Pagini

16 noiembrie 2015

VEȘNICUL DRUM AL ETERNITĂȚII


Se întorc acasă din străinătăți primele păsări, iar păsările cântecului nostru – Doina și Ion – nu mai vin de unde au plecat. Se simte dureros lipsa lor, ochiul plâns al unui mare gol ne privește din orice manifestare culturală de la noi. Doina Aldea-Teodorovici a lăsat în urma ei lumina, cântecul și risipa de suflet pe care le-a dăruit cu prisosință.
Avem în sfânta noastră tradiție ancestrală un obicei minunat ce se numește POMENIRE. Astăzi și mereu, cu cântec și cuvânt ales vom săvârși acest ritual întru cinstirea memoriei celor care au fost și vor rămâne pentru totdeauna în Constelația Strălucitoare a Muzicii, Culturii Românești de pretutindeni, cei care vor fi chemați de posteritate – ION și DOINA ALDEA-TEODOROVICI.
Să reaprindem candela memoriei pentru cele două lacrimi gemene care picură necontenit în sufletul neamului nostru. – două vieți și o singură credință. Nelipsiți de la procesul de trezire a conștiinței naționale și de renaștere a poporului nostru, cuplul Ion și Doina Aldea-Teodorovici lansează mai multe cântece de un profound patriotism, cum ar fi „Suveranitate”, „Sfăntă ni-i casa”, „Mănăstirea Căpriana”, „Eminescu”, „Putna”, „Reaprindeți candela”, „Tricolorul”,„Focul din vatră”, „Bucurați-vă” și multe altele care vor rămâne în amintirea conștiinței noastre.
Ne-au rămas doar urmele lor ce duc spre izvoarele răcoritoare ale sufletului, pe veșnicul drum al eternității. Ne-a rămas doar amintirea, care este un perpetuu dor. 
Clipul propus este o amintire vie în sufletele tinerilor de la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”
Larisa Arseni. Maestru în artă
Colaboratoare la CAIE.

Listă bibliografică de recomandare din fondul de documente CAIE: 

Parii, Boris. Ion și Doina. Doina și Ion : Album. - Chișinău : FC Basarabia, 1993. - 182 p.;

Calendar Național 2008. - Chișinău, 2008. - p. 387.; 

Ciobanu-Vieru, Valerian. Să zbori din nou // Din lutul iubirii. - Chișinău : Pontos, 2007. - p. 15;
Marin, Gheorghe. Misiuni și destine. - Chișinău, 2008 - 247 p.
Țopa, Tudor. Localitățile Republicii Moldova: Chișinău. - p. 609.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu