Pagini

20 iunie 2016

EVENIMENTUL ZILEI: 20 IUNIE


1884
După ce a reprodus Scrisoarea I, II, III și IV, poeziile Împărat și proletar, Venere și Madonă, revistaContemporanul anunță cititorii printr-o notă redacțională:
Începurăm a publica din poeziile lui Eminescu , cînd nu știam că în curînd va ieși un volum care să le cuprindă, dacă nu pe toate, dar cel puțin pe cele mai însemnate. Prin publicarea volumului se face de prisos lucrarea noastră, de vreme ce nu ne îndoim că toți cititorii noștri se vor grăbi să-l cumpere. Volumul a ieșit în București în editura d-lui Socec și costă patru lei. Aici vom publica cîteva poezii populare din volum ca să vadă oricine ce efecte frumoase este în stare să pricinuiască poezia populară, dacă știe cineva să se pătrundă de dînsa…Dacă, cum auzim, poetul s-a însănătoșit, cu atît mai bine: va vedea cum îl prețuiau de mult oamenii.
În continuare, revista Contemporanul reproduce poeziile: Ce te legeni codrule, Revedere și Criticilor mei. N. Petrașcu dă și el o versiune a revederii lui Eminescu: În dorința noastră de a-l revedea, ne-am dus împreună cu Vlahuță la Iași cu prilejul unui congres studețesc și l-am găsit într-o cameră din fundul curții unui otel…După ce mai vorbirăm cu el, i-am propus o plimbare la Copou cu trăsura, pe care el o primi surîzînd. Îl puserăm între noi, îtr-o trăsurică lipovenească cu un cal și ridicam drumul printre casele boierești cu curți mare spre Copou. Pe drum Eminescu, vorbi puțin, dînd numai cîte un răspuns scurt și cuminte, avînd aerul că se gîndește la ce-l întrebăm și mai mult surîdea. Cît răsufla calul sub arborii de la Copou, arătam aleea lui Eminescu, zicînd: locul idilelor ieșene…El zîmbi din nou și închise un moment ochii, ca și cum ar fi voit să recheme sau poate să alunge niscaiva amintiri…
Sursa: Vintilă, Petru. Eminescu : Roman cronologic / Petru Vintilă. - București: Cartea Românească, 1974. - 810 p.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu