Pagini

13 noiembrie 2016

Ziua Mondială de luptă împotriva diabetului

În fiecare an, la 14 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Diabetului. Această zi are loc la nivel internaţional, la iniţiativa Federației Internaționale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății. Evenimentul are drept scop să ofere o mai bună informare persoanelor care suferă de diabet, reprezentând și o manieră de implicare și de informare a publicului.
Prezentăm unele cărți din colecția bibliotecii noastre care sperăm vor fi de mare folos

Ghid practic pentru diabetici : Măsuri preventive, tratamente, alimentaţie corectă / Mallettte Yves – Bucureşti : Humanitas, 2009. – 160 p.
Cartea este scrisă în lumina actualelor descoperiri științifice în domeniu, ghidul de față pune accent pe absolut toate aspectele bolii. Diabetul este definit ca o conditie medicala anormala, caracterizata prin incapacitatea pancreasului de produce suficienta insulina sau de a o folosi in mod corespunzator. Ceea ce face ca celulele sa nu mai raspunda corect la insulina, perturband intregul proces metabolic de asimilare al glucozei. Glucoza nu mai hraneste celulele si acestea mor de foame. Pe scurt, diabetul de tip 2 conduce la invaliditate si creste riscul suferintelor cardiace si circulatorii. Înțelegând mai bine boala și știind care sunt cerințele și restricțiile tratamentelor specifice, fiecare persoană diabetică va putea duce o viață perfect normală.
Șerbănescu-Berar, Ileana. Alimentaţia în diabetul zaharat / Ileana Șerbănescu-Berar. – Bucureşti, Chişinău : Basarabia, 1992. – 186 p. : il.
Această carte vine în spirijinul diabeticilor compensați care, printr-un regim bine echilibrat, vor putea trăi și activa în condiții satisfăcătoare toată viața, astfel ca eforturile depuse de ei pentru ameliorarea sau vindicarea bolii să nu fie zadarnice și să devină apți pentru o viață activă. Este util și de mare folos cititorului că lucrarea se încheie cu un indice alfabetic al rețetelor, în care se arată conținutul în glucide al fiecărui preparat culinar, cea ce dă posibilitatea efectuării unor combinații după preferință. Prin varietatea mare de rețete se dă posibilitatea de a înlătura monotonia în meniuri bine calculate.
Buckman, Robert. Ce trebuie neapărat să ştiţi despre diabet / Robert Buckman. Chișinău: Prut Internaţional, 2004. - 80 p. : il.
Cine află că are diabet poate să rămână şocat şi, de obicei, are nevoie de ceva timp ca să conştientizeze toate implicaţiile bolii. Actualmente, diabetul nu se vindecă, de aceea persoana în cauză va trebui să se adapteze la perspectiva de a trăi cu această afecţiune şi, posibil, de a se trata până la sfârşitul vieţii.
Este ceva firesc ca bolnavul să se îngrijoreze în acest caz, căutând să afle cum să facă faţă situaţiei şi ce efect va avea maladia asupra vieţii sale, a rudelor şi prietenilor săi.
Cartea se adresează celor care au fost diagnosticaţi cu diabet. Răspunde clar şi concis la posibilele întrebări, astfel încât să puteţi fi sigur că aţi aflat tot ce trebuie neapărat să ştiţi despre afecţiunea dumneavoastră.
Această carte oferă :
- Sfaturi explicite despre dietă, greutate şi despre necesitatea de a vă schimba modul de viaţă pentru a putea trăi fiind bolnav de diabet şi pentru a deveni, poate, independent de medicamente.
- Prezintă detalii cuprinzătoare despre tipurile de medicamente folosite pentru controlul diabetului, despre cum acţionează acestea, dacă au efecte secundare, ce poate să vă prescrie medicul şi cu ce scop.
- Subliniază importanţa tratamentului continuu: pentru diabetici, tratamentul trebuie aplicat zilnic şi pe viaţă.
- Oferă recomandări privind modul în care să realizaţi acest lucru şi cum să obţineţi ajutorul celor din Jurul dumneavoastră, ca să tineti afecţiunea sub control.
McQuown Judith H. Cum să învingi diabetul : Cele mai bune 1001 de sfaturi practice / Judith H. McQuown. – Iaşi : Polirom, 2005. – 355 p.
Diabetul este una dintre cele mai grave boli cronice, numarul de cazuri inregistrate in intreaga lume crescind intr-un ritm accelerat. Persoanele ce sufera de diabet si familiile lor vor gasi in cartea de fata un sprijin pretios pentru tratarea bolii, dar si pentru adaptarea la schimbarile pe care ea le provoaca in viata celor afectati. Cum sa invingi diabetul. Cele mai bune 1001 sfaturi practice reprezinta o combinatie de pareri personale ale autoarei, cercetare stiintifica si schimb de informatii, organizate intr-un ansamblu coerent si exprimate intr-un stil concis, care va fi apreciat de cititori.
Din cuprins: Medicamente si instrumente • Slabitul si alimentatia • Cum sa ii abordezi pe doctori si pe alti specialisti din domeniu • Gimnastica • Cum sa faci fata depresiei si stresului • Sfaturi de la copiii cu diabet si de la parintii acestora • Cum sa rezolvi probleme speciale
Selecție și alcătuire: V. Sârbu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu