Pagini

16 septembrie 2016

EMINESCU, POEM CU POEM








   
          Creaţia poetului nepereche a fost analizată din punct de vedere şi cu mijloace variate, încât cu greu s-ar putea spune ceva nou.
            Nu poate fi spus acelaşi lucru şi despre Alex Ştefănescu, critic şi istoric literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România, care în cartea sa din seria inaugurată de editura ALLFA, Eminescu, poem cu poem comentează poemul Luceafărul .
            Unii cunoscuţi mă întreabă de ce este nevoie de aceste comentarii. Nu s-a scris destul despre Eminescu? Credeţi că o să găsiţi interpretări mai originale? (nota autorului)
            Alex Ştefănescu nu doreşte şă facă comentarii originale, pentru că anume dorinţa de originalitate i-a făcut pe unii exegeţi să se îndepărteze de textul eminescian, s-a ajuns la consideraţii critice cu totul străine de poeziile lui Eminescu, spune autorul. De aceea, iniţiativa critică a lui Al. Ştefănescu s-ar putea numi întoarcerea la text. Autorul ne îndeamnă să citim încă o dată poeziile lui Eminescu şi să încercăm să înţelegem prin ce anume ne farmecă. Ca să-l înţelegem pe Eminescu nu trebuie neapărat să-l studiem în prealabil pe Schopenhauer, aşa cum cred unii. Trebuie doar atât să nu căutăm în opera lui pleonasme, (conchide autorul ).
Orice scriitor proiectează în ceea ce scrie ceva din sine.
            În Luceafărul există un cvartet de voci lirice, exprimând fiecare câte o dimensiune a personalităţii eminesciene. Eminescu interpretează toate cele patru roluri, dar din punct de vedere biografic se regăseşte în luceafăr, cunoscând din propria experienţă tristeţea omului superior condamnat la singurătate. La originea întregii construcţii se află dorinţa intensă a poetului de a spune ceva despre el însuşi şi despre situarea lui în lume, relatează în continuare autorul.
            Evident, poemul Luceafărul are o eleganţă statuară, care pare săpat în marmură de Praxitelis. Nici un cuvânt nu poate fi scos din text şi nici nu poate fi adăugat nici unul.
            Despre autor: Alex Ştefănescu este prozator, dramaturg, publicist. Contribuţia sa de căpătâi, care l-a adus în centrul atenţiei lumii literare este Istoria literaturii române contemporane (an. 1941-2000). În această lucrare monumentală autorul face o analiză a tuturor scriitorilor din epoca respectivă, care îl plasează pe Alex Ştefănescu printre cei mai importanţi critici şi istorici, alături de G. Călinescu, E. Lovinescu, N. Manolescu.
            Seria de volume Eminescu, poem cu poem cuprinde întreaga operă poetică antumă a marelui poet, Doină, Împărat şi proletar, Epigonii, Scrisoarea a III etc.
            În prezent, în colecţia CAIE a intrat doar primul volum din această serie Eminescu, poem cu poem, Luceafărul, (ed. ALLFA, 78 pag.). Cartea este destinată în primul rând profesorilor de română, studenţilor de la litere şi celor îndrăgostiţi de opera lui Eminescu.

Publicat: Harti Vera

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu