Pagini

2 martie 2017

Războiul de pe Nistru - tragedie comună

2 martie este consemnată drept Zi de comemorare a celor căzuți în conflictul armat din 1992 pentru apărarea independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Au trecut 25 de ani de când au răsunat primele împușcături pe Nistru. Războiul declanşat de separatiştii de la Tiraspol, cu susţinerea Rusiei, a răpit sute de vieţi. 
Astăzi, vă punem la dispoziție unele ediții despre acest eveniment tragic, pe care le puteți găsi în fondul nostru de documente 
Ursu, Valentina. Râul de sânge / Valentina Ursu; postfață: Andrei Vartic. – Ed. a 2-a. – Chișinău: Arc, 2013. – 168 p.
Valentina Ursu este cunoscută ca una dintre puținele femei jurnaliste care au relatat despre războiul de la Nistru din 1992, experiență pe care a așternut-o ulterior pe paginile cărții Râul de sânge.
Râul de sânge este o carte în care este redată realitatea cruntă a conflictului transnistrean. Volumul înserează dialogurile pe care le-a avut autoarea cu combatanții, cu diverse personae aflate la conducere în localitățile în care se duceau luptele.
Întrebată într-un interviu: Care este cel mai mare risc pe care vi l-ați asumat dea lungul carierei, doamna Valentina Ursu a răspuns:  Eu cred că cel mai mare risc a fost în timpul conflictului armat de la Nistru. Atunci când mergeai în teritoriu, dar nu știai dacă vei mai reveni în birou. Îmi aduc aminte și acum duminica sângeroasă, din 19 iunie... 
Atunci când am văzut moartea cu ochii mei. Au fost trimiși pe prima linie tinerii înrolați în Armata Națională. Eu am mari emoții când îmi amintesc de această dată. Se săpau gropi și cu buldozerele se arunca pământ peste acești tineri care au luat pentru prima oară arma în mână și nu au mai reușit să-și apere țara...
Și-au sacrificat viața... Se săpau mici tranșee, se aruncau corpurile neînsuflețite sau pe ultima răsuflare în acele gropi... Săreau capetele, mâinele, picioarele, strigăte...  
Femeia în zonele de conflict: Istoria verbală / coord. de proiect: Călina Trifan. –
Chișinău: Știința, 2006. – 196 p. 
Cartea prezentată este al treilea volum dintr-o serie ce cuprinde destine de femei, participante nemijlocite la evenimente încă fierbinţi din istoria recentă a Republicii Moldova (războiul de pe Nistru în 1992, lupta pentru supravieţuirea şcolilor româneşti din Transnistria etc.), precum şi câteva mărturii la fel de răscolitoare ale unor femei din Cecenia, Uzbekistan, Armenia şi alte ţări, refugiate din motive politice şi confesionale şi stabilite în Moldova.
Acest volum apărut cu spijinul financiar al Fundației Soros-Moldova este o istorie vie, o istorie trăită. Este acea istorie care nu încape în arhive, acea care nu este admisă în arhive, o istorie profundă, adevărată. Și mai este și ceva ce ține de viitor. De ce? Pentru că nu se știe cum vor evolua lucrurile în această zonă, dominată de un regim crunt și criminal, care tinde să extermine totul ce este românesc în teritoriul. 
King, Charles. Moldovenii. România. Rusia și politica culturală / Charles King. – Chișinău: Arc, 2002. – 274 p.
Charles King este profesor de Relaţii Internaţionale, expert in probleme postsovietice si  studii românești la Universitatea Georgetown din Washington. Volumul este prefațat de cunoscutul istoric Alexandru Zub, care  apreciază că dintre specialiștii care au tratat problema respectivă până în zilele noastre – „nici unul n-a mers atât de departe cu analiza, reexaminând cu minuție dosarul unui contencios multisecular și căutând limpeziri pentru momentul actual“. Cartea tratează  – „maleabilitatea identității naționale“ a unui popor situat la marginea Europei între România și Rusia – este examinată din punctul de vedere al „relației controversate dintre elitele politice și masele populare pe care pretind că le reprezintă“.
În partea a 3-a Independență și conflict, autorul în capitolul Sfârșitul Uniunii Sovietice și războiul din Transnistriane prezintă Cronologia conflictului transnistrean, 1989-1998, vorbește despre rolul armatei a 14-a sovietice în această perioadă, despre escaladarea violenței și implicarea activă a Federației Ruse în acest război. Într-un capitol aparte, autorul relatează despre aportul organizațiilor internaționale și eșuarea negocierilor în acest conflict. King folosește o abordare istorică, politică, economică și culturală pentru a pune în discuție vechile stereotipuri și pentru a propune o perspectivă nouă, originală cu privire la oamenii din Basarabia și Transnistria.
Cartea este una erudită, scrisa foarte bine și extrem de accesibilă și cititorului obisnuit.Volumul posedă o bibliografie serioasa și  foarte multe date statistice extrem de interesante.
 O istorie a regiunii Transnistrene din cele mai vechi timpuri până în prezent / Ion Chirtoagă, Ion Jarcuţchi, Elena Negru,... - Chișinău: Bons Offices, 2007. - 520 p.
O istorie a regiunii transnistrene din cele mai vechi timpuri şi până în prezent” este o lucrare unică , este prima lucrare istorică de o asemenea anvergură care tratează problema transnistreană. Volumul este ilustrat pe capitole, conţine 520 pagini şi are un rezumat în limba română şi unul în limba engleză.
În compendiu o deosebită atenție este acordată mișcării naționale de amploare în republică în anii 1989-1990 și premizele izbucnirii conflictului militar de la Nistru. Autorii arată cum cu sprijinul politic, economic, informațional și militar al Moscovei forțele separatiste de la Tiraspol au reușit să formeze o „republică transnistreană”. Interesul geopolitic rus și implicarea Rusiei în acest conflict se observă cu toată claritatea în timpul războiului de la Nistru din primăvara – vara anului 1992, când trupele ruse au participat deschis la ostilități de partea forțelor separatiste.
În capitolul VIII al acestei lucrări cititorul interesat va găsi informație despre originea conflictului transnistrean, despre războiul de la Nistru și implicațiile externe privind stingerea conflictului armat (1992) și despre internaționalizarea conflictului (1993-2007).
Vera Sîrbu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu