1 februarie 2016

Eminescu pe care îl cunoaştem mai puţin

9495 Eminescu este un asteroid descoperit, în 1971, la Observatorul Palomar, California. Diametrul asteroidului constituie circa 6 km. Se poate apropia la 140 milioane km de Pământ. Când a fost descoperit, la 26 martie 1971, de către astronomii americani, aceştia l-au numit simplu 9495. În anul 2000, care a fost declarat “anul Eminescu”, preşedinta Comitetului Naţional Român de Astronomie, ,Magda Stavinschi, a anunţat că Uniunea Astronomică Internaţională (IAU) i-a atribuit asteroidului 9495 numele lui Mihai Eminescu.
  • Poezia “Kamadeva” este ultima poezie tipărită în timpil vieţii poetului, fiind publicată în revista ieşeană “Convorbiri literare” în data de 1 iulie 1887.
  • Care este inspiratia din spatele poeziei “Pe langa plopii fara sot”? In vremea in care Eminescu a scris poezia respectivă, era îndrăgostit de Cleopatra Leca Poenaru, fiica pictorului Constantin Lecca şi verişoara lui Caragiale. Doamna avea casă pe strada Cometa nr 6, o stradă încadrată de plopi, pe care Eminescu i-a numărat şi a observat că ii dă un numar fără soţ.
  • Există un singur film despre viaţa lui Mihai Eminescu, “Luceafărul”, regizat de Emil Loteanu şi a apărut în anul 1987. Mihai Eminescu apare ca personaj secundar şi în pelicula “Un bulgăre de humă (1989) a lui Nicolae Mărgineanu. Filmul relatează viaţa matură a scriitorului Ion Creangă.
  • In ciuda problemelor sale de sănătate, Mihai Eminescu a scris poezii până în momentul morţii. In buzunarul de la haina pe care o purta în momentul morţii, se aflau, scrise de mână, poeziile Viaţa şi Stele în cer.
  • Mihai Eminescu este membru al Academiei Române. A fost ales post-mortem în 20 octombrie 1948.


Niciun comentariu: