29 decembrie 2015

Evenimentul zilei: 29 decembrie


29 decembrie 1877
  • D. Petrino face încă o încercare de a-l acționa totuși pe Eminescu în judecată, deși judele de instrucțiune din Iași clasase dosarul. De data aceasta D. Petrino se adresează Ministerului pentru a însărcina un avocat al statului cu elucidarea cazului și de „a urmări pe cei de drept responsabili pentru cărțile ce lipsesc Bibliotecii și care pînă acum nu s-au putut redobîndi”.
  • V. Alecsandri expediază de la Mircești la Montpellier poezia Cîntecul gintei latine, pentru a participa la concursul internațional al cărui premiu avea să-i aducă o glorie răsunătoare.

29 decembrie 1883
  • Apare culegerea lui Elie Baican, intitulată Literatura populară sau palavre și anecdote. Prefața culegerii este de fapt Introducerea scrisă de Eminescu în Timpul (4 octombrie 1881), cînd o parte din seria de anecdote ale lui Baican apar în ziar, fără semnătură.
  • Istovit, Eminescu scrie unui prieten la Iași: „… Să pot zbura pe trei zile la Iași, tare-aș veni. Dar mai mult de trei zile n-aș avea, pentru că eu nu am vacanțe, ci trebuie să trag ca catîrii, greu la vale și greu la deal. (…) Aștept telegramele Havas, ca să scriu iar, să scriu de meserie, scrie-mi-ar numele pe mormînt și n-aș mai fi ajuns să trăiesc!”
Sursa: Vintilă, Petru. Eminescu: Roman cronologic. – Bucureşti: Cartea Românească, 1974. – 810 p.

Niciun comentariu: