relaţiile internaţionale. Primul său obiectiv este acela de a oferi o relatare corectă şi amplă a faptelor şi evenimentelor.
Dicţionarul nu se reduce la o simplă abordare descriptivă, ci prezintă în mod echilibrat cauzele şi motivaţiile evenimentelor. El ne spune mai degrabă  de ce s-au petrecut evenimentele într-un anumit fel, şi mai puţin cum s-au petrecut acele evenimente.
Orice dicţionar de asemenea dimensiuni trebuie să fie în mod inevitabil selectiv în privinţa alegerii articolelor, iar această carte nu face excepţie. Deşi nu era posibilă includere tuturor personalităţilor sau evenimentelor, s-au făcut eforturi pentru ca selecţia articolelor să aibă o logică.
Boyne, John. Băiatul cu pijamale în dungi / John Boyne ; trad. din lb. eng. de Lucia Ostafi-Iliescu. – București, 2013. – 218 p.
 Este o ficţiune istorică scrisă din punctul de vedere al unui băieţel neamţ pe care evenimentele îl aruncă, în plin Holocaust, în vecinătatea lagărului de la Auschwitz. Doi băieţi, separaţi doar de un gard, dar în realitate trăind în două lumi total diferite, găsesc că au foarte multe lucruri în comun, se împrietenesc, dar prietenia lor se va frânge. Inocenţa lui Bruno îl împiedică pe acesta să realizeze rolul gardului, al lagărului şi al tatălui său în cadrul acestuia, ceea ce va conduce, în cele din urmă, la un final tragic, sfâşietor. Cartea a fost dublu premiată în 2007: Cartea Anului secţiunea copii în Irlanda şi premiul literar irlandez Bisto.





Niciun comentariu: