2 octombrie, 1869
- În foaia matricolă a studentului Eminescu, la rubrica " Denumirea şcolii în care studentul a urmat ultimul semestru ", e trecută o " Şcoală particulară în Bucureşti".
- "... Eminescu era înscris la Facultatea de filosofie numai ca auzitor extraordinar ( ausserordentlicher Horer), nu ca student ordinar ca ceilalţi colegi, ceea ce dovedea că Eminescu nu trecuse la liceu examenul de bacalaureat sau de maturitate cum se numeşte el în Austria, şi de aceea nici nu putea fi primit ca student ordinar. Faptul că Eminescu asculta cursurile de la universitate numai ca student extraordinar avea ca urmare că nu putea fi admis la examene. I se testa numai în <<Index lectionum>> la finea fiecărui semestru că a ascultat aceste obiecte la care se înscrisese şi pentru care, chiar la înscriere, trebuia să plătească taxa cuvenită (Collegiengelder)..." ( T. V. Ştefanelli)
2 octombrie, 1879
- Un mic seism sentimental la Eminescu (din cauza Cleopatrei), înregistrat de Mite Kremnitz şi transmis de aceasta, printr-o scrisoare, lui N. Gane : "...Eminescu a fost ieri (1 oct.) cu totul disperat, dacă aşi fi răutăcioasă ca D-v, aşi spune că absenţa stăpînei inimei lui i-ar explica melancolia. Bietul băiat ! Cred că dînsa a răspuns la declaraţiile lui cu un hohot de rîs şi el, după cîte se spun, spera să fie primit de soţ. Doamne, pentru ce vă bateţi joc de gustul lui ! Oamenii sunt inexplicabili, aceasta este dreptul lor, sfinţit de obiceiu."
- Toamna, poetul a stat scurtă vreme pe Strada Segmentului, cu chirie la un săpunar, şi avea două odăiţe. Din această perioadă datează un inventar de mobilier şi obiecte notat pe o filă din manuscrisele sale : " o oglindă, o sofa, 2 scaune, 1 dulap de cărţi, 1 lavabeau cu cele necesare, 2 rînduri perdele, 1 fotoliu, o masă foarte mare, o maşină de cafea, un cremariu, o garafă de apă, un lighean, 2 păhare".
Sursa:Vintilă, Petru. Eminescu: Roman cronologic. - București: Cartea Românească, 1974. - 810 p.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu