Pagini

16 februarie 2017

Chipul lui Eminescu pe monede şi bancnote



Prima încercare de emitere a unei monede cu chipul lui Eminescu aparţine regretatului numismat Octavian Iliescu, care în anul 1950, când se împlineau 100 de ani de la naşterea poetului, a făcut propunerea să se emită o monedă jubiliară de argint, cu valoarea nominală de 100 lei, monedă care să poarte efigia marelui poet. Propunerea a fost adresată, academicianului Constantin Moisil, preşedinte al Societăţii Numismatice Române şi membru al Secţiei de ştiinţe istorice a Academiei R.P.R. care a apreciat-o în mod corespunzător, înaintând-o mai departe, însoţită de un memoriu cu o temeinică motivare. 
      Memoriul a parcurs toate treptele ierarhice ale instituţiilor competente, obţinând peste tot avize favorabile, până la ministrul de finanţe din acea vreme (Vasile Luca), care nu a fost de acord. În sfârşit, la 50 de ani de această încercare, cu prilejul aniversării unui secol şi jumătate de la naşterea lui Mihai Eminescu – Luceafărul poeziei româneşti – care coincide fericit cu sfârşitul mileniului doi, Banca Naţională a României emite o monedă din aur, cu valoarea nominală de 2000 de lei. 
În anul 2010, cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la naşterea poetului, Banca Naţională a României emite o nouă monedă cu nominalul de 500 lei. În luna mai a anului 1991, Banca Naţională a României a emis o bancnotă de 1.000 lei, pe hârtie albă, cu dimensiunea de 167 x 75 mm şi filigran Mihai Eminescu cu capul întors spre dreapta. În luna mai a anului 1993 se emite o nouă serie de bancnote, similare cu cea descrisă mai sus, cu deosebirea că pe avers în locul medalionului cu steaua cu 16 raze, este dispusă stema ţării, iar în loc de Mihail Eminescu este scris Mihai Eminescu. 
      În anul 1998, Banca Naţională a României emite o nouă bancnotă de 1000 de lei, pe hârtie având culoarea dominantă albastră şi dimensiunea de 140 x 61 mm (mai mică ca cele emise în anii 1991 şi 1993 cu 27 respectiv 14 mm), filigran Mihai Eminescu, cu capul întors spre dreapta şi monograma BNR pe verticală. În anul 2005, odată cu denominarea leului, Banca Naţională a României, emite o serie nouă de bancnote dintre care se remarcă cea cu nominalul de 500 lei, care are pe avers chipul marelui poet naţional Mihai Eminescu. În anul 1989, în fosta Uniune Sovietică, a fost emisă o monedă de 1 rublă, care pentru mulţi dintre noi constituie o mare surpriză, prin efigia care apare pe aceasta, respectiv chipul lui Mihai Eminescu. Pe 29 noiembrie 2000, la aniversarea a 150 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, R. Moldova s-a pus în circulaţie o monedă cu nominalul de 100 lei.
      
Samoilă Ştefan. Preşedintele Secţiei Numismatice Braşov
Vicepreşedinte al Societăţii Numismatice Române Braşov - România

                                                                                                            Selectat: Harti Vera
                                                         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu