Pagini

17 august 2016

Cărți pentru părinți intelegenți

A educa un copil înseamna a-l ajuta să se auto-controleze, înseamnă să-l încurajezi, să-l îndrumi ca să-și poată corecta singur greșelile, să poată gândi singur pentru el și să se simtă bine în pielea lui.
Aveți o meserie nobilă – să fiți părinte. Nu vă subestimați niciodată puterea de a contribui la crearea unui viitor mai bun nu doar pentru copiii dumneavoastră, ci pentru toți. Aceste cărți vă vor ajuta să deveniți acel părinte care aspirați să fiți, să creșteți copii de care să vă simțiți întotdeauna mândri și să contribuiți la o evoluție a conștiinței aptă să ducă la instaurarea lumii în care visăm cu toții să trăim. Meseria de părinte este cea mai importantă din câte avem în viață. Cărțile propuse spre lecturare sunt  cărți perene, cărți bune, cărți necesare părinților care nu vor să-și crească la întâmplare copiii.
Brazelton, Berry T. Nevoile esențiale ale copiilor / T. Berry Brazelton și Stanley I. Greenspan ; trad.: Mihaela Negrilă. – București: Editura Trei, 2013. – 330 p.
De ce au nevoie cu adevărat bebelușii și copiii mici? În această carte, autorii definesc ceea ce fiecare copil trebuie să primească în primii ani de viață. Ei abordează problema îngrijirilor și tipurilor de interacțiuni care trebuie să existe între copiii mici și părinții sau persoanele care îi îngrijesc: creșele cu program normal sau săptămânal, în care educatoarele și îngrijitoarele lucrează în schimburi, îngrijirea de grup, îngrijirea de către bone sau alte persoane, adopția. Acestei nevoi primordiale i se adaugă altele, la fel de importante: nevoia de protecție fizică, siguranță și ordine, nevoia de experiențe care să se adapteze diferențelor individuale, de experiențe de dezvoltare adecvate, nevoia de stabilire a limitelor, de structură și așteptări, precum și nevoia de a trăi într-o comunitate stabilă și suportivă, cu o continuitate culturală.
Elias, Maurice J. Inteligența emoțională în educația copiilor / Maurice J. Elias, Steven E. Tobias, Brian S. Friedlander; trad.: Andreea Rosemarie Lutic. – Ed. A 3-a. – București: Curtea Veche Publishing, 2012. – 302 p.
Vrei sa afli secretele prin care să-ți crești copilul inteligent și echilibrat? Vrei să te folosești de înclinația lui naturală spre ludic și experimentare, cu scopul de a-l învăța lucruri noi? Îți dorești să-i insufli și să-i cultivi diverse valori și să-l faci să înțeleagă că ești în permanență lângă el, sprijinindu-l? Te interesează să valorifici fiecare moment petrecut în compania lui și să-l faci să dobândească aptitudini de viață esențiale, pentru a ajunge un adult puternic și independent?
Pornind de la principiile expuse de Daniel Goleman în bestsellerul sau Inteligența emoțională, autorii îți propun metode inedite de educație, precum și exerciții practice care te pot ajuta  într-un mod concret la creșterea și dezvoltarea psiho-emoțională a copilului tău.
În lucrarea de față, părinții sunt sfătuiți să-și învețe copiii să fie flexibili, creativi, empatici și să-și exprime sentimentele, precum și să-i responsabilizeze și să le insufle valori esențiale.
Scopul declarat al autorilor este acela de a-i ajuta pe părinți să folosească principiile inteligenței emoționale cu răbdare și perseverență, să facă uz de intuiție, dar mai ales să întrețină legătura afectuoasă cu copiii lor. Dacă dorești să-ți crești copilul în așa fel încât, mai târziu, să devină o persoană echilibrată, să pășească prin viață cu încredere și optimism, să fie împlinită emoțional și adaptată societății în care trăiește, vei vedea, citind Inteligența emoțională în educația copiilor, cî obiectivul tău este atât plăcut, cât și ușor de atins! 
Shapiro, Stanley. Cum devenim părinți mai buni: ghid practic / Stanley Shapiro, Karen Skinulis; cu colab. lui Richard Skinulis; trad.: Luana Schidu; desene: Ion Barbu. – Ed. a 5-a. – București: Humanitas, 2012. – 160 p.
 Un ghid celebru, un National Bestseller, cum scrie pe coperta ediției originale, care pornește de la ideea că nu e suficient să ne iubim copiii ca să-i educăm bine – trebuie să învățăm „meseria de părinte“. O „meserie“sintetizatăîn această carte în cele 50 de probleme cu care ne confruntăm cel mai des ca părinți și soluțiile lor practice. De exemplu: Tândăleala, Crizele de nervi, Răspunsurile obraznice, TV-mania, Notele proaste, Mofturile la mâncare.
Problemele privesc copiii de 3-4 până la 12-13 ani. Soluțiile sunt verificate, funcționează. Manualul e sistematizat, concis și are un ingredient care n-ar trebui să-i lipsească nici unui părinte: umorul.
Nolte, Dorothy Law. Copiii învață ceea ce trăiesc: educația care insuflă valori / Dorothy Law Nolte, Rachel Harris; cuvând înainte: Jack Canfield; trad.: Luana Stoica. – Ed. a 5-a. – București, Humanitas, 2012. – 175 p.
Cartea aceasta preia titlul unui vechi şi bine-cunoscut poem pedagogic al lui Dorothy Law Nolte. Preceptele lui au devenit un adevărat cod de comportament în viaţa de familie pentru generaţii întregi de părinţi americani. Iată unul dintre precepte: Dacă trăiesc în critică şi cicăleală, copiii învaţă să condamne. Sau: Dacă trăiesc în acceptare, copiii învaţă să iubească. Adevăruri simple, de bun-simţ. Autoarele le-au dezvoltat în acest manual de „educaţie care insuflă valori" adresat părinților, bogat în istorioare ilustrative.
Chbosky, Stephen. Jurnalul unui adolescent timid / Stephen Chbosky; trad.: Constantin Dumitru-Palcus. – București: Editura Trei, 2013. – 253 p.
Să stai pe margine poate fi un avantaj.
Dar vine o vreme când trebuie să intri în ring.
Primul an de liceu e cel mai greu.
Îţi faci noi prieteni, te îndrăgosteşti cu adevărat, nu te mai înţelegi deloc cu părinţii.
Să creşti mare e mai complicat decât ţi ai imaginat vreodată.
Jurnalul unui adolescent timid a făcut senzaţie la apariţie, dobândind statutul de carte cult, vânată asiduu de adolescenţi. The New York Times
Hickling, Meg. Ce le spunem copiilor și adolescenților despre sex: ghidul părintelui / profesorului / Meg Hickling; trad.: Felicia și Marius Ienculescu-Popovici. – Ed. a 4-a. – București: Humanitas, 2012. – 186 p.
Ne pare nepotrivit, ne e jenă, nu știm cum să vorbim cu copiii noștri despre sexualitate. Acest ghid, scris de o celebră, multipremiată „profă de sex‟ din Canada, ne învață de ce trebuie s-o facem (începând de la 2 ani și până la vârsta adolescentului activ sexual) și cum. De ce? Pentru că așa ne protejăm copilul de mesajele false ori periculoase despre sexualitate pe care le primește astăzi de peste tot. Cum? Demistificând. Spunând adevărul cu simplitate și umor.
Harrington, Paul. Secretul și puterea adolescenților / Paul Harrington; ed.: Cătălin Parfene; trad.: Cristian Hanu. – Brașov: Adevăr Divin, 2011. – 178 p.
 Ei bine, dacă ai avut vreodată un vis, o ambiție secretă, o dorință sau un scop special, dar nu ai știut cum să le transformi în realitate, Secretul și puterea adolescenților este cartea potrivită pentru tine. Cartea și filmul Secretul le-au arătat deja multor milioane de oameni din întreaga lume cum să ăși schimbe viața și cum să își transpună în realitate visele. Dacă dorești, poți face și tu acest lucru.
Secretul îți conferă puterea de a avea, de a face și de a deveni tot ceea ce îți dorești. Și vorbim aici despre bogăție, succes, relații armonioase și pretuire de sine... adică de tot ce își dorește inima ta. Ei bine, tu îți poți îndeplini toate aceste dorințe și vise.
Tot ce trebuie să faci în acest scop este să descoperi Secretul.
 Vă așteptăm!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu