Pagini

31 ianuarie 2016

EVENIMENTUL ZILEI: 31 ianuarie


1876
·                     Chiar și o banală recenzie la cartea unui versificator anonim îi oferă lui Bonifaciu Florescu prilejul  de a ataca Direcția nouă în principal, iar în subsidiar pe Eminescu : „ Mărturisesc că rareori citesc versuri noi,  și causa acestei naturale antipatii este că de cînd a murit Heliade și Bolintineanu, din ziua în care au încetat d-a scri Crețeanu și Alexandrescu, am fost inundați de un potop de versificatori, înainte-mergători sau școlari ai nouei direcții, și cari toți ne îneaca într-un ocean de rime «sălbatice ca să nu zic prostatice», după cum d. Alecsandri, într-un număr al Convorbirilor literare, califică vorba dulce rimată cu duce, rimă pe care o puteți vedea însă notată cîteva pagini mai departe, în același număr al revistei școalei de la Borta-rece, care începe cu articolul d-lui Alecsandri...” (Românul)

1883
·                     Din jurnalul lui Maiorescu : „ Seara, adunare literară. Prezenți : Crețeanu și fiica sa, Candiano Popescu, Exarchu, alde Rosetti, Anette, Mite, Slavici ș.a.m.d. (Burghele, Eminescu - în spital - alde Mandrea, lipseau) ”. 

1886
·                     Foaia Diecezană din Caransebeș publică începutul unui studiu de Ioan Paul despre Grigorie Mihai Alexandrescu, studiu continuat în numerele următoare. Se citează din Epigonii lui Eminescu, iar în numărul din 14 martie, Eminescu este din nou citat într-un fel surprinzător chiar pentru epocă : „În acest sens socotesc, că Alexandrescu astăzi este primul între poeții noștri. E oportun, cum s-ar zice, să ținem mai mult la el ca la toți ceilalți poeți ai noștri, afară poate de Eminescu.”
·                      „D-le Mihaiu Eminescu a petrecut zilele trecute la Cernăuți, la soră-sa dna profesoară Aglae Drogli, unde poetul a fost salutat de toți Românii cernăuțeni.” (Familia)
 Sursa: Vintilă, Petru. Eminescu: Roman cronologic. – Bucureşti: Cartea Românească, 1974. – 810 p.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu